Margot i Säkerhetsrådet

Den Humanitära Stormakten Sverige sköter ordförandeklubban i Säkerhetsrådet under juli månad.

Efter framgångsrik lobbying med hjälp av något tiotal miljoner kom Sverige i år med bland de andra Stormakterna i Säkerhetsrådet. När Margot Wallström fick ordförandeklubban i sin hand inledde hon ansvarsfullt med att ta upp det största hotet mot civilisationen: KLIMATET.

För att understryka dess allvar hade hon kallat in vittnen från Chad och Iraq.

De förklarade hur klimatförändringarna orsakar fattigdom, vilket bidrar till politisk instabilitet och skapar en grund för rekrytering till terroristgrupper.

Tydligen diskuterades inte uttorkningen av sjön Chad, vilken främst beror på ökad bevattning från pumpade brunnar. Tre länder gränsar till sjön: Niger, Nigeria och Chad. I de två senare har kvinnorna fött mellan 5,5 och 6,3 barn de senaste 30 åren. Det ger en dryg fördubbling av folkmängden under samma tid. I Niger har födelsetalet varit över 7,0, vilket betyder en tredubbling av folkmängden. I dessa agrara samhällen betyder det att varje person får drastiskt minskade arealer för odlingslotter och betesmark.

Även i Iraq har befolkningen fördubblats på 30 år.

Som jämförelse: I Sverige är födelsetalet 1,9. Det behöver vara 2,3 för att folkmängden inte skall minska.

I mötet deltog också FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed, tidigare miljöminister i Nigeria.

De flesta länderna instämde i behovet att integrera klimatfrågan i freds-skapande aktioner. Rysslands delegat Dmitry Polyanskiy förklarade att det var missriktat att skapa illusionen av att Säkerhetsrådet skulle hantera klimatfrågan.

Wallström annonserade att ett kunskapscenter för klimatsäkerhet kommer att lanseras i Stockholm senare i sommar.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Margot i Säkerhetsrådet

  1. Just det. Ökande problem med vattenförsörjning orsakas av en snabb ökning av antalet människor. Och ofta av antalet kreatur också. Klimatförändringar ligger då aldrig bakom. I alla fall inte i något av de fall där jag har kollat påståenden om att klimatförändringar ligger bakom vattenbrist.
    Det skulle i själva verket behövas snabba och stora klimatförändringar, i form av ökande nederbörd, för att hålla jämna steg med befolkningsökningen i många delar av världen. Just i området runt Tchadsjön har det varit en liten ökning av nederbördsmängderna de senaste årtiondena, men inte alls tillräckligt för att hålla jämna steg med befolkningsökningen. Då ser vi ministrarna Lövin och Wallström i en debattartikel i DN hävda att nederbörden har blivit mer oförutsägbar och regnperioden kortare. Ingendera är sant.

  2. Och vem kommer att anställas i detta kunskapscenter för klimatsäkerhet, tro?
    “Förfarandet vid anställningar
    6 § En myndighet som avser att anställa en arbetstagare skall på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intresserade av anställningen kan anmäla det till myndigheten inom en viss tid.
    När det gäller en anställning som regeringen skall besluta om efter förslag eller anmälan från en myndighet eller dess chef, skall myndigheten informera om den lediga anställningen.
    NÅGON INFORMATION BEHÖVER INTE LÄMNAS, OM SÄRSKILDA SKÄL TALAR EMOT DET.” (mina versaler)

Comments are closed.