Ministrarna Wallström och Lövin saknar kunskap och ansvarskänsla

Utrikesminister Margot Wallström samt vice statsminister och bistånds-minister Isabella Lövin

De två ministrarna Margot Wallström och Isabella Lövin har skrivit en debattartikel på DN Debatt den 11/ 7:

Klimatförändringar slår mot säkerheten – nu måste FN agera

De kommer med en rad påståenden. De flesta av dem saknar stöd i fakta och vetenskap.

De hävdar att människor i fattiga länder drabbas värst av klimatförändringar. Vilket andra tidigare också har hävdat, men det blir vare sig sant eller begripligt för det. Temperaturserier som de från UAH och GISS/NASA visar att i stort sett är uppvärmningen större ju längre norrut på jordklotet man kommer. Så om “fattiga länder drabbas värst av klimatförändringar” ska betyda att de har större klimatförändringar än genomsnittet, blir det också ett påstående om att de fattiga länderna finns längst norrut.

Det är ganska rika länder som har drabbats av de största klimatförändringarna. Dessutom är följderna större skördar, alltså till större delen, eller kanske helt och hållet, positiva, så det verkar helt fel att använda former av verbet “drabbas” i sammanhanget. Att få mindre kostnader för uppvärmning av byggnader, minskad risk att invånare dör av kyla och längre växtsäsonger är inte att “drabbas” av någonting.

Det är att välsignas av positiva förändringar!

Jag ser bara en möjlighet att få något vett i påståendet om sambandet mellan fattiga länder och klimatförändringar: Att de som påstår det inte kan skilja (väderrelaterade) naturkatastrofer från klimatförändringar. Det är klart att fattiga människor är värst drabbade av naturkatastrofer. Det beror ju på att de är just fattiga och har mindre reserver och resurser att klara naturkatastroferna. De blir inte hjälpta av att rika länder slutar använda fossila bränslen. Naturkatastroferna kommer i alla fall och de fattiga blir drabbade. Det enda som hjälper är att de fattiga blir rikare. Då klarar de naturkatastroferna bättre.

De två ministrarna har tydligen gjort en resa till Sahelregionen och speciellt området kring Tchadsjön. Kanske är de två de enda svenskar som har missat nyheten att Sahara, liksom de flesta andra öknar, minskar i storlek? Vilket i sin tur måste betyda att Sahelregionen har blivit grönare och rört sig norrut.

Ändå tror de två ministrarna att nederbörden har minskat i området runt Tchadsjön och att Sahara är på väg att äta sig in i Sahelregionen.. De påstår att det har blivit kortare och mindre förutsägbara regnsäsonger. Ett påstående som inte alls stöds av den nederbördsstatisk som finns, vilken jag analyserat och beskrivit på Klimatupplysningen: ”Klimatförändringar och torka”.

Regnperioden kommer och slutar som den har gjort väldigt länge och mängden nederbörd har ökat en aning de senaste årtiondena. Innan dess hade den i och för sig minskat en aning, men om förändringarna berodde på utsläpp av växthusgaser, skulle trenden vara densamma hela tiden.

De två ministrarna påstår vidare att små önationer riskerar att dränkas när havsnivåerna höjs. Små önationer består oftast av korallöar. De är ovetande om att havet stigit 120 meter på 7.000 år sedan istidens maximum. Korallreven har funnits i en halv miljard år. Korallerna följer med nivån både upp och ner. De kan inte bli dränkta av stigande hav. I själva verket är stigande hav en förutsättning för att korallöar ska bildas!

Ovetande är de också om den systematiska flygfotografering, som universitet i Auckland, Nya Zeeland utfört sedan 50-talet. Den visar att de flesta korallöar endera växer i storlek eller har oförändrad yta. Det finns helt enkelt inget vetenskapligt stöd för påståendet att korallöar ska översvämmas av stigande hav. Inte heller för att havet kommer att stiga oroande.

Huvudbudskapet i de två ministrarnas inlägg är att klimatförändringar innebär en säkerhetsrisk. De skyller på klimatförändringar, fast inga sådana ligger bakom de konflikter som tas upp i artikeln. Vattenbrist i området runt Tchadsjön beror på ökad konstbevattning, fördubblad befolkning på 30 år och förmodligen lika stor ökning av antalet kreatur, se posten ”Margot i Säkerhetsrådet”.

Klimatförändringar har blivit något att skylla allt möjligt på. Ministrarna har inte ens kollat upp om de påstådda klimatförändringarna verkligen har inträffat.

Hur kan en civiliserad nation som Sverige hålla sig med ministrar, som dels blottar så djup okunskap om sina fögderier och dels så skrämmande ansvarslöshet att de inte kollar väsentliga fakta. Sådana är mycket lätt tillgängliga i dagens värld.

Lars Kamél

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Ministrarna Wallström och Lövin saknar kunskap och ansvarskänsla

  1. Det som stör mig är den våldsamma okunskap som svenska journalister och politiker besitter.
    De värsta är de obildade typer som inte kan skilja på väder och klimat. År 2012 hade vi samma vädersituation
    på Kanarieöarna som Sverige har i dag. Tusentals människor tvingades i förebyggande syfte att evakueras för att garanteras full säkerhet. Skillnaden är den att Spanien är ett civiliserat land som har tillgång till helikoptrar och flygplan som bekämpar bränder. Trots att varit kallare än någonsin under 2018 på Kanarieöarna, har vi helikoptrar i beredskap.

    https://youtu.be/B56zaDIt5Zk

    Just nu är det “kallare” på Kanarieöarna än i Sibirien. det kan ändra sig snabbt efterom det handlar om väder.

  2. Att fattiga människor drabbas värst av naturkatastrofer är New Orleans som drabbades av orkanen Katrina 2005. Den rikare delen av befolkningen satte sig i säkerhet medan den fattigare delen av befolkningen måste förlita sig på samhällets insats som var under all kritik.

Comments are closed.