”Tipping points” är fantasi, inte vetenskap

Ett flyttblock balanserar på vad som nästan är en knivsegg CR Sonesgården

Det kunde kallas en “tipping point”. Men rimligen har blocket legat där i 12.000 år utan att tippa över.

2018-08-20

I klimatdebatten görs många helt ovetenskapliga påståenden, som dock sägs komma från ”forskningsrapporter”. Nils-Henrik Johansson har blivit förd bakom ljuset beträffande begreppet ”tipping points”. De utgör spekulationer om vad som kanske skulle kunna hända.

De rapporter han refererar till, eller snarare tv-framträdanden av en okunnig aktivist, kan inte hänvisa till att något liknande någonsin inträffat under jordens långa historia, fast halten koldioxid och temperaturen varierat inom vida gränser. Rapporterna är således inte ”forskning” utan ”fantasi”.

De som använder begreppet har under mer än ett decennium larmat om katastrofer:

  • Isen på havet i Arktis skulle försvinna på sommaren. De senaste tio åren har den minsta utbredningen varit cirka fem miljoner kvadratkilometer. Sveriges yta är en knapp tiondel därav.
  • Isen på Grönland skulle smälta i en rasande fart. Efter en långsam uppvärmning under två sekler är det naturligt att den krymper sakta. Någon ökad takt syns inte. Tvärtom. Både i fjol och i år har dess tillväxt under vintern varit större än vanligt, i år cirka 100 kubik-kilometer.
  • Öarna i söderhavet skulle översvämmas. Sedan 60-talet har fler öar växt än krympt.

Mätningar på grannplaneterna visar att halten koldioxid i atmosfären inte har någon verkan på marktemperaturen.

Kampen mot utsläppen är således meningslös. Den ökade halten koldioxid har istället minskat öknarna, ökat skördarna enligt FAO och minskat fattigdomen enligt Världsbanken. Utsläppen är bra.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “”Tipping points” är fantasi, inte vetenskap

  1. Under perioder med högre CO2-halter har Jorden varit gröna paradis.
    De stora problemen med enorm giftspridning inom jordbruket eller avfallsberg. Det pratar ingen om eller försöker lösa. Huvudsaken konsumtionen fortsätter att öka.
    Allt för profiten. Och det är samma aktörer bakom klimathysterin, som driver på masskonsumtionen.

  2. Vilka laviner hotar jorden och mänskligheten? Stora vulkanutbrott och stora rymdstenar som träffar jorden har globala effekter men både jorden och mänskligheten har överlevt.

  3. Vilka återkopplingar är på väg att sättas ur spel? Har du sagt A så får du också säga B:

  4. Det finns ett förhållande som inte fått någon uppmärksamhet alls.
    Vilken är jordens idealtemperatur?
    Har någon någonsin hört någon berätta det?
    Inom vilket annat område sätter man in “åtgärder” i form av skatter och avgifter utan att kunna tala om vad man vill uppnå?

  5. Du tycks ha problem att skilja på dikt och verklighet. När vi diskuterar hela planetens tillstånd är det rätt meningslöst att jämföra med en enskild snölavin.

    . . .som idag bedöms vara på väg att sättas ut spel . . .

    Var har du de fakta som gör detta till något mer än en gissning ? ? Såvitt jag ser är det dessutom en gissning i tredje potens: 1) en gissning om dämpande återkopplingar, 2) som bedöms sättas ur spel, 3) genom människans inverkan.

    Tre seriekoppplade gissningar. Du behöver fakta till var och en av dem. Gissningar i tredje potens får hänvisas till sagans värld.

  6. Det har funnits dämpande återkopplingar, som idag bedöms vara på väg att sättas ur spel genom människans inverkan.

  7. Det skulle lika bra kunna bli en “tipping point” som innebär att halten koldioxid i atmosfären minskar så pass dramatisk att nivån blir så låg att livet börjar dö på jorden. Det är ett tillstånd som vi inte kan anpassa oss till, medan vi kan anpassa oss till alla katastrofer klimathotsalarmisterna talar om.

  8. Om det verkligen hade funnits några “tipping points”, borde en ha nåtts för länge sedan och vi skulle nu endera ha ett permanent istäckt jordklot eller ett som är så hett att världshaven har kokat bort. Jorden är beboelig, vilket i sig tyder på det finns dämpande återkopplingar som förhindrar skenande klimatförändringar. Klimathotet bygger i stället på att det finns förstärkande återkopplingar.

  9. Jo, utsläppen kan vara bra i vissa avseenden utan att vara det i alla.
    Att ett flyttblock skulle ha legat kvar på det viset, som bilden anger, låter otroligt. Någon liten sannolikhet finns att det kan vara sant, och det är fullt tillräckligt att “tipping points” kan inträffa med låg sannolikhet för att vi borde gardera oss maximalt mot detta.

Comments are closed.