Fuerteventura vittnar om havets stabila nivå

Tidslinje med tillfälliga extremvärden för havets nivå runt Fuerteventura  © Wahlsten.

 Kanarieöarna är sju öar med vulkaniskt ursprung. De är belägna på en tektonisk platta, som rör sig över en ”hot spot” under manteln. De äldsta uppstod i öster för över 20 miljoner år sedan, Lanzarote och Fuerteventura, medan de yngsta i väster bara är 2 miljoner år gamla, La Palma och el Hierro. Dessa uppvisar fortfarande aktiv vulkanism. Räknat från havsbotten är Teneriffa världens högsta berg.

En grupp forskare vid Universitet på Gran Canaria har nyligen studerat fossiler i sandstenarna på Fuerteventura. De konstaterar att havsnivån vid två tillfällen sedan den senaste istiden haft toppar på 2,5 meter och 2 meter. Ön har varken höjt sig eller sänkt sig sedan den senaste istiden. Med tanke på att havsnivån på grund av ebb och flod varierar 3 meter är det svårt även för en person som levt 100 år att observera någon förändring. Temperaturen på ytvattnet var 0,5 respektive 1,5 grader kallare under högvattenstånden.

För att kunna spå om framtiden måste man först gå tillbaka i historien. Det har inte Johan Rockström gjort. Han hotar med en “Hothouse Earth” där havsnivån skulle att stiga 10 – 60 meter. Det är en av orsakerna till att många drabbats av klimatångest.

Men den verkliga orsaken är förstås att media är så okunniga, att de sprider sådana fantasier, fast fakta är lätt tillgängliga, ex.vis de om den stabila havsnivån runt Fuerteventura.

Björn Wahlsten

+ – + – + – +

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Fuerteventura vittnar om havets stabila nivå

  1. Det förbryllande är att akademiker som kallar sig “forskare” ofta är så okunniga att de drar helt fel slutsatser.

    Havets nivå varierar lokalt på grund av landets rörelser upp och ner. Den som varit på plats och kollat mest omsorgsfullt runt om på Jorden är Nils-Axel Mörner. Hans S-kurva avslöjar “forskarnas” bristande kunskap.

    Satellitmätningar av havets nivå tror jag inte ett dugg på. Bl.a. därför att dom inte stämmer med de man gör med peglar i hamnarna. Och hur vet radarvågar vad de mäter, när vågorna är meterhöga ? Vet man höjden på satelliten på en millimeter när på alla orter på Jorden, när dess yta är så ojämn som den är ?

  2. Detta lokala fenomen är förbryllande.
    Bredare undersökningar finns, t.ex. hos Incropera (2016), där havsnivån har höjts under hela 1900-talet; och i snabbare takt sedan 1990-talet (drygt 3 mm ökning per år under perioden 1993-2013).

  3. Tack för faktabaserad info. Behövs i dessa tider då klimatångestindustrin tar sig vilka friheter som helst – t ex Rockström som utkommer med en kokbok med rätter som inte förstör vår jord.

Comments are closed.