Ingen orsak till oro

Temperaturen ovanpå Grönlands istäcke visar variationerna i den globala temperaturen.

Det var betydligt varmare än nu under Medeltiden, Romartiden och den grekiska högkulturen. Utvecklingen visar en tydlig nedåtgående trend, som torde  innebära att risken för besvärande varmt klimat är obefintlig.

Det gläder oss mycket att en rikstidning i Finland öppnat för fakta om klimatet.

2018-11-01

Den lilla uppvärmning jorden haft betyder endast att jorden återhämtat sig sedan den lilla istiden som varade från 1600-talet till medlet av 1800-talet.

I HBL (18.8) fanns en stort uppslagen artikel om hur katastrofal situationen är för jorden. Nu har även IPCC kommit med ett nytt ställningstagande där jordens katastrofala situation framhävs. Men är situationen verkligen så oroväckande?

På Grönland har danska forskare borrat provbitar från inlandsisen, analyserat dem med moderna avancerade metoder och kunnat fastställa temperaturerna långt tillbaka i tiden. Resultaten visar att isen på Grönland under medeltiden och romartiden var 1 till 1,5 grader varmare än nu. På medeltiden mådde jorden bra. Vikingarna hittade den “gröna ön” där de kunde idka jordbruk och hålla sig med husdjur. (Greenland GISP2 Ice Core – Last 10 000 Years)

Den lilla uppvärmning jorden haft betyder endast att jorden återhämtat sig sedan den lilla istiden som varade från 1600-talet till medlet av 1800-talet. Under lilla istiden var vintrarna så kalla att man kunde ta sig till fots över danska sunden, Themsen och kanalerna i Holland frös, i Norden rådde hungersnöd.

Sen 1850 har temperaturen stigit cirka 0,8 grader fram till 2000-talet varefter uppvärmningen avstannat (https://iowaclimate.org/2018/10/02/uah-global-temperature-update-for-september-2018-0-14-deg-c/).

Det finns ingen orsak att oroa sig för denna lilla uppvärmning!

Kunde man kanske småningom i klimatdiskussionen relatera till fakta. Dessa ger nog en annan bild av situationen på jorden än den som vanligen beskrivs i medierna.

Carl-Johan Fabritius Grankulla

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Ingen orsak till oro

  1. Petter! Vi kan även säga att temperaturen år 1200 vore något att sträva efter och vi att vi håller på och tar oss till den temperaturen efter en lång tid med låg temperatur.

  2. Förmodligen har temperaturerna på Grönland varierat ungefär dubbelt så mycket som globalt. Med nästan fyra graders variation mellan max och min där, har temperaturen varierat nästan två grader globalt.
    Vissa ljuger om att klimatet har varit stabilt i 10000 år, till slutet av 1800-talet, då människors påverkan blev märkbar. Data från Grönland är bland de många som visar att så inte alls har varit fallet. Klimatförändringar har förekommit i miljarder år!

  3. Skit, den som ger sig. IPCC senaste rapport är sågad och tilltufsad av trovärdiga
    klimatexperter. Inte minst på detta forum.

    Då menar jag inte agronomen Johan Rockström, som i tid och
    otid kontaminerar TV-sofforna samt titulerar sig professor.

    IPCC data bygger delvis på datamodeller, där de inmatade parametrarna
    utgör rena gissningar. Dessa modeller som bygger på rena gissningar ligger
    till grund för IPCC klimatprognoser. Det kallar jag ren bluff och klimatbedrägeri.
    https://anthropocene.live/2018/10/12/mina-kommentarer-till-senaste-ipcc-rapporten/

  4. @Petter Wulff

    Och i ett ännu större perspektiv ligger vi 0,3C under medeltemperaturen för innevarande interglacial. Vi ligger 1,3C under topptemperaturerna för 3 300, 7000 och 8000 år sedan. Alltså inget att bekymra sig om och eftersom klimatet ständigt skiftar lär den uppgången inte hålla i sig speciellt länge.

  5. Artikelförfattaren önskar att man ska “i klimatdiskussionen relatera till fakta”. Det är nog bra; men ibland otillräckligt. Exempelvis bygger bedömningen att uppvärmningen avstannat, som jag kan se, på fakta från 2013 och framåt.
    I ett större perspektiv ser det annorlunda ut. Sedan 1980 har den globala medeltemperaturen stadigt ökat med 0,16 grader C per decennium (enligt IPCC:s senaste rapport).

  6. Tittar man på temperaturen över de senaste 10.000 åren kan vi nog säga att vi håller på att återgå till en mer normal temperatur. Det är fortfarande för kallt. Mer värme tack!

    Jag undrar om folk i gemen har någon som helst vetskap om vad de avser med att temperaturen ökar? Har de någon kunskap om vad de jämför med?

  7. Om man absolut vill ha något att bekymra sig över är det när nästa istid begynner. Finns det någon som förnekar ATT den kommer?

Comments are closed.