Tyskland har 3-dubblat vind- och sol-el på 10 år

Figur 1. Totala installerade märkeffekten har ökat från 36 GW till 104 GW på 8,75 år. Det är en takt som blir 3,3 ggr på 10 år.

Det syns ingen avmattning i takten, fast begränsningar av utbyggnadstakten för vindkraft diskuteras med anledning av nätets kapacitet.

Figur 2. Redovisning av vindkraften i oktober månad varje år.

Vindkraften har ökat i takten 2,5 ggr på 10 år. Genom att välja ut en månad om året illustrerar Schuster ett antal förhållanden tydligt:

a) Den havsbaserade kraften blev märkbar först år 2015.

b) Nära vindstilla inträffar under oktober nästan varje år. I år gäller det hela veckan mellan den 14:e och 21:e inklusive de havsbaserade verken.

c) Hela månaden var effekten låg både 2015 och 2016.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Tyskland har 3-dubblat vind- och sol-el på 10 år

  1. Eftersom det alltid talas om att vi ska förbruka så lite resurser som möjligt, skulle det vara intressant att veta hur mycket resurser som måste tas i anspråk för att få till en produktion av t.ex. 1 TWh under en viss tid per kraftslag såsom vindkraft mot kolkraftverk eller kärnkraftverk.

    Exempelvis kan vara hur många generatorer behövs för att åstadkomma 1 TWh under 100 timmar för vindkraftverk mot kärnkraftverk.

  2. Intressant att se, att trots den massiva ökningen av installerad effekt, så är ökningen av den utnyttjningsbara effekten ganska blygsam. Den synes inte alls vara i proportion till ökningen av den installerade.

Comments are closed.