Energie-wende = -armut: nyfattigdom i Tyskland

Mor och son i Hannover får sitt lyse från ett stearinljus.

Energibrist för tyska hushåll, Sverige kan ligga illa till

Förra året blev 344.000 tyska hushåll utan elektrisk ström. De kunde inte betala sina elräkningar. Året innan var det 330.000. Hela fem miljoner tyska hushåll hade svårt att betala. Det var vart åttonde tyskt hushåll. Men de flesta lyckades ändå skrapa ihop tillräckligt genom att dra in på annat. 

Att de har svårt att betala sin ström beror på att priset sedan år 2000 ökat från 14 till 30 cent per kilowattimme (kWh). Det motsvarar från 1:45 till 3.10 svenska kronor per kWh. Svenska elpriser är höga redan de med 60-70 öre per kWh enligt Vattenfall. 

Att Tyskland har Europas kanske högsta elpriser beror på tysk energipolitik. Den går ut på att ersätta kärnkraft med vind- och solkraft. Men eftersom det bara blåser ibland och är solsken ibland måste vind- och solkraft kompletteras med annan kraft. Med mindre kärnkraft blir det i Tyskland mer kolkraft. Annat har de inte. 

Men tysk energipolitik (”Energiewende” = energibyte) vill även minska kolkraften och hamnar därför i en rävsax. Trots statliga subventioner är vind- och solkraft dyrare. Kärn- och kolkraft måste kunna rycka in direkt utan lucka. Det kostar också pengar. Tyska elkunder betalar därför dubbelt: för tillfällig vind- och solkraft och för kompletterande kärn- och kolkraft. 

Likartat  är läget för andra länder med mest kolkraft, inte bara Storbritannien, Polen och Australien utan även jätteländerna Indien och Kina.  

Utan kärnkraft kan även Sverige hamna där. Kärnkraft svarar i dag för 40-45 procent av vår elförsörjning. Trots sparprogram ökar behovet, och vattenkraften varken får eller kan byggas ut som ersättning. Då återstår kolbaserad olje- och gaskraft.  

Våra folkvalda tycks inte veta eller förstå att kol är livets energibärare och att 85 procent av världens energiförsörjning kommer från kol, olja och gas. Dessa har givit världen ett aldrig tidigare uppnått välstånd så att 80 procent av världens 7,6 miljarder nu har tillgång till elektricitet. Färre lider nöd och svält. Fler har fått det bättre (Rosling). 

Tege Tornvall och Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Energie-wende = -armut: nyfattigdom i Tyskland

  1. När de nya kablarna för eltransport mellan Norden och Tyskland (NordLink) kommer i drift runt år 2020 lär det hända saker på elmarknaden. Tysk efterfrågan på våran och Norges reglerbara el (läs vattenkraft) kommer driva upp elpriserna bussigt. Den överkapacitet som ger oss låga elpriser idag kommer alltså försvinna redan inom ca 2 år.

  2. Det är väl dit MP och alla alarmister vill ha oss. Lägg ner kärnkraften, inför intermittent elproduktion i form av vind och solel, gör oss beroende av olja/kol och gas så de kan pungslå oss med CO2 skatter och andra pålagor. Vi ska betala för vår skuld för att vi lever. De med små marginaler får som vanligt bära det tyngsta lasset.

Comments are closed.