Vi och vårt vatten

 

Christer Nilsson, Rydebäck, historiker och författare, tidigare gymnasielärare i historia

Specialiserad på medicin, ekonomi och omvärldsanalys har han medverkat i många riks- och lokaltidningar med utrikeskrönikor, recensioner av facklitteratur samt artiklar om historia, medicin och sjukdomar även i facktidskrifter.

Han har skrivit sex böcker, bl.a. “Sjuka statsmän – och vad de ställt till med” 2005.

+ – + – + – +

Vatten, vatten bara vanligt vatten. Ägna en tanke åt vårt vattenbehov. Vatten täcker cirka 70 procent av jordens yta och utgör lika stor andel av människokroppen. Sötvatten är ojämnt fördelat och kommer på grund av ökad befolkning att bli mer och mer eftertraktat och omstritt. Enligt Unicef saknar cirka 2,1 miljarder människor tillgång till rent vatten.

I ljuset av den ångestladdade miljödebatten är det därför gåtfullt att det i Sverige säljs över 230 miljoner liter flaskvatten per år. Detta trots vår ymniga tillgång på kranvatten som på många håll kan klassas som naturligt mineralvatten. Både pris och miljöpåverkan är minst tusen gånger högre på flaskvatten än för kranvatten. Det krävs tre liter vatten för tillverka en liter flaskvatten. I sanning en vattenkapitalists våta dröm: att ta en råvara som är praktiskt taget gratis, ladda den eventuellt med kolsyra och en käck etikett och vips kan du marknadsföra den till skyhögt pris.

Enligt Sydvatten AB använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Det mesta går åt för att sköta den personliga hygienen. Totalt används cirka 2,4 miljarder kubikmeter sötvatten i Sverige under ett år. Industrin står för 61 procent, hushållen för 23 procent, övrig användning för 13 procent och jordbruket endast för 3 procent.

Förutom vår synliga vattenkonsumtion använder vi också så kallat virtuellt vatten. Det är vatten som behövs för att framställa bland annat mat och kläder. När du drar på dig ett par nya jeans förbrukar du 8 000 liter virtuellt vatten och en ny t-tröja ytterligare 2 500 liter. Frukostens kopp kaffe förbrukar 130 liter vatten som behövs för att odla kaffebönorna. Av allt vatten som vi konsumerar per dag är 97 procent  osynligt för oss.

Förbrukningen av detta vatten är ojämnt fördelad. I USA 6 800 liter per person och dag, vilket är tre gånger så mycket som i Kina. I Sverige gör vi av med närmare 6 000 liter per person och dag, lika mycket som 74 fyllda badkar.

Ett sätt att få vattnet att räcka till är att sluta slänga mat. Mellan 30 och 50 procent av all mat hamnar aldrig på tallriken. Det beror på att mat som det inte är något fel på slängs, dels därför att vi i västvärlden är så kräsna att odlarna slänger produkter med minsta skönhetsfel, och dels att våra konsumenter lägger för stor vikt vid ”Bäst-före-datum”, som vanligen innehåller en betydande säkerhetsmarginal, om vi förvarar maten korrekt. I fattiga länder förfars livsmedel på grund av bristande förvaringsmöjligheter och dålig logistik.

Vi borde ägna mer än en tanke åt vatten. ”I en tid då människan glömt sitt ursprung och är blind för de mest essentiella behoven för överlevnad, har vatten och andra resurser blivit offer för likgiltigheten och glömskan”. (Rachel Carson, 1907-1964)

 Christer Nilsson

historiker, författare

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vi och vårt vatten

  1. Tack för en bra text om vattnets cirkulation (Ivan Björn)!
    Vatten är ett farligt gift vilket omger Visby stift (Falstaff Fakir?) .
    Detta att vatten skulle förbrukas om vi använder det försiktigt är en vaneföreställning som behöver bekämpas.
    Sötvattenresurser är begränsade speciellt där människor koncentreras.
    Samhällen brukar uppstå där det finns vatten i överflöd.
    Behoven och samhällen kan därefter växa, vilket gör att vatten kan bli en brist.
    I Sverige faller det ca 600 mm nederbörd per år vilket motsvarar 600 liter per kvm.
    Medelavrinningen ligger på hälften av detta, direkt eller via grunden. Resten evaporeras via växter.

  2. “Ett sätt att få vattnet att räcka till är att sluta slänga mat. Mellan 30 och 50 procent av all mat hamnar aldrig på tallriken. Det beror på att mat som det inte är något fel på slängs, dels därför att vi i västvärlden är så kräsna att odlarna slänger produkter med minsta skönhetsfel, och dels att våra konsumenter lägger för stor vikt vid ”Bäst-före-datum”, som vanligen innehåller en betydande säkerhetsmarginal, om vi förvarar maten korrekt. I fattiga länder förfars livsmedel på grund av bristande förvaringsmöjligheter och dålig logistik.”

    Det allra största matslöseriet sker vid ekologisk odling. Ett normalår förloras 30 – 50 % av grödan till sjukdomar och skadeinsekter. Dåliga år plöjer man utan att skörda. Ekologisk odling är lika intermittent som vindkraftsel.

    Det är skillnad på slöseri och slöseri. Slösa av ideologiska / religiösa skäl, som vid ekologisk odling, är inget problem. Att konsumenter och livsmedelsbutiker kastar livsmedel, är i högsta grad omoraliskt. Skäms!

    Undertecknad bor på landet i Normandie sedan 1990 och har bland grannarna två ekologiska bönder. Jag vet hur det ser ut. Visserligen anecdotic evidence, men det stämmer precis med ovan.

    Här en länk till två foton av ekologiskt och konventionellt odlad majs, från normalåret 2017. Läs texten och observera mätstickan bland majsen. Klicka på fotona för större bild. https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=379373

  3. Är sedan drygt 25 år tillbaka gift med en kvinna från Sydostasien. Under alla dessa år har jag försökt få henne att inse att “Bäst före datumet” INTE är SISTA FÖRBRUKNINGSDATUM!!
    Men detta är så inrotat i henne från hemlandet, eftersom man där inte kan förvara livsmedel på samma hygieniska sätt och dessutom inte nedkylt/fruset. Men hos oss gör denna möjlighet att livsmedel hos oss INTE måste slängas bara för att bästföredatumet har närmats sig eller precis passerats.
    Jag har förklarat om och om igen för henne, att man kan lukta eller provsmaka på mat som man är osäker på eller om bästföredatumet skulle ha passerats på en oöppnad förpackning. Dessutom har ju livsmedlet förvarats i kylskåp, icke över plus 8 garder!
    Men det är helt omöjligt för henne att acceptera!
    T.o.m. helkonserver(!!), förvarade i kylskåp är försedda med bästföredatum. Inte ens sådana livsmedel kan hon förmå sig att ens prova. Utan sådant livmedel slänger hon i soporna om bästföredatumet passerats, och detta gör hon när jag inte ser det och kan ingripa.
    Då kan vi tänka på det förmodade slöseri som sker hos alla de nyanlända vi tagit emot i vårt land under de senaste 25 åren? Människor som har denna, i våra ögon slösaktiga kultur med sig och som vägrar förstå att de måste anpassa sig till vad som gäller i vårt väl utvecklade land vad gäller livsmedelshygien, effektiv kylning och förvaringskonst.
    Jag har i alla fall misslyckats med min fru – tyvärr!
    Men jag äter det som “förfallit” som otjänligt i hennes ögon, samtidigt som öser anklagelser och förebråelser, om att hon inte kommer känna medlidande med mig när jag blir dålig i magen och kräks! Hon tänker inte hälsa på mig på sjukhuset heller!!
    Men nu är det så, att detta har ännu aldrig hänt, inte på de 25 åren vi levat tillsammans och kommer förmodligen inte hända i framtiden heller!
    Så vi behöver i det här landet mycket mer information om vad som gäller när det rör BÄST FÖRE DATUMET! Och att vårt livsmedel inte bli otjänligt bara för att man “hysteriskt”, eller av “omtanke” beslutat att alla livsmedel ska vara försedda med Bäst föredatum.

  4. Du övertolkar texten !

    Inga av våra läsare är så korkade att de tror att avloppsvattnet försvinner från planeten.

    Rubriken hade kunnat vara “Vi och vårt rena vatten”.

  5. Vatten hör till energisystemet på jorden och bortsätt från att man kan förorena den är den oförstörbar i den meningen att den inte kan försvinna. Den kan bara byta form. Att påstå att nya jeans förbrukar 8 000 liter vatten är felaktigt i den meningen att detta ger sken av att efter att jeans är tillverkade försvinner detta vatten ut jordklotets vattenförsörjningssystem. Detta är felaktigt för att samma 8 000 liter räcker till många par jeans och detta vatten bara omvandlas till ånga, eller hamnar i jorden när man odlar bomull detta vatten försvinner inte!
    Detta påstående associerar till att påstå att en skidanläggning förbrukar X antal kubikmeter vatten för att tillverka snön vilket är givetvis en vansinnig påstående.

    Rätt enligt mig, skulle vara att värna om vatten d.v.s. förorena inte den. Sedan kan man använda samma vatten om och om igen i det reningskretslopp som sker på jorden med hjälp av markens infiltration och avdunstning samt nederbörd.

    I marken finns det något som heter primär vatten och denna är till volymen tre gånger så stor som all vatten på jorden. För i tiden talade man på Sveriges radio om sådana saker men detta är för länge sen; ett minne blott eftersom det ska råda brist på allt. Så kallade oaser i öknarna får underjordisk primärt vatten liksom under Sahara öknen finns det underjordiska floder enligt SR i ett program från förr. Det sägs också att när amerikanerna invaderade Libyen så sprängde de sönder genast de underjordiska vattenkällorna.

    Den brist i vissa geografiska områden vi ser beror på andra orsaker som utdikning, felaktigt skogsbruk vilket har för inte så länge sen konstaterats t.o.m. i SR. Manipulering av jordens floder genom accelererande avrinning p.g.a. förändring av flodernas naturliga vägar samt förstärkning av flodernas kanter med material som ökar flodernas hastigheter och därmed avrinning till havet. (samt vädermanipulation ett fortfarande het ämne för vissa)

    Det jag vill säga med detta är att det finns mycket att ta reda på än att bara konstatera att jeans förbrukar 8 000 liter vatten som om detta vatten försvann för gott.

    Skulle vi sedan konstatera att jordklotet expanderar med ca 4 cm per år och att kontinenterna därmed ”glider” ifrån varandra borde det synas på lägre vattennivåer i haven. Det är här den primära vatten från underjordiska källor kommer in i bilden och ständigt fyller på volymen på jorden. Någon brist går det inte att tala om m.a.o.
    Allt brist är bara konstgjort skapad för att behålla kontroll över människor.

    Självklart så håller jag med skribenten om att köpa vatten på flaskan är helt onödigt i ett land som Sverige men allt detta kommer ur samma mönster av den manipulation som sker och som är skapad på rädsla i detta fall för bakterier. Folk tror att vatten på flaskan är mer sterilt kanske…

    Manipulation består med andra ord av två delar, en tvingar människor till konsumtion genom bristfällig kvalité på varor samt skräck för sjukdomar och bakterier och den andra del består i att skuldbelägga människor för att på så sätt hålla de som i en rävsax.

Comments are closed.