Extremt minuspris på elen

Dagens elpris öre/kwh i område SE04 enligt “elen.nu” !

Notera: Lägre än minus 60 öre/kwh kl 13 – 15 ! !

Ingvar i Klippan kollade ! ust nu blåser det så att jag hör bullret inomhus.

Hur skall någon våga investera i mera elproduktion hädanefter ? Utan subventioner alltså.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Extremt minuspris på elen

  1. PS! Jag antar att även vindkraftverk kan köra med nedsatt effekt och då särskilt när det blåser mycket. Hur klarar myndigheter att kontrollera sådana “justeringar” momentant?
    Lokala nätägare måste då ständigt agera “polis” i ett nytt kontrollsystem.

  2. Från SvK om nedreglerings-marknaden:

    https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/balansansvar/2024/okad-efterfragan-pa-mfrr-nedreglering-i-helgen/

    Som jag förstår inkommer knappt bud ens vid negativa elpriser. Någon som vet hur ställkostnader för vindkraftverk ser ut? Att fortsätta producera el vid vindkraftverk trots förluster handlar väl om att ändå få bidrag till de fasta kostnaderna inkl finansnetto? Eftersom råvaran eller vinden är gratis är varje positivt öre ett täckningsbidrag!

    Är det inte så att ställkostnaden för att stänga ner och återstarta ska ses mot väderprognosen om hopp om mera vind imorgon? Någon som är insatt i vid vilka budnivåer break-even ligger för ett typiskt vk-verk?

    Ser man på de typiska månads-diagrammen (här) över produktionen av el från vind ser vi hur extremt det svänger. Om marknaden fortsätter att öka utbudet av vindel-kapacitet lär mönstret fortsätta att upprepas men till ännu lägre priser…..(till konkurserna och skrotning överstiger nybyggnation)?

    Ägarna av vind riskerar alltså att dagligen lägga ner massor av tid på bevakning av pris- och lönsamhets- frågor istället för att som ursprungligen ha drömt, att passivt se det klirra på bankkontot!

  3. Uwb

    SvK tar ju in miljarder i tranferavgifter mellan elområdena som jag antar används också (nätunderhåll och reinvesteringar) för inköp och försäljning av el på marknaden (inkl import och export) för att utjämna effekterna av intermittent el från särskilt vindkraftverk.

    Har du någon bra källa på hur alternativet med nedstängningstjänster och arbitrage (-lager) hittills fungerat? Hur skapa marknad utan att det drabbar skattebetalarna och/eller konsumenterna?

  4. SVK går ut och vill betala för nedstängningstjänster baserat på anbud från anläggningsägarna. Tydligen får de för få bud, speciellt av ägare till sol- och vindparker.

    Samtidigt kostar det att investera i energilager vilket alla säger ska vara lösningen på problemet. Lagra el när priserna är låga och sälj vid högre priser. Problemet är att arbitrage-tjänster har visat sig inte vara lönsamma.

    Så batterilager byggs primärt för frekvensstabilisering och sedan betalar SVK pengar för att stänga ner produktion vid överproduktion. Vid underproduktion finns ingen lösning, batterier har för låg kapacitet, vätgas lönar sig inte heller, så det är bara fossila tjänster som finns när vattenkrafter inte räcker till.

  5. Hur kunde stolligheterna med vindsnurror någonsin få fäste i att land som Sverige som testade det i Maglarp och sågade konceptet redan för över 30 år sedan? Galningarna i Stockholm stängde av fullt fungerande kärnkraft som hade kunnat rädda Sverige från industriflykt och lågkonjunktur om den funnits kvar? Sverige kunde varit EU:s elbaroner idag och tjänat storkovan på att sälja el till framförallt Tyskland som går på knäna av höga energipriser p g a sin korkade energipolitik som inte står den svenska efter i dumhet.

  6. En gång jublade alla eftersom vind&sol är gratis! Vi behöver bara betala för i princip distributionen inkl kapitalkostnader.

    Varför då subventionera något som är gratis?

    Jo man måste ju få investerare att bygga produktionen av nämnda gratis-energi som är “fossilfri”. Staten gick före med Vattenkraft och subventioner som nu upphört.

    Man trodde att det alltid blåser och skiner “någonstans”. Men hur tänkte man kring avkastning för investerarna om utbudet av s.k gratis energi blir för stort eller för litet? Alla ägare vill ju producera hela tiden. När det blåser men även när det inte blåser osv! Ju mer som byggs desto större prissvängningar kan logiskt sett förväntas. Ändå ska utbyggnaden fortsätta! Då återstår frågan varför privat kapital fortfarande flockas kring investeringar i vind och sol? Vad ska förändras för att motivera mera av samma?

    Är svaret att staten ska låta konsumenterna garantera minimipriser så att kostnaderna täcks? Även om värdet av produktionsanläggningarna faller kraftigt via konkurser osv måste nya byggas (kort livslängd) till höga kostnader.

    Kommer vi att gå mot ett förstatligande igen?
    Enligt Sandström et al och andra bedömare gör i princip hela branschen stora ekonomiska förluster. Och det lär bara bli värre om mer utbud byggs söder om kommande hybris-anläggningar i norr.

  7. Minuspriser på el är ingen vi uppkopplade kan dra nytta av.
    Det gäller inte distributionskostnaden som ligger fast kopplad till förbrukningen.
    Marknaden är enbart ett produktionsmarknad.
    Minuspriser drabbar dem som inte kan reglera sin produktion .
    Gissar att detta inte gynnar kärnkraften!

  8. I vanlig handel har en vara samma pris hela tiden förutom realisation och normal rabatt. Enligt ekonomisk teori styr man efterfrågan med priset – men inom rimliga gränser. Allmänna nyttigheter skall inte åka jojo upp och ner. Hushåll skall kunna kalkylera sin ekonomi utan oväntade överraskningar.

    Så t. ex. har jag funnit att den faktiska kostnaden för en tågresa ligger runt 14 kr per person och mil. Skäligt pris för t. ex. 25 mil blir då runt 350 kronor. Inte 100 och inte 700. Med samma syn blir skäligt pris för en 100 mils flygresa runt 1.200 kronor. Inte 400 och inte 2.000.

  9. Nu ska man inte inbilla sig att strömmen är gratis bara för att spotpriset är negativt. Vi drabbas ju av nätavgifter, som i mitt fall för mars uppgick till:
    Elnätsabonnemang månadsavgift, 730 kr 730,00 kr
    Elöverföring, 2 577 kWh à 28,90 öre 744,75 kr
    Energiskatt, 2 577 kWh à 53,50 öre 1 378,70 kr1
    Totalt E.ON Energidistribution AB 2 853,45 kr
    2853,45/2577 = 1,11 kr per kWh!
    Så om spotpriset är -60 öre per kWh så får jag likförbannat betala 51 öre/kWh.
    Det som retar mig mest är att energiskatten är på hela 53,5 öre/kWh
    Sedan kan jag bara hålla med om att vindkraft är vansinne, då den kräver subventioner, fördyrar, förstör elmarknaden och är intermittent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viktig ögonöppnare mot den stora klimatbluffen

Patrick Moore: There is no such thing as a climate emergency happening on this planet now

Patrick Moore var med om att grunda Greenpeace, men har lämnat den organisationen, eftersom den togs över av extremister utan respekt för fakta: “Det finns nu ingenting liknande en klimatkris på denna planet.”

+ – + – + – +

2024-04-11, KrBl, Kristianstadsbladet, Göran Andersson:

2024-04-11, NSk, Norra Skåne, Göran Andersson:

Viktig ögonöppnare mot den stora klimatbluffen

På YouTube kan man ta del av en dokumentär om ”klimatkrisen” som gjorts av Martin Durkin. I filmen får vi höra ett antal forskare uttala sig om den så kallade klimatkrisen.

Sök på “Climate:The Movie (the cold truth)”. Vi får bland annat lyssna på fyra välrenommerade forskare, Steve Koonin, William Happer, Richard Lindzen och John Clauser. Filmen stöds också av Clintel som är en löst sammanhållen organisation med närmare 2 000 forskare och yrkesmän som har skrivit på ”World Climate Declaration”.

Filmen visar hur man utnyttjat en udda uppfattning som går ut på att det är CO₂ som styr klimatet och hur man för dess sak genom statliga medel korrumperat vetenskapen och fri kapitalism med anslag och bidrag.

Filmen visar media som maktens välvilliga redskap för tysta kritiker och sanningssägare. Det är också historien om hur klimatkrisen används för att öka byråkrati, minska den individuella friheten och öka makten för överstatliga organisationer som EU och FN.

Filmen visar med extrem tydlighet att klimatkrisen är en bluff, ett lurendrejeri för att krossa demokrati och en fri kapitalism vilka är de faktorer som skapat välstånd och framtidstro.

Forskarna berättar varför luftens CO₂ halt inte har den betydelse för klimatet som den antas i klimatmodeller. Det visas att CO₂ halten genom historien aldrig drivit temperatur-förändringar. I stället visar de att det är solen och molnen som är viktiga klimatfaktorer.

Vi får veta hur temperaturhöjning på jorden överdrivs med hjälp av Urban Heat Island effekten. Likväl producerar IPCC:s klimatmodeller än högre temperaturer och resultaten tas sedan som intäkt för en pågående kris.

Forskarna visar att extremväder, den nya modeflugan i medias klimatrapportering, som exempelvis orkaner och torka inte har ökat sedan 1930-talet. Fler intressanta data redovisas i filmen som visar att klimatkrisen är en bluff.

Forskarna påpekar att anslag till forskning till stora delar är statligt styrda och har man bara med orden hållbarhet, klimatförändringar och CO₂ i sin ansökan är det en garant för anslag. Om anslaget gäller frågeställningar kring naturliga orsaker till klimatvariationer som hur solens variation påverkar klimatet är det i det närmaste förutbestämt med avslag.

Som sagt, jag rekommenderar alla att titta på dokumentären. För den välinformerade medborgaren är det inga stora överraskningar som presenteras. Förlitar man sig däremot på statlig media för sin information bör filmen vara en ögonöppnare.

Göran Andersson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

41 thoughts on “Viktig ögonöppnare mot den stora klimatbluffen

  1. Förnekarna när det gäller klimat är naturligtvis de klimathotsreligiösa. De måste envist förneka alla fakta och all seriös klimatvetenskap för att kunna hålla fast vid att deras religion är rätt och riktig. Sedan har de fräckheten att kallas oss andra, vi som inte är anhängare till religionen, förnekare. Och inte vilka förnekare som helst. Utan det är klimatets existens vi påstås förneka!
    Som om någon skulle förneka att klimat existerar.

  2. Kanske dags för “realisten” Thomas P att börja se sanningen i vitögat? Klimatbluffen är ett gigantiskt Ponzi-bedrägeri mot vanligt folk orkestrerat av globala oligarker som själva totalt struntar i att leva som dem lär. Att skattehöjarpolitiker runt om i världen hakar på är väl inte svårt att begripa då alltfler onödiga överbetalda politiker och deras svans av byråkrater och “klimatexperter” ska gödas med skattepengar. Man kan väl med visst fog misstänka att Thomas P tillhör den kategorin?

  3. #Thomas P: Jag tycker synd om dig. Du har fått inte mindre än sju “förnekare” emot dig. Inte kan du väl bli förvånad. P = 1 för att du skall få mothugg på detta forum. Bekvämt att bunta ihop motargument och avfärda med ett epitet. Fö : Lägg av med uttrycket förnekare. Det bör reserveras för användning i samband med förintelsen.

  4. Sju inlägg i rad där förnekarna skall hacka ned på en stackars realist som vågat sig in bland de troende.

  5. Problemet för Thomas P och andra klimathots troende är att skulle de ta till sig fakta så skulle de också få ta till sig att de blivit lurade upp på läktaren av en liten grupp miljardärer som satte agendan redan för minst 10 år sedan, när man genom stora penningdonationer till köpta forskare fick dem att bortse från fakta och misstolka klimatscenarion där man bestämde att extrem RPC: 8,5 skulle anses “bussines as usual”, och man har lyckats över förväntan för idag är det ingen alarmist som ifrågasätter detta scenario trots att det är en utopi.
    Men det är svårt att komma ut som lurad och inte ens fått betalt för att vara den nyttiga idioten som köpt narrativet som en trojka av amerikanska miljardärer målade upp i början av 2010 talet.

    https://wattsupwiththat.com/2024/04/13/climate-cooking-a-very-important-substack-from-roger-pielke-jr/

  6. Thomas P

    Det hävdas från klimatalarmistiskt håll (kanske inte du?) att jordens uppvärmning med 1 – 3 grader kommer att orsaka det sjätte massutdöendet. Jordens temperatur har varit väsentligt högre än så, men inte orsakat något utdöende. Dessutom så är definitionen på ett utdöende att det ska pågå under minst två (2) miljoner år. Vad jag vet så är det ingen idag som kan säga att temperaturhöjningen på 1 – 3 grader kommer att bestå i två miljoner år.

  7. Hockeyklubbskurvan över temperaturen har man fått genom att manipulera historiska temperaturdata. I sitt forskningsfusk har man helt enkelt raderat ut tidigare värmeböljor på 1900-talet, den medeltida värmeperioden osv. Man har också ignorerat att dom landbaserade mätningarna är för ofullständiga och osäkra för att kunna ses som tillräckligt statistiskt säkerställda för att kunna ge en korrekt bild av den globala temperaturen. Den som vill läsa lite mer om förändringshastighet också kan göra det här.

    https://joannenova.com.au/2016/08/experts-surprised-to-discover-what-skeptics-have-known-for-years-world-has-been-warming-for-200-years/

  8. Den enda förnekaren här är väl Tomas P. Han förnekar att klimatet cyklist förändras över tid utan mänsklig påverkan.

  9. Thomas P : Du har själv tillstått att det är lönlöst att argumentera med “förnekare”. Jag undrar då vad som driver dig att ändå göra det. Det är ju rimligen ett Sisyfosarbete!! Du gör större nytta i din ev trädgård. Fö anser jag att man/du skall använda ordet förnekare med varsamhet. Associationen är förintelseförnekare. Genom att använda det i annat sammanhang trivialiseras detta begrepp. Det är särskilt viktigt i dessa tider när judehatet blommar upp på gator, torg och i sociala medier. I sammanhanget används även termen klimatförnekare. Det är en stupiditet. Ingen förnekar att det finns klimat.

  10. @Thomas P
    Flytta alla dessa felplacerade temperaturstationer så kommer den temperatur som idag verkar vara hög vara sval i jämförelse. Det kommer även visa sig att den snabba ökning ni hänvisar till inte finns. Oavsett vad PAGES2K visar idag, eftersom de har felaktiga indata. De är påverkade av UHI.

  11. Man kan bara konstatera att Thomas P är fullständigt faktaresistent! Det är faktiskt upp till dig och dina gelikar att bevisa att de s.k klimatförändringarna går fortare än någonsin i historien? Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis och eftersom varken du eller dina “forskare” har ett enda hållbart bevis så är det bättre att ligga lågt än att fortsätta göra bort sig! Klimatalarmism är ett enormt bedrägeri för att skinna folk på pengar och inget annat! Att fuska med mätningar och göra overifierade påståenden är inte vetenskap det är humbug.

  12. Benny, studera PAGES2K resultat! Förändringen idag är snabb vad ni förnekare än vill tro. Förvisso kan stora vulkanutbrott ge korta men kraftiga dippar men det är inte riktigt samma sak. Om du vill jämföra oss med meteoriten som nästan utrotade dinosaurerna så varsågod, det är knappast en smickrande jämförelse.

    Att tala sanning inför förnekare är dock rätt dödfött.

  13. Det är ju fullständigt nonsens att påstå att “klimatförändringarna” idag skulle vara snabba i ett geologiskt perspektiv? Lilla istiden med sitt kalla klimat är bara 150 år sedan den tog slut! Och under 500-talet så drabbades världen av vulkanutbrott som skakade hela den dåtida världen med kallt klimat och folkvandringar, svält och krig som följd. Att ljuga inför pålästa fungerar inte Thomas P du får nog leta upp mer lättlurade någon annan stans? Och då har jag inte ens nämnt riktiga massutrotningar som dinosaurierna eller det permiska utdöendet! Alarmister utnyttjar folks okunskap för att sprida sitt budskap!

  14. Karl Erik, och vad ville du säga med detta konstaterande?

  15. Uffe, att arter kan anpassa sig till långsamma förändringar är en sak, men AGW ger nu i sammanhanget extremt snabba förändringar som de inte klarar av. Livet som sådant lär överleva, men vad hjälper det oss?

    Det finns en tumregel att antal arter på ett isolerat område är proportionellt mot logaritmen på områdets storlek. En värld med isolerade kontinenter och öar får då en mycket större artrikedom än om vi med våra transporter skeppar arter kors och tvärs över världen. Därav problemet med invasiva arter ur biodiversitetsperspektiv. Sen är klart att när vi får in sådant som almsjukan eller kräftpesten får det också mer omedelbara konsekvenser.

  16. Thomas P

    … och vid ingen av dessa massutrotningar var människan närvarande.

  17. Biodiversitet, ett väldigt flexibelt begrepp, att flera massutdöenden skett under jordens historia innebär väl inte att arterna inte har anpassat sig till förändringar, men ändå dött ut av till exempel istider eller meteoritnedslag. Trots alla massutdöenden verkar livet ha överlev och anpassat sig till de nya förutsättningarna.
    Man kan ju också undra över begrepp som “invasiva arter” som man svänger sig med i gröna kretsar, är inte invandrande arter bara en typ anpassning till nya förutsättningar av dessa arter.

  18. Uffe, tänkt på att större delen av alla arter som funnits på jorden är utdöda? Att jorden genomgått flera massutrotningar efter vilka det tar ca 10 miljoner år för biodiversiteten att återhämta sig. Evolutionen är grym.

  19. Petter du skriver:
    “bekymmerslöshet om arters överlevnadsförmåga delas inte av den vetenskapliga ledaren för Kew Gardens.

    Vem ska vi tro på?”
    Ja vem ska man tro på? Den som får lön för att fortsätta larma om överlevnadsförmågan hos jorden arter, eller den som tror på vetenskapen som är flera hundra år gammal om arters utveckling och anpassning till rådande förhållanden? Redan Darwin forskade på arters överlevnad och anpassning, men dagens alarmister som för sin försörjning måste förneka tidigare forskning ska vi tro på enligt dig. Hur tänkte du då?

  20. Petter W. HUR kan CO2-molekylen styra klimatet? Den kan inte börja röra sig och värmas av sig själv. Först måste värme till. Varifrån? Från Solen! Vilken annan yttre energikälla har vi? Alltså kommer värmen – eller kylan – först. Temperaturen styr CO2-halten,inte omvänt.

    Den marknära atmosfärens temperatur över längre tid med vindar och nederbörd (= klimatet) beror på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och särskilt hav, Begränsande faktorer är moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna.

    Jordytans form och färg reflekterar (albedo) hur mycket inkommande solstrålning som värmer. Jordens gravitation drar atmosfären nedåt med ökat, värmande tryck. Men varm luft stiger, kyls, sjunker, värms, stiger igen i ständigt växelspel. Så skapas vindar. Större temperaturskillnader gentemot de varma tropikerna får större luftmassor att röras = mer och starkare vind. Mindre temperaturskillnader flyttar mindre luftmassor = mindre vind = varmare.

    Vanliga observationer och sunt förnuft sedan urminnes tider. Sol, hav, moln.

  21. # Göran

    Dessutom så säger det inget om den långsiktiga trenden globalt. Det är det viktiga. allt annat är väder. Och den långsiktiga trenden globalt är att antalet extremväder har en minskande trend. Att dom flesta typer av extremväder inte ökar har ju till och med IPCC konstaterat. Både 2014 i AR5 och 2021 i den vetenskapliga delen.

  22. De bekymmer som Kalifornien har beror inte på klimatet utan på korkade politiska beslut som har orsakat problem, bland annat med skogsbränder.

    Nä, nu vill jag gärna ha exempel på kris som verkligen är en kris som beror på förändringar i klimatet.

  23. PW, Varför ha en saklig debatt?
    Du och de dina är ju inte intresserade av det.
    Ni anser att ”science is settled”…
    Något av de mindre begåvade uttalandena.
    Vetenskapen drivs hela tiden framåt och nya landvinningar görs hela tiden.
    Varför är allt klart när det gäller klimatforskningen?

  24. Om man nu skall tala om klimatkris i någon mening bör man fundera lite över hur samhället utvecklas. Det som vi äldre stofiler har haft förmånen att uppleva så som yttrandefrihet, öppen debatt, studier och möjligheten till att forma den egna framtiden med mera är inga självklarheter. I klimatalarmismens namn håller dessa självklarheter på att försvinna. Då klimatkrisen helt igenom är en politisk skapelse för att skrämma människor till att acceptera inskränkningar i våra frihetsideal bör man fundera över vad som kommer i stället. En person som rätt ut de här frågorna har publicerat en artikel som finns att läsa i länken nedan.
    https://newsvoice.se/2024/04/our-common-agenda-teknokratisk-varldsordning/

  25. # Petter Wolf

    Darwin kanske?

    Det här med evolution sammanfattas också på ett mycket bra sätt i boken Relentless Evolution från 2013 av John Thompson. Läs den.

  26. Göran: Ett exempel på klimatproblem för Kalifornien finns i climateresilience.ca.gov/overview/impacts.html

  27. Nils H: Din bekymmerslöshet om arters överlevnadsförmåga delas inte av den vetenskapliga ledaren för Kew Gardens.

    Vem ska vi tro på?

  28. # Benny

    Analyser av borrkärnor från isen i Antarktis som sträcker sig 450 000 år tillbaks i tiden har visat att vi har återkommande istider med c:a 100.000 års intervaller. Avbrutna av värmeperioder med en längd på c:a 10.000 år. Vi befinna oss nu i en sådan varm mellanistid. Med tanke på hur länge den varat så är vi förmodligen i slutet av den.

  29. Innan vi kommer till hur klimatet var under pliocen så måste all is smälta vid polerna och som det ser ut geologiskt sätt så kommer detta inte att hända. Pliocentiden var en period då djurlivet frodades och det fanns skogar och djurliv ända upp till Nordpolen. Under denna period utvecklades även våra förfäder att bli alltmer lika den moderna människan vilket kanske inte hänt om inte förhållandena varit så gynnsamma. Kontentan är att varmt klimat är bra för växt och djurliv vilket inte är så märkligt. Att det sen blev kallare på jorden med istider beror sannolikt på att istäcket på Antarktis som blivit en ö började sprida sin kalla andedräkt över hela planeten med upprepade istider och kyla som följd. Hur konstigt det än kan verka för PW så befinner vi oss fortfarande i en istid med stora landytor under kilometertjocka glaciärer vilka inom ett antal tusen år åter kommer att sprida sig över jorden.

  30. För några år sedan var det larm om att hundar dog i värmen i bland annat Thailand. Ja, det var sant att hundar dog, men vad är det för pucko som placerar bland annat en Sibirian Husky i Thailand?

  31. Angående att CO2 påverkar temperaturen, dvs. att när CO2 ökar så ökar temperaturen. Ta en titt på grafen som finns i följande vetenskapliga studie publicerad den 13 September 2023:

    https://www.mdpi.com/2413-4155/5/3/35?s=09#

    Skrolla ned lite och klicka på den första bilden ni ser. Jag tycker mig se i den grafen att temperaturen verkar föregå halten CO2.

  32. “…som världen ser ut finns en kris i varma länder som blir allt varmare…”

    Går det att få några exempel på vad en sådan kris i ett varmt land består av?

  33. # Petter Wolf

    Det är inte mitt ”faktiska nuläge”. Det är vad fakta, gjorda observationer och uppmätta data visar.

    Vad gäller arter så är det så att när klimatet förändras så finns det tre alternativ för olika arter. Flytta, anpassa sig eller dö. När organismer som utmanas av klimatförändringar svarar genom att anpassa sig så utvecklas de. När de flyttar på sig möter de ofta avlägsna kusiner och hybridiserar med dem. Ibland utvecklas då även nya arter.

    Ett uppvärmningsklimat tenderar att öppna vägen för fler arter i stället för färre.
    Evolution sker mycket snabbare och genomgripande än de flesta känner till. Människan inte klimatet är vad som ligger bakom att arter försvinner.

  34. # Petter Wolf

    Det kan i och för sig vara sant att det finns många klimatforskare som tror att människor påverkar klimatet åtminstone lite. Det stora problemet är att klimataktivister inte kan skilja på “väldigt lite” och “katastrofalt mycket”. Om många klimatforskare anser att mänskligheten kanske möjligen har bidragit till klimatförändringarna lite grann. Så tar klimataktivisterna det som intäkt för att alla klimatforskare tror att klimatkänsligheten för CO2 är så stor att den styr klimatet.

  35. Petter vilka är de varma länderna som enligt dig blivit varmare? Har inte hittat några sådana alla varma länder verka vara lika varma som de alltid varit, sen är det ju natt och kall temperaturen som blivit lite mindre kall.
    Men jag ser framemot exempel på varma länder som blivit varmare.

  36. Nils H: Må så vara att en klimatkris inte existerar i ditt ”faktiska nuläge”. Men som världen ser ut finns en kris i varma länder som blir allt varmare och i det faktum att ”de flesta arter har en begränsad klimattolerans” (Antonelli 2022, s 128).

  37. Att CO2 till stor del styr klimatet är ingen udda uppfattning utan vad huvuddelen av klimatforskare anser. Synd att sådana felaktigheter används. Det försvårar en saklig debatt.

  38. Krisen är i huvudet på personer som inte har brytt sig om att informera sig. Det ironiska är att åtgärderna mot den så kallade krisen kommer förmodligen leda till flera olika kriser.

  39. Om man med “klimatkris” syftar på det faktiska nuläget så existerar förstås inte denna kris.

    Sen den Lilla istiden så har vi nämligen haft en klimatförbättring på ca en plusgrad. Jorden har också mycket tack vare den ökade CO2 halten blivit en grönare planet. Öknarna minskar och skördarna ökar. Extremvädren minskar dessutom. Det gäller även för bränder globalt sett. Antalet som dör i extrema väderhändelser har också minskat drastiskt.

    Hur länge till ska alarmisterna egentligen få stå oemotsagda utan att ställas mot väggen när dom yrar om sin “klimatkris”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facken driver välståndet !

Ett av Sveriges allra mäktigaste maktcentra: LO-borgen

En TT-artikel med intervju av Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har tagits in i ett stort antal tidningar runtom i landet och blivit refererad såväl i TV som radio.

Med sin makt kan facken driva välståndet upp eller ner. Indirekt påverkar det klimatfrågan, varför jag kommenterade artikeln i ett manus jag sänt till de redaktioner som tagit in intervjun. Jag har fått artiga besked att plats saknas i AB, SvD, GP, Sydsvenskan, Mitt-Media och VK, Västerbottens Kuriren.

+ – + – + – +

2024-04-09, LT, Länstidningen, Södertälje, Sture Åström:

Facken kan höja vår levnadsstandard

I en TT-intervju försvarar Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä det kloka i fjolårets låga lönepåslag, lägre än inflationen för att bekämpa denna: Det har stärkt svensk konkurrenskraft så att ”svenska företag tagit marknadsandelar”, grunden för levnadsstandarden i vårt land. Men hädanefter menar han att påslagen måste bli högre, för att ta igen reallönernas förluster.

De svenska facken torde vara bland de allra mäktigaste i världen. Deras höga organisationsgrad gör att i längden kan inga företag stå emot deras krav. De har dessutom haft stort inflytande över politiken. De har således ett mycket stort ansvar för landets ekonomiska utveckling.

Det senaste halvseklet har Sveriges plats i OECD:s välståndsliga gått från nr 4 i världen till nr 12. Växelkursen till Schweizer-franc, CHF, är också talande. På 60-talet kunde den köpas för en krona medan vi idag får betala nästan 12 kronor.

Det kan vi jämföra med den dramatiska utvecklingen för länder som Taiwan, Singapore och Sydkorea, som alla var bland världens fattigaste efter kriget. Det sistnämnda landet ligger nu på plats 22 strax efter Italien och Nya Zeeland.

De har konkurrerat med låga löner, så att företagen gjort stora vinster och expanderat med nya produkter och bättre produkter. Vi köper deras mobiltelefoner, TV-apparater, kylskåp och bilar. Där har fler fått jobb, lönerna stigit och hela landets standard höjts.

Nya arbetsplatser och högre löner blir möjliga bara med investeringar, pengar, riskkapital. Att utvärdera projekt att satsa på är mycket svårt. Det finns inga möjligheter att utbilda folk till det. Men en konkurrensutsatt marknad sorterar fram rätt talanger. Den företagare som visat sig kunna driva ett företag med vinst har bättre förutsättningar att satsa rätt än politiker och ekonomer om dessa så är professorer eller nobelpristagare.

Den svenska fackföreningsrörelsen har använt sin makt till att pressa företagen på så höga löner att vinsterna bara räckt till de investeringar som krävts för det egna företagets över-levnad, investeringar som ofta handlat om att rationalisera bort arbetsplatser. För lite pengar har blivit över till nya arbetsplatser, som skulle avhjälpa arbetslöshet. Denna har direkt påverkan på medlemmarnas standard. När den eliminerats, kommer arbetsgivarna att konkurrera om arbetstagarnas gunst med bättre och trevligare arbetsmiljö samt högre löner.

Jag har ett gott råd till Veli-Pekka Säikkälä och hans kollegor i andra förbund: Värna före-tagens vinster. Det är dessa som höjer medlemmarnas standard uthålligt och på lång sikt.

Paradoxen är: Låga lönekrav ger högre välstånd.

Sture Åström

civ.ing, 40 år som företagare

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Facken driver välståndet !

  1. Facken i Sverige driver den importerade kriminaliteten. Alla som har sagt emot detta har blivit uteslutna ur fackföreningar eller på annat sätt mobbade. Hur fasen kan man ens vara medlem i sådana organisationer och betala pengar till dem?

  2. Jag vill även tillägga att den finansiella sektorns tillväxt bidragit till att nya framgångsrika företag kommit till (kapital-tillgång) men samtidigt att ägandet av dessa ofta snabbt försvunnit utomlands. Det gäller även börsnoterade små och växande företag.

    Många kritiserade länge de svenska reglerna kring olika röststarka aktieslag osv men vi får inte glömma bort att de svenska valuta-regleringarna etc t.o.m 1985 var avsedda att just skydda företagsutveckling och nationellt ägande från utländska förvärv m.m. Fackföreningarna/SAP och t.ex familjen Wallenberg var länge överens om denna politik.

  3. Sverige har nästan alltid haft brist på mellanstora och stabilt växande företag. Vi har en god entreprenörs-tradition och tack vare SAP m.fl också haft bra och skattefinansierade utbildningar “för alla” vilket lett till globala världsföretag. I och med den finansiella sektorns tillväxt och vissa avregleringar har vi däremot förlorat ägandet i flera stora företagskoncerner genom åren vilket i t.ex jämförelsen med Schweiz fått konsekvenser för vår självständighet och därmed vår egna utvecklingspotential.

    Politiken kan sägas ha blivit mer kortsiktig och för detta kan givetvis många lastas för, dvs inte bara de tidigare ägarna (inkl pensionsfonder och fackföreningar) och politiska partier utan även du och jag samt MSM. Egennyttan som drivkraft tillsammans med den synkroniserade kreditexpansionen har utan tvekan bidragit till finansiell värdetillväxt och för många en mycket god privatekonomi. Nu går vi dock in i en ny ekonomisk fas där tidvattnet visar vilka som badat nakna!

  4. Det ska tydligen finnas ett dokument från 1920-30 som Sverige har skrivit på och det det gäller är att all facklig verksamhet ska vara opolitisk. Frågan är hur Sverige hade varit om detta hade följts? För det går inte att säga att fackrörelsen är opolitisk och att starta upp en som är det går inte då LO inte tillåter det.

  5. Hade inte socialdemokraterna och fackföreningarna, som mer eller mindre är en och samma organisation, orsakat högre och högre produktionskostnader skulle Sverige ha fler tillverkningsindustrier och mycket låg arbetslöshet. Efterfrågan och utbud skulle orsaka både högre löner och bättre arbetsmiljö.

    Jag skulle även vilja påpeka att det inte är arbetsgivaren som ger en bra arbetsmiljö utan det är arbetarna själva som skapar sin arbetsmiljö. Det är lite som ditt hem. Det städar inte sig själv utan du måste städa det.

  6. dagens fackföreningar är i mångt och mycket företagsägare och rika som troll, de är också stor aktör på aktiebörsen och andra finansiella marknader, dagens fackföreningar har gått från att vara organisationer som slogs för bättre villkor och löner för medlemmarna till att bli aktieägare med litet intresse för den lille medlemmen, man är kapitalförvaltare och storägare i svenska företag.
    Det finns inget intresse att driva medlemmarnas sak emot sin egen förvaltning av medlemmarnas kapital som riskeras om man tar strid för bättre löner och villkor, det var någon fackföreningsledare som sa att facket är ingen kamporganisation längre och vi är inte beredda att slåss för våra medlemmar.
    Det som inte gick att genomföra med publika löntagarfonder har nu facken genomfört med medlemsavgifter och har stora aktieinnehav i Svenska företag ett slags “löntagarfonder 2.0” fast inte statliga.

  7. En undran bara. Hur hade löner och arbetsvillkor sett ut utan facket.
    Om arbetsgivare fått bestämma helt själv.
    Bättre eller sämre löner arbetsvillkor.
    Fundera på det.

  8. #Karl Erik R

    Poängen är att Sverige kunde ha haft samma utveckling som Schweiz om det inte vore för socialdemokraterna och fackföreningarna.

  9. Nyliberalismens intåg tillsammans med nyglobalisering och arbetskrafts-arbitrage har dock inneburit en allt svagare fackförening. Framförallt kapitaltillväxten och nya näringar (inkl outsourcing) har inneburit mindre “beroende” av det fackliga stödet (fragmentering och specialisering och nya brancher). Jag ser dock att stora förändringar väntar där det privata ånyo riskerar att hamna i strykklassen pga svagare offentlig ekonomi (inkl EU?) och höjda skatter! Den offentliga sektorn måste sannolikt krympas ordentligt framöver.

    Frågan är hur det näringslivet lyckas i en ny ekonomisk miljö? En ränteuppgång brukar ske i takt med privat tillväxt. Men den stora frågan handlar nog mera om hur öst och väst väljer att mötas på främst varumarknaderna. Konflikt eller lösnings-orientering? Blir Kriget elitens lösning? Om så ökar riskerna för t.ex stagflation. Statsskuldkriser väntar sannolikt i Europa och USA!

  10. Göran och Tege

    Beror till största delen på mycket svag krona jämfört med framför allt Schweiziska franc. Har inte räknat men skulle tro att procentuell löneökning i Schweiz räknat i franc är högst måttlig. Däremot har francen stigit i värde mot svenska kronan med runt 1000 % på 50 år. Därför uppfattar vi Schweiziska både löner och levnadskostnader som närmast astronomiska när vi räknar om till devalverade SEK.

  11. Fackens stora välgärningar hör väl mest till en svunnen tid då kapitalet styrde “allt”.

    Dock viktigt med företrädar-intresse för arbetar-kollektivet (inkl tjänstemännen). Hur bra man lyckats på senare tid berodde också på hur staten, *partierna”, såg på sina roller och sin politik. Som alla hos organisationer finns också interna problem som skapas med tiden. När det gäller den s.k solidariska (SAP) lönepolitiken grundlades den nog efter VK2 genom det korporativa samarbetet och senare genom den mycket länge framgångsrika “svenska modellen. Svenska relativ-löner har dock länge hållits tillbaka och särskilt under åren med expansiv offentlig utbyggnad och välfärd. Det slutade dock med en devalverings-kultur från 70-talet (som gjort oss fattigare) från vilken vi ännu egentligen inte hämtat oss ifrån då den lite dolts genom kraftig räntenedgång och privat kreditexpansion (ekonomisk hävstång inkl nyinvesteringar (dock ej i offentlig infrastruktur)).

  12. En läkare i Schweiz har en ingångslön som är ungefär samma som en svensk läkare har efter 30 år i yrket.

  13. Det är en myt att fackföreningarna har någon positiv inverkan. De har varit i högsta grad behjälpliga till att driva Sveriges utveckling mot ett skithålsland.

    Arbetarna i Sverige är grundlurade. Fackföreningarna har gjort att lönerna inte är så bra som de skulle kunna vara i Sverige. Nu talar jag om vad de få slantar man får kvar i plånboken har för köpkraft.

    Om antalet jobb inom tillverkningsindustrin i Sverige inte har ökat på typ 60 år då är något fel. Och, kom ihåg att det är tillverkningsindustrin som är grunden för allt annat i Sverige. Det är där välståndet skapas.

    Företagens förmåga att tjäna pengar är förutsättningen för bättre arbetsmiljö och som har gjort att arbetsmiljön har blivit bättre och bättre. Fast idag undrar jag om arbetsmiljön har blivit sämre på senare år?

    Jag kan även säga som så, att jag har aldrig har haft några problem med att tala med arbetsgivare om att förbättra något. Och, i många fall har fackföreningarna på arbetsplatsen arbetat emot arbetarna.

  14. Ett råd till Svenska företagare, lämna råttboet Sverige fortast möjligt. Svenska skatterna är stöld och konfiskation, inget annat. Sverige är genomkorrumperat och styrs av dyslektiker och globalistmaffian. Globalisterna beställer och Svenska ryggradslösa politiker verkställer.

  15. Ändå är svenska arbetar- och tjänstemannalöner inte särskilt höga jämfört med t. ex. Schweiz, Luxemburg och även Tyskland. Något lurt är det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tysk el under mars 2024

Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris

Svaga vindar nästan hela månaden, vilket gjorde importen ovanligt stor. Den ojämna produktionen gav förvånande litet utslag i elpriset. Nu har man så tillräcklig kapacitet att vindkraftens toppar ger extralåga priser. Naturligtvis med katastrofala resultat för vindkraftens lönsamhet.

Figur 2. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet

Maximala effekten nådde bara 54 % av märkeffekten. Nere på NOLL den 20:e.

Figur 3. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Effektens medelvärde har gått ner från 35,7 % av märkeffekten i februari till 23,7 %.

Figur 4. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Medeleffekten har gått upp från 3,8 % i februari till 7,4 % i mars.

Figur 5. Residual effekt = Reglerkraft för att komplettera sol- och vindkraft samt export, import och EEX-pris

Under en ovanligt stor del av månaden har import krävts.

Den ganska jämna prisnivån torde betyda att Tyskland håller på att få ordning på kol- och gas-kraften samt importen av naturgas.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Tysk el under mars 2024

  1. Jag vill påminna om mogondagens föredrag i Malmö av Jacob Nordangård. Han är docent, medlem i Clintel har författat flera böcker.

    Tid: Ons 10 april kl 18:00
    Lokal: Hotel Mayfair Tunneln i Konferensrummet Elenoras boudoir
    Entre: 220 kr. Betalas på plats (kontant eller Swish) eller i förväg (Swish 123 291 93 97 / Plusgiro 814120-2)
    FB-event: http://www.facebook.com/events/784006873637687 (dela gärna vidare!)

    Jag hoppas att, i alla fall, många av de som bor nära Malmö kommer.

  2. Tack, lika stort behov av residualkraft som vanligt, trots en huvudlös utbyggnad av solkraft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opålitlig sol-och vindkraft

Vindkraftens effekt timme för timme under månaden mars i år

Effekten svänger våldsamt upp och ner fullständigt slumpmässigt, oförutsägbart. Vatten-kraften måste kompensera lika snabbt och våldsamt, vilket betyder kostnader som den inte får betalt för.

Motsvarande data har vi redovisat sedan 2015 och upprepade gånger informerat samtliga partikanslier om. Partierna bör således inte kunna påstå att de varit oinforme-rade, men de har tydligen varit alltför okunniga för att förstå vad fakta betytt.

Oförtröttlige Ingvar i Klippan har fått en insändare intagen:

2024-04-07, HD, Helsingborgs Dagblad, Ingvar Åkesson:

Både sol- och vindkraft är opålitliga energikällor

Svar på insändaren ”Solkraft verkar gå under radarn i energidebatten” i HD den 26 mars.

Ingemar Alvbom ”sjunger solkraftens lov” i sin insändare.

Solkraften såväl som vind-kraften tillhör de opålitliga energikällorna, som orsakar den ”flaxiga” elförsörjningen och elpriserna som åker upp och ned. Ju mer som ansluts, desto instabilare blir elnätet.

När solenergin behövs som mest ger den som minst. I januari och december ligger tillgängligheten på mindre än 1 procent.

Överbryggningseffekterna för den väderberoende energin är stora. Med dagens teknik med batterier och vätgas finns inga möjligheter att kompensera för el-bortfallet.

All kompensering sker nu med pålitliga energikällor med synkrona generatorer, såsom vatten-/kärn-/gas-/värme-kraftverk som får ”rycka ut” när de väderberoende energi-källorna fallerar.

Det behövs lika mycket ersättningseffekt (kW/MW) som de väderberoende källorna har, för att vi inte ska stå utan när det är stiltje, blåser för litet eller för mycket samt när solcellerna inte ger något eller för litet. Så vad ska vi då med dessa ”förnybara” energikällor till?

Vätgas är en återvändsgränd, med sin dåliga verkningsgrad.

Solkraften hade 2022 en tillgänglighet i årssnitt på 11,3 procent och vindkraften 28,6 procent.

”De gröna energislagen” har också en kolsvart baksida. I TV 4:s reportage ”Kalla fakta”, visades på hur barnarbete används för att komma åt de begärliga och sällsynta metallerna i Afrikas ”gruvor”.

Dessutom måste såväl sol- som vindkraft ”snylta” på de pålitliga energikällorna. Sol och vind kan inte ”stå på egna ben”. För att elen ska kunna strömma i elledningarna behövs motkraft från energikällor med synkrona generatorer.

Jämförelse kan ske med att det inte hjälper att enbart lägga en slang från ett ”vattenhål” för att vattnet ska rinna. Det behövs också en pump. Betrakta de synkrona generatorerna i detta fall som ”pumpar” för el.

Vindkraft har asynkrona generatorer och solkraft saknar helt sådana. Samma sak gäller även batterier och bränsleceller. Ingen av dessa duger, för att bibehålla balansen i elnätet på 50 (49,9–50,1) Hz, då de ger negativ fasförskjutning mellan ström och spänning, som måste kompenseras/ersättas med de synkrona generatorerna.

Därför passar de väderberoende energislagen enbart för ö-drift, det vill säga ingen anslutning till det allmänna elnätet.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Skriv du också !

Skriv en insändare du också till din lokaltidning !

Hör av dig om du vill ha tips för ett manus !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Opålitlig sol-och vindkraft

  1. @Ingvar Åkesson

    Nej, vindkraften producerar av naturliga skäl sällan i närheten av den installerade maxeffekten. Det är ingen epokgörande upptäckt att det förhåller sig så och är givetvis välkänt bland de som investerar i och driver vindkraftverk. En mer intressant fråga är hur den faktiska produktionen förhåller sig till den förväntade.

  2. @Ivar Andersson

    Ett annat sett att se på saken är att vindkraften hjälper vattenkraften att spara vatten i magasinen, så att det räcker längre och kan nyttjas när elpriset är högt -> högre intäkt.

    Kärnkraftens pålitlighet förefaller lite övervärderad. Men du skrev ju i och för sig inte “alla månader under året” så där kanske du tog höjd för både planerade och oplanerade driftavbrott.

  3. Enligt Svensk Vindenergi var den installerade effekten 16.251 MW vid 2023 års utgång.
    Så det är inte mycket som utnyttjats.

  4. @Petter Wulff
    “Även väderbeskrivningar kan vara opålitliga. Förväntas jag tro att väderrapporter svänger ”fullständigt slumpmässigt, oförutsägbart”?”

    Har du någon gång kollat SMHI:s prognoser och uppdaterat några gånger under en dag.

    Du får en ny prognos varje gång. Det kan stå “säker” och en timme senare så står “osäker” för att sedan återgå till “säker” någon/ra timmar senare och detta gäller morgondagens prognos. Det kan vara ännu värre om du kollar några dagar framåt.
    Så ja, även väderrapporter är oförutsägbara. Det kan vara lika illa till flyget trots att ny prognos kommer var 30 minut (metar) så kan den uppdateras oftare om så behövs. Samma sak gäller TAF men där är det 3 eller 6 timmar mellan uppdateringar beroende på typ av TAF. Givetvis kan även en TAF uppdateras i förtid om så behövs.

    En sak som folk i gemen inte vet om är att prognoser till sjöfart och flyg skiljer sig från de prognoser som visas i TV och radio samt tidningar. De senare är ett genomsnitt av vad de tror ska ske.

  5. Även väderbeskrivningar kan vara opålitliga. Förväntas jag tro att väderrapporter svänger ”fullständigt slumpmässigt, oförutsägbart”?

  6. Hur stort batteri eller hur stort vätgaslager behöver vindkraften för att ersätta effekten från nedlagd kärnkraft (4000 MW) för alla timmar under dygnet och alla dagar i månaden? Vad kostar anläggningarna? Idag används vattenkraften för att kompensera för den opålitliga vindkraften.

  7. Vi har försökt dra nytta av dessa variationer som även avspeglas i timpriserna.
    Timprisavtal hos EON. (Både nät och el)
    Tvättar och diskar med timerstyrda maskiner.
    Stående fråga-vad är priset på el nu?
    Med leverantören kan denna sparsamhet utvärderas.
    Löjligt låg skillnad under senaste året.
    “med timpris har du förlorat 1,94 kr Mars 2024”

  8. Hur påverkar dessa ständiga nivå förändringarna i våra kraftverksdammar miljön och den biologiska mångfalden något som ju är så viktigt för vindkraftskramarna.
    Verkar vara något som aldrig tas upp när vindkraft och dess intermittens diskuteras, det ses som självklart bland de “gröna” att vattenkraften ska hoppa in när vind och solel inte levererar men hur mår då kraftverksdammarna, ökar erosionen, hur påverkas fiskar och hur påverkas insektslivet?
    På det heliga klimatets altare är de gröna beredda att offra det mesta även den heliga biologiska mångfalden och vår levnadsstandard.

    Mångfald har blivit enfald, och miljöförstörelse inte bara med all den skog som måste bort utan även naturen runt våra kraftverksdammar, kan bristen på insektskollisioner när man kör bil på sommaren även härledas till misshandlade vattenkraftverks dammar?

  9. Om man installerar syntetisk svängmassa kan den bidra till att stabilisera nätet men då måste någon vara beredd att betala för den och det intresset har saknats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kallaste april i Piteå 66 år

Hamnstaden Piteå noterade 4/4 den kallaste aprilnatten sedan 1958

2024-04-05, Piteå-Tidningen:

Nytt köldrekord: Kallaste aprilnatten i Piteå på 66 år

Piteå slog till med ett köldrekord under natten mot torsdagen den 4 april. Termometern visade 21,4 minusgrader vilket är den kallaste temperaturen i april sedan 1958.

Det har varit kallare än på mycket länge på många håll i Norrbotten de senaste dagarna. I Naimakka i Kiruna kommun uppmättes hela minus 34,6 grader under natten mot fredagen och så kallt har det inte varit i april i Sverige sedan 1991.

+ – + – + – +

Köldknäppen . . .

. . . har alltså slagit till både i inlandet, där få bor, och vid kusten, där många bor.

Det blir allt svårare att hävda att vi lider av en uppvärmning “här och nu” !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Kallaste april i Piteå 66 år

  1. #Karl Erik R

    Jodå, jag är mycket väl medveten om hur Smhi definierar årstiderna. Det kan mycket väl var som du påstår att Svt och Slu haft en annan definition på vinter, i syfte att dramatisera hur klimatet utvecklar sig. Inom Slu är enviromental science det största forskningsfältet, betydligt större än ekologi och agronomi. De har helt anammat det alarmistiska narrativet om koldioxidens påverkan på klimat och natur och resultaten används för uppföljning av FN:s ramkonvention för klimatförändringar och Kyotoprotokollet. Ett forskningsresultat som presenterats av dem handlar om att snokarna klarar vintern sämre i ett varmare klimat. De bedriver också genusforskning, vilket väl visar hur pk-inriktade de är, och allt trixande verkar även där vara tillåtet för att få anslag.

  2. Den som utropar ”kallaste april” när det bara gått en vecka av månaden, hur tänker den?

    Och ständigt dessa ”bevis” i form av tillfälliga temperaturer rapporterade på en eller annan plats. Fööörsööök hålla diskussionen till GLOBALA LÅNGSIKTIGA TRENDER i meterologiska och hydrologiska data samt i observerbara effekter i flora och fauna.

  3. Christian H

    När SMHI har sagt att “nu är det vinter”, då är det vinter tills det blir vår. Övergången till vinter är fem dygn i följd med medeltemperatur under noll.

    I den här studien verkar det som om vinterdagar definieras som dagar med temperatur under noll. Blir det två dagar med plus en grad så räknas de inte som vinterdagar. För SMHI däremot så är de dagarna fortfarande vinterdagar.

  4. Var det inte förra året, 2023, som renarna hade stora problem på grund av mycket snö, så samerna fick driva renarna till Finland så de kunde få bete?

  5. Christian H

    Måste ha blivit en nolla för mycket. Norrland är halva Sverige och ha stora klimatiska skillnader. Jag kan tänka att vintern blivit 13 dygn kortare och det är de flesta i Norrland mycket tacksamma för. I de sydligaste delarna av Norrland har vintern inte varit så värst mycket längre än 130 dagar, inte ens innan 1950. Längst uppe i norr är den meteorologiska vintern runt 7 – 8 månader.

  6. Idag kunde man, i ett långt inlägg, höra på Svt:s morgonnyheter att vintern i Norrland blivit 130 dagar kortare på 40 år. En “drabbad” same som bekräftade det hela intervjuades också. Ingenting sades om start- eller slutår för mätningarna, som säkert är valda för att visa mesta möjliga dramatiska utveckling. Däremot har den senaste tidens extremkyla i Lappland förtigits. Fega, okunniga och mentalt förslavade journalister för som vanligt fram den dramatiserad lögnpropagandan i Tv.

  7. Det var någon som frågade Aftonbladet hur det kommer sig att de skriver om så många olika dieter där var och en i princip är den ultimata.

    Aftonbladet svarade att om de håller sig till en diet, då finns det inget att skriva om.

    Det är väl samma sak med klimatet då, med anledning av LasseS inlägg om Aftonbladets motsägelse.

  8. Aftonbladet 2024-02-29:
    Körsbärsträden står i full blom i Japan.
    Det är minst en månad för tidigt.
    Anledningen är att temperaturerna under vintern varit högre än tidigare under februari månad. Normalt sett är högsäsongen i mars och april och gatorna i städerna sveps in i en rosa och vit blomslöja.
    Även i Tokyo förväntar man sig att körsbärsträden kommer att blomma tidigt i år igen efter en mild vinter och en varm vår.
    Klimatkris och varmare temperaturer har flyttat fram blomningstiden med elva dagar, säger Met Office in the United kingdom and Osaka Metropolitan university i Japan, enligt en studie från 2022.
    2023 började blomningen tio dagar tidigare än normalt, samma som 2020 och 2021, sedan man började föra statistik över blomningen på 1950-talet, skriver brittiska Independent.
    Hundratals värmerekord för februari har slagits i Japan i år efter flera månader med milda temperaturer.

    Aftonbladet 2024-04-06:
    Inhemska och utländska turister flockas i Japans huvudstad Tokyo. Årets körsbärsblomning är – ovanligt sent – i gång.
    Träden i Tokyo står vanligtvis på höjden av sin blom i slutet av mars, men på grund av en sällsynt kylig marsmånad är årets blomning osedvanligt sen, fem dagar senare än normalt och hela två veckor senare än förra året, rapporterar japanska medier.

  9. På jobbet skojar folk om att vi nog inte tål mer “global uppvärmning” för då fryser vi alla ihjäl till slut om det fortsätter.

  10. Det anmärkningsvärda är att spikar av hetta ofelbart påstås bero på Global Warming, antropogen sådan, medan köldknäppar gärna också skylls på samma påstådda fenomen eller förbigå+s med tystnad i MSM!

  11. Egentligen är det ganska löjligt med dessa rekord oavsett om det gäller värme eller kyla. Det enda som är intressant är medelvärdet i april i Piteå och även antalet dagar med väldigt kall temperatur eller värme. Blir det fler spikar med kalla dygn eller varma dygn? Enstaka rekord här och där säger ingenting. Enstaka rekord här och där är väl flera tusen varje år utspritt på jorden och kanske även i bara lilla Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WSJ Alarmists’ Bad Science

Enfaldig professor vill överraska publiken med oväntad kanin, som emellertid saknar liv. . .

2024-04-03, WSJ, Wall Street Journal, David Barker:

Climate Alarmists’ Bad Science

Advocates conduct shoddy research in an effort to show that warming will reduce economic growth.

(Klimatalarmisters usla vetenskap. Med luddig forskning försöker de visa att uppvärmningen kommer att minska den ekonomiska tillväxten)

+ – + – + – +

Svensk översättning

2024-04-04, USSA News:

Den kommenterade artikeln i NATURE: Global non-linear effect of temperature on economic production

+ – + – + – +

Häpnadsväckande enfald

Barker granskar en artikel som rankas i den översta promillen av ansedda rapporter om ekonomi, skriven av tre topprankade professorer i de prestigefyllda universiteten Stanford och Berkeley. Han konstaterar att de valt data för tidserier, som skulle ge motsatt resultat bara med förlängning av ett enda år. De beräknar den globala effekten som genomsnitt för alla länder, där Kina fårsamma vikt som en ö-nation i Karibien.

Han frågar sig hur så högt ansedda forskare kan åstadkomma något så enfaldigt och hur världens mest prestigefyllda vetenskapliga magasin, Nature, kan ta in sådant skräp. Sedan faller alla okunniga journalister i MSM, Main Stream Media, för enfaldens påståenden. Och de ger inte allmänheten någon annan information. . .

Det är dock ett hoppfullt tecken att WSJ börjat publicera nyktra rapporter.

Sverige inte bättre

Akademiernas trosvissa enfald och medias okunniga eller oärliga journalistik är inte mindre stötande i Sverige. Chalmers har fått tio miljoner kronor för att “forska” om “klimat-förnekarnas” psyken och politiska hemvist. Det senare är förbjudet enligt grundlagen. En forsknings expedition med isbrytaren Oden skulle gå till Nordpolen men fastnade i isen vid Spetsbergen. Jag tippar att tjugo miljoner kronor hade sparats , om den ledande professorn hade kollat DMI:s dagliga statistik över havsisens utbredning. För att bara nämna två av många, många exempel.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “WSJ Alarmists’ Bad Science

  1. @Petter Wulff
    “Christian H: Att dämpa klimatförändringen är ett rimligt mål. Det skulle dämpa påfrestningarna på olika ekosystem och takten i havsnivåhöjningen.”

    Säger du samma sak även om du själv skulle drabbas av att bli arbetslös, bli tvungen att flytta för att eventuellt få ett nytt jobb. Detta bara för att det företag du jobbar på just nu inte klarar högre pålagor på elen. Allt för att motverka den fiktiva CO2-hetsen och klimathotet den verkar helt avgöra själv.

  2. Christian H: Att dämpa klimatförändringen är ett rimligt mål. Det skulle dämpa påfrestningarna på olika ekosystem och takten i havsnivåhöjningen.

  3. #Petter Wulff

    Visst föredrar ekonomiska aktörer stabila villkor. Det får man inte med en elmarknad där priserna löper amok. Många, främst mindre företag, gick i konkurs förra året p.g.a. skenande el- och drivmedelspriser. Det är också vad arkitekterna bakom den globala statskuppen vill. Alla som inte är miljardärer skall tryckas ner i rännstenen och fråntas allt. Självfallet ger någon grad varmare temperatur lägre energikostnader och därmed bättre lönsamhet och stabilitet. Det är enbart stolligt att tro att ett kallare klimat skulle vara gynnsamt.

  4. PW…är “outstanding”…
    Såå ett kallare klimat skulle vara det optimala????

  5. Christian H: Ekonomiska aktörer brukar föredra stabila villkor för sin verksamhet. Ett allt varmare klimat är ingen stabil förutsttning.

  6. Tege: Du tycks ha god insikt i vad den grupp klimatskeptiker, som inte finns, har för egenskaper.

  7. “Kan det vara så att 70 år gammal vetenskap är mindre korrupt än dagens vetenskap?”

    Observera i citatet ovan, som är min egen text, att meningen slutar med ett frågetecken. Det är således inget påstående.

  8. Här finns dom “lärde männen”….Inte minst Thomas P….
    Dåå måste jag ödmjukt ställa frågan till Thomas…som verkar väldigt beläst,tycker inte du att det är konstigt att “vetenskapen” i MSM är så överens i ett så komplext ämne???
    Vetenskap har ALDRIG varit så överens..som i detta ämne…

  9. Årets köldrekord på -34,1 grader häromdagen blev inte långlivat. I natt noterade nämligen Naimakka, enligt SMHI, -34,6 grader, vilket är endast 1,9 ifrån det svenska köldrekordet för april på -36,5° noterat i Karesuando den 6 april 1916. Det skall bli intressant att se om det överhuvudtaget nämns i Svt och TV4, då de ju är så mentalt inlåsta i vanföreställningen om att vi går mot en klimatapokalyps. Det har ju självaste FN-chefen Antonio Guterres sagt och en så högt uppsatt person vågar de inte ifrågasätta.

  10. Göran, snarare så att ni avfärdar alla resultat ni inte gillar som “korrupta”. Vad tycker du om Hulburts klimatmodell från 1931 om du nu tycker att “ju äldre desto bättre”?

  11. Kan det vara så att 70 år gammal vetenskap är mindre korrupt än dagens vetenskap?

  12. Varför bry sig om moderna vetenskap när 70 år gammal påstår vad ni vill höra? Det är ju inte som vår kunskap förbättrats. Det är ju inte som vi faktiskt observerar hur shelfisar runt Antarktis kollapsar.

  13. I länken som Lasse bifogade står att läsa följande:
    “The Antarctic “cold center” especially offers strong resistance to external forces. In both these parts of the world the summer temperature is so low that a rise of a few degrees may not bring the temperature above the melting point, and thus affect the ablation. Variations in the positions of the termini of outlet glaciers from inland-ice masses are related to the supply of ice as it was determined
    by climatic conditions of a long time before”.
    Här konstateras att isen på Antarktis knappt påverkas alls om temperaturen stiger några grader. Med hög sannolikhet gäller det även isen i Arktis. Larmen om att havsnivåerna kommer att stiga med flera meter inom en snar framtid är därför bara nys och de kommuner som satsar stora summor på skydd för att förebygga kommande havsnivåhöjningar slösar enbart bort stora summor till ingen som helst nytta. Så blir det när tro och okunnighet tillåts styra och riktig kunskap ignoreras.

  14. Tege, jag skulle snarare säga att ni söker bekräftelse. Letar med ljus och lykta efter allt som tycks stödja det ni redan bestämt er för och avfärdar reflexmässigt allt som talar mot detta. Det är motsatsen till att vara skeptiker.

  15. Petter W. Det finns ingen “grupp klimatskeptiker”. Som mestadels individualister går vi ogärna i flock utan tänker själva. Om vi kommer till liknande slutsatser, beror det på att fakta pekar åt det hållet. Ingen talar om det för oss. Vi söker inte auktoriteter att tro på utan söker fakta själva. Svårsmält för många, tycks det!

  16. #Jan Ågersten

    Är inte artikeln du länkar till ett 1-april-skämt?

  17. Odenexpeditionen förra året hade varit svårare i år.
    Isläget är värre i år.
    Men forskarna ger sig inte. Nu skall de flyga över området.
    De är ute efter att försöka förstå varför isen smälter och den vår som aldrig tycks komma där uppe.

    Chalmers rykte som jägare av skeptiker har skadats bland skeptiker i alla fall.

  18. “Alla som har förmågan att tänka självständigt inser att ekonomin bara blir bättre i ett varmare klimat. ”

    Jag kan tillägga att de kinesiska dynastierna har gått under när klimatet har blivit kallare. Dagens kinesiska ledning är fullt medveten om det och är inte beredd att upprepa historien. Kina kommer bygga så många kolkraftverk som behövs för att hålla igång Kina även under ett kallare klimat. Västvärlden gör tvärtemot.

    Kina blir inte en “supermakt” på egen kunskap eller förmåga utan på att västvärlden monterar ned sig själv. I princip behöver de inte göra så mycket mer än att se på.

  19. Om Chalmers vill forska om vissa personers åsikter, så låt dem göra det. Vem bryr sig.

    Det vore intressant med en forskning om hur det kommer sig att gruppen som tror på en klimatkris ofta har så lite kunskaper. Jag antar detta genom att jag har frågat en hel del klimataktivister. Rent generellt vet de flesta ingenting. Vanligt är att hänvisa till Greta.

    Det kanske är på det viset att det är lättare att bli en aktivist desto mindre kunskapen är.

    Med kunskap ovan menar jag ingen speciell eller inriktad kunskap inom klimatet och koldioxid utan det är bara brist på kunskap vad den är må vara inom klimat och koldioxid.

    Observera att Chalmers aldrig skulle forska i hur klimatrealister blev klimatrealister. Tänk om forskningen då kom fram till att klimatrealisterna har rätt.

    Jag läste en forskning från Uppsala om klimatförnekare. I litteraturlistan var det bara hänvisningar till klimathotsbluffare. En psykolog som studerar ensidigt klimatförändringarna och sedan ska analysera folk som har läst en annan litteraturlista så att säga. Ja, ni kan säkert förstå vilken låg nivå det är på forskningen på vissa institut. Det är mycket forskning för forskningens skull. Nyttan med forskningen är av underordnad betydelse.

  20. Alla som har förmågan att tänka självständigt inser att ekonomin bara blir bättre i ett varmare klimat. Historiska data visar att under värmeperioder som exempelvis romartiden och vikingatiden fick folk bättre levnadsbetingelser p.g.a. ökad livsmedelsproduktion, medan kalla perioder som den omkring 500-talet ledde till svält och befolkningsminskning. Man bör hålla i minnet att om temperaturen i allmänhet stiger i de tempererade områdena, så förblir den närmast opåverkad i tropikerna. Detta beror på att avdunstningen där är stark och att värmen stiger upp i atmosfären och sprider sig allt längre bort från ekvatorn när klimatet blir varmare, vilket i sin tur medför att öknarna blir mindre och därmed livsmedelsproduktionen större. Sahara var grönt under klimatoptimet för 6000 – 8000 år sedan och då fanns det gott om giraffer, elefanter och annat vilt där. Stolligheterna blir inte mindre för att korrupta professorer uttalar dem och får dessa spridda i media. Det visar bara att de är beredda att ljuga besinningslöst för
    egen vinning och hur förljugna de dominerande mediehusen är.

  21. Av Nature-artikelns abstract framgår att resultat räknats från 1960. Enstaka års förlängning av en så lång tidsserie påverkar knappast slutsatserna.

    Isbrytaren Oden råkade ut för tuffa isförhållanden i maj förra året. Det berodde delvis på att man gav sig iväg tidigare på säsongen.

    Att Chalmers forskar om samband mellan gruppen klimatskeptiker och deras politiska åskådning. Grundlagen ger bara skydd för den enskildes politiska åskådning.

    Är månne den fräcka formuleringen om trosviss enfald en bumerang, som efter utkast riskerar att träffa avsändaren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktier för förnybart – 40 %

Aktieindex för “clean energy”, gult, jämfört med OMXS30, lila

I jämförelse med topparna 2022 har “förnybar energi” tappat 40 % medan OMXS30 växt med 14 %.

Hut går hem !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Aktier för förnybart – 40 %

  1. OMX Stockholm 30 (OMXS30), är ett index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. För att inte tala i gåtor för de som inte är insatta i aktiehandel.

    Det är väl “krigsekonomin” som skjuter fart. Jag såg en sammanställning över olika länders koldioxidutsläpp. Ukraina hade väldigt låga koldioxidutsläpp. Det kanske är bra med krig för klimatet? Krig för att rädda klimatet. Jag måste tipsa Greta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Claes: Nya gröna dåligheter

Jag har en kinesisk bil. Jag parkerar den några kvarter bort, för jag vill inte att den skall veta var jag bor, the Telegraph.

+ – + – + – +

Claes betraktar klimatfrågans dåligheter

Månadens nyhet nr 1:

SvD håller på ledarplats med Sverigedemokraten Charlie Weimers åsikt om att Eu:s klimatmål Fit for 55 inte är realistiska.  

Månadens nyhet nr 2:

En annan SvD ledare tar upp Gretas antidemokratiska (och antisemitiska) klimatkamp. Greta och andra gretiner anser att deras åsikter skall ha företräde framför demokratiskt fattade beslut. Kommenteras även här och här och även av SVT. 

Månadens nyhet nr 3:

Senaste elbilsnyheter: 1) Hertz VD har fått avgå efter kolossalförlusterna på deras elbilar. De hade planerat köpa 100 000 teslor, men har nyss sålt alla de som köpts till USA. 2) I Storbritannien har NHS, National Health Service, fått skarp kritik för att de köpt elambulanser.

Månadens nyhet nr 4:  

Regeringen vill utse ett medborgarråd på 60 personer. För säkerhets skull skall de få råd från ett antal “pålitliga” gröna experter. Länk.

Månadens nyhet nr 5:

Daily Telegraph skriver om den begynnande amerikanska revolten mot grön energi.

Månadens nyhet nr 6:

Amerikanska Time citerar med gillande en svensk professor som tycker att mer kommunism kan frälsa oss från klimatförändringar. (Brett Christophers, professor vid Uppsala Universitet)

Månadens nyhet nr 7:

SvD larmar om korallreven och för fram gammal och avfärdad information. Länk.

Månadens nyhet nr 8:

Länk till nya klimatfilmen med uppdaterade svenska undertexter.

Månadens nyhet nr 9:

I SvD har man en artikel om Golfströmmen. Olika forskare har olika teorier, men så länge som Jorden roterar stannar inte Golfströmmen. 

Globala temperaturen förra månaden

Globala temperaturen är idag flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet och var i mars 2024 0,95 grader över medel för perioden 1991-2020 och 0,02 grader högre än i februari 2024 (enligt UAH). Orsaken till det fortfarande höga värdet kan vara El Nino som är fortsatt stark, det kraftiga vulkanutbrottet i Tongaarkipelagen och t.om. att temperaturen på många planeter i solsystemet sista tiden ökat, antagligen p.g.a. ändringar i solstrålningen. Koldioxiden är det enda som inte kan ha orsakat en så snabb ökning. Globala temperaturen har i medel varit oförändrad i 9 år och 6 månader.

CONCLUSIONS

Do not trust what alarmists, emotional children, MSM, agronomists and psychologists lacking in climate knowledge and driven by self-interest, may blurt out! It is important to find your own understanding of the facts. Measurements are facts! The climate threat is a myth (and not even the IPCC claims there is a climate crisis)!

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

23 thoughts on “Claes: Nya gröna dåligheter

  1. @ Tomas P.
    ” får också ett löjets skimmer över sig. ” Det enda som har ett dylikt över sig är miljömupparnas istadighet mot allt vad sunt förnuft och sann forskning har att göra.

    ” jag på forskare som skannat in gamla loggböcker”
    Engelska flotta hade ett sådant projekt förr, för i deras flotta så antecknas allt väder varje timme dygnet runt, på alla fartyg i tjänst över hela världen, under hela tiden dom har seglat på haven.. Fast har inte hört mer om det senare..

  2. Klimatkris, jag vet inte om projektet fortfarande är igång, men för många år sedan stödde jag på forskare som skannat in gamla loggböcker och sökte ha volontärer som kunde läsa anteckningarna. Idag skulle man säkert kunna använda AI för att kunna tolka skriften även om kvaliteten varierar.

    Det fanns subtila detaljer som t ex att för att bedöma vindstyrka fick man gå på hur de redovisade hur seglen var hissade, och det skiljde sig mellan krig och fred. I krig var man mer aggressiv med att ha segel uppe i stark vind och accepterade större risker.

  3. Thomas P & Petter Wulff
    Ni efterfrågar en annan källa då vi enligt er inte litar på era källor.
    Det finns en väldigt bra global källa som ingen verkar ha reflekterat över.
    Det finns dock ett litet problem med denna källa.
    Problemet är att sammanställa alla mätningar och positioner från alla loggböcker från sjöfarten som finns. Även de som finns på bibliotek och i privata samlingar. För när termometern uppfanns var sjöfarten en av de tidigaste att använda detta och bokföra dessa mätningar.
    När de oceaniska seglingarna från England till Australien eller från Europa till Asien/Amerikanska kontinenten påbörjades finns det noteringar från mer eller mindre hela jorden.
    Då detta var föregångaren och starten till det internationella samarbetet med väderobservationer, är detta en godkänd källa som inte behöver justeras.
    Mata in alla data och där finns en väldigt bra grund att stå på. Helt utan påverkan från andra källor som kan påverka avläsningar.

  4. Claes, Fredrik Charpentier Ljungqvist som du nämner är med i PAGES2K. Varför duger bara hans tidiga resultat, inte de senare han varit med och skapat?

    Tittar man sen på din bloggsida är det lokala proxies som från Grönland. Loehle 2008 som är publicerad i E&E, dvs inte en normal peer reviewed tidskrift osv. Din sida är en Gish gallop där man slänger in en bunt oseriösa figurer för att imponera med kvantitet snarare än kvalitet.

  5. Claes L: Din länk till proxyvärden hos wattsupwiththat visar en temperaturkurva, som stannar vid år 1950. Den dryga grad, som temperaturen stigit sedan dess, gör medeltiden på sin höjd lika varm som nu. Din slutsats där är således fel.

  6. Claes L: Steve McIntyre har, som du skriver, kritiserat Michael Manns hockey-klubb-studie. Men han har gjort det genom att utlämna mätserier och frångå den stegvisa analys som använts av Mann (Maths Nilsson, Spelet om klimatet, s 78).

    “Det fanns med andra ord ingen grund för kritiken”, summerar Nilsson.

  7. Ytterligare svar till Thomas P.
    Steve McIntyre (statistikern som visade att Manns hockeyklubba var lögn och förbannad dikt) har analyserat PAGES2K-rapporten: https://wattsupwiththat.com/2019/02/07/pages2k-2017-antarctic-proxies/
    Han är inte imponerad: “….it seems transparent that they plan to include even questionable borehole inversions in their composite in an effort to goose the inconveniently declining isotope data into a Hockey Stick”.
    Generellt: Jag har alltid en källa till mina påståenden men den får inte alltid plats när Sture lägger in min originaltext i sin blog.

  8. Svar till Thomas P.
    En sammanställning av proxyvärden jorden runt från äldre tider finns här: https://wattsupwiththat.com/2019/07/28/anti-science-l-a-times-hypes-propaganda-denying-global-wide-medieval-warm-period-and-little-ice-age/. Alla rapporter är naturligtvis inte lika trovärdiga. Sedan finns också de mer ospecificerade rapporterna från Fredrik Charpentier och andra om hur isfria Alperna var på 1000-talet, odling av korn på Grönland och att trädgränsen i Norrland låg kanske hundra m över dagens värde.
    Helt klart är att under förra mellanistiden var temperaturen som mest ca 2 grader varmare än idag.

  9. Så vad har ni för modern global klimatrekonstruktion att rekommendera när ni inte accepterar de etablerade som PAGES2K?

  10. Lilla hörn av världen? Hela Europa, Nordamerika, Grönland m m! Din kommentar bevisar väl bara din okunskap och det blir ett löjets skimmer när man läser sådana vettlösa påståenden!

  11. Peter, man kan notera att i första IPCC-rapporten användes en kurva baserad på en enda temperaturrekonstruktion från mellersta England, som inte ens var angiven med källa utan man i efterhand har fått klura ut vad den var baserad på.

    Utvecklingen både inom klimatforskningen och kvaliteten på IPCC:s rapporter har stigit dramatiskt efter det att frågan kommit att ses som viktigare.

  12. Tege: IPCC antog på ett tidigt stadium att medeltiden varit varmare än nuet. Sedan dess har
    1) ny forskning modifierat bilden
    2) ”nuet” blivit drygt en halv grad varmare

    Det som möjligen var ”allmänt känt” tidigare får därför numera anses vara allmänt ökänt.

  13. Benny, att inte förstå skillnaden mellan det lilla hörn av världen som Europa utgör och hela världen får också ett löjets skimmer över sig.

  14. Att förneka den medeltida värmeperioden får ett löjets skimmer över sig då det finns både historiska dokument och modern vetenskap som bevisar detta. Men klimatalarmisterna griper efter varje halmstrå för att hålla liv i sin pseudovetenskap som närmast kan liknas vid en sjuk religion farsartat presenterad av skojarna på IPCC som påstår sig veta något om klimat. Det värsta är den otroliga skada som skojeriet leder till på miljön för människor, djur och växter förutom slöseriet med pengar som borde användas bättre.

  15. Thomas P
    Du och Michael Mann skulle komma väldigt bra överens. ”We have to get rid of the medieval warm period”.

  16. Visst är det lustigt hur svårt det tycks vara för er att komma med seriösa källor. Ni bara “vet” ändå. Gillar ni inte en hel grupp rekonstruktioner påstås bara att de är “sågade längs fotknölarna”. Det behövs inga argument när man “vet”.

  17. Har du hittat hockeyklubban igen.
    Vet du inte att den är sågad längs fotknölarna.
    Kom igen har du inget bättre att komma med.

  18. Thomas P. Att senmedeltiden (högmedeltiden) var klart varmare än nu är inget “sensationelt påstående” utan allmänt känt utifrån den tidens litteratur och konst samt historiska och geologiska studier. Likaså att romartiden var minst lika varm.

    För att kunna varna för hotande uppvärmning nu utgår alarmister från sent 1800-tal. Då slutade den Lilla Istiden, som ju periodvis var besvärande kall. Lyckligtvis har det sedan dess blivit varmare – en välkommen återhämtning.

    Vilhelm Mobergs utvandrarserie och Magnus Västerbros “Svälten” skildrar gripande den kyla, missväxt, nöd och svält som människor utsattes för runt tiden 1850-1870. Överdrivna klimatlarm visar en skrämmande historielöshet.

  19. Den största utmaningen som mänskligheten står inför är att få stopp på bedrägeriet om en rådande klimatkris. I en aldrig sinande ström publiceras i fulmedia som ex. TV4 och SVT den ena dåligt underbyggda larmrapporten efter den andra. Klimatvett har en artikel som handlar om den kanske allvarligaste bieffekten av alarmismen. Även i boken `Sunt förnuft om energi & klimat` tar medförfattarna Kurt Wahlstedt och Gunnar Holmgren upp de problem som finns att läsa om i länken nedan.
    https://www.klimatvett.fi/post/att-driva-barn-till-klimat%C3%A5ngest-kan-st%C3%A5-samh%C3%A4llet-dyrt

  20. Det är talande att alla vetenskapligt rekonstruerade och uppmätta kurvor ser komplett annorlunda ut än de som propagandan för fram för att motivera modellernas usla prognoser. “Världens längsta temperaturserie” från centrala England visar naturligtvis ca det som alla andra mätdata och mätserier visar och det intressanta med denna är att den även innehåller en lika kraftig uppgång i början på 1700-talet som den vi ser nu enligt UAH. Men kanske inte så länge till.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-46

  21. SvD har nyktrat till på ledarplats om Greta och EU:s klimatmål Fit for 55 men larmar på andra ställen om klimatkatastrofen, som genereras av 102 klimatmodeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jacob i Malmö den 10 april !

Jacob Nordangård föreläser om den ”framtidspakt” som ska undertecknas under FNs stora möte Summit of the Future i september

Vad kan denna pakt kan komma att innebära i praktiken ? Flera intressenter har inför fram-tidsmötet påkallat behovet av att samtidigt deklarera ett planetärt nödläge, för att med fast hand hantera världens kriser. Vem eller vilka är tänkta att hålla i taktpinnen?

Tid: 10 april, kl 18:00.

Plats: Mayfair Hotel Tunneln, Adelgatan 4, promenadavstånd från Malmö C.

Längd: cirka 2 timmar plus paus

Inträde: 220 kronor (betalningsinformation erhålles vid anmälan)

Böcker kommer att finnas till försäljning.

Anmälan till: info@stiftelsen-pharos.org

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Jacob i Malmö den 10 april !

  1. Docenten i kulturgeografi, Jacob Nordangård, har ordentligt undersökt vilka som ligger bakom alla klimathot och konstaterat att det är de rikaste bland de rika som vill ställa om styrelseskicken i världens länder på ett sätt som gagnar dem själva och ger dem ökad makt. I boken “Rockefeller en klimatsmart historia” beskrivs vilka ekonomiska krafter, där Rockefellerklanen kontrollerar spelet om att ha mest inflytande över betydande maktcentra inom politik, media, universitet, näringsliv m.m. Klimatet anses vara utmärk att skrämmas med för att få folk att underkasta sig. Denna bok är faktaspäckad och beskriver bakgrunden 100 år tillbaka. Jag har också läst hans bok “Den globala statskuppen” som beskriver de organisationer som är inblandade i försöket att ersätta de nationella styrelseskicken med ett enda FN-lett sådant. Nordangård var från början miljöpartist, men när han skrev sin doktorsavhandling om vilka som finansierade miljöorganisationerna och fann oljebolagen som huvudfinansiärer av dem blev han mycket betänksam och beslöt att granska dessa organisationer närmare. Jag rekommenderar er alla att besöka hans föreläsning i Malmö den 10 april.

  2. Tack Sture för info om Jacob Nordangård föreläsning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *