EU ger miljonstöd till dansk kärnreaktor

 

EU satsar DKK 11.5 miljoner på det danska företaget Seaborg Techonologies utveckling av en ny typ av kärnreaktor med smält salt för thorium och utbränt kärnbränsle.

Typen har fått namnet CUBE. Dess kritiska delar ska byggas in i en vanlig container.

Avsikten är att nå en ny nivå dels på säkerhet, den skall aldrig kunna skena och explodera och dels på ekonomi, den skall använda utbränt uranbränsle och thorium, så att avfallets radioaktivitet avklingar på kortare tid.

Vanliga reaktorer har kärnbränslet i fast form, bränslestavar, vilka kyls av cirkulerande vatten. För att hålla tillräcklig hög temperatur får vattnet ett mycket högt tryck. I Fukushima översvämmades reservaggregaten för kylsystemet, så att kylningen upphörde, reaktorn skenade, vattnet sönderdelades i väte och syre, en blandning som sedan exploderade.

I CUBE-reaktorn utgör det smälta saltet både bränsle och kylmedium. I botten på reaktorn finns en plug av icke smält salt. Blir temperaturen för hög, smälter denna och allt salt dumpas i tankar under reaktorn. säkerhetssystemet är alltså helt automatiskt och oberoende av energitillförsel.

Detta gör att arbetstrycket endast behöver vara en bar över atmosfärstrycket.

Problemen utgörs främst av saltets korrosivitet.

Utöver finansieringen från EU har danska staten och privata investerare gått in med mångmiljonbelopp.

+ – + – + – +

Både EU och staten Danmark har under lång tid annonserat stora aversioner mot kärnkraft. Det är synnerligen tänkvärt att de båda nu satsar på den.

För Danmarks del börjar nu  insikten växa att landet inte kan klara sig utan de svenska kärnkraftverken, om man samtidigt strävar till “fossilfri” el. Således måste man finna vägar att få egen kärnkraft accepterad.

Inom EU råder totalt motsatt syn på kärnkraft i Frankrike oh Tyskland. Energiewende är en katastrof som bara kan lösas med ny och SÄKER kärnkraft. I Frankrike börjar kärnavfallet diskuteras. Om CUBE håller vad projektet lovar, löser det problem i båda länderna.

+  +  +  +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “EU ger miljonstöd till dansk kärnreaktor

  1. Teknologin Molten Salt Reaktor (utan det farliga vattnet som värme-bärare, blir en bomb om man förlorar kylningen) fungerade perfekt 20 000 timmar tills Nixon satte stopp för att koncentrera pengarna till det kalla krigets Plutonium ! En aktivist-organisation jobbar mot en mystisk kraft mot “rehabilitering” av teknologin i USA:
    http://www.thoriumenergyalliance.com

    MSR med Uran har redan utvecklats i Canada och bör komma igång 2020:
    http://WWW.TERRESTRIALENERGY.COM

  2. Jag gissar att Indien och Kina kan ha problem med hanteringen av kombinationen Torium och högradioaktivt uran, det är ju en ny och ganska svår teknologi. Jag hoppas verkligen att man löser problemen och att toriumkraftverken snart kommer i drift eftersom billig och tillförlitlig el kommer att få enorm betydelse för utvecklingsländers utveckling.

  3. Varpå grundar du påståendet att Kina inte “tycks ha kunskaper”? Lätt som en plätt hittade jag uppgifter på att de nu jobbar på projket om 3.3 MDR USD !!!! Bra att Danskarna nu provar nya vägar framåt liksom att Blykalla ska bygga små reaktorer i Kanadas ödemarker, men för Kina och Indien är Thoriumreaktor av synnerligen tung strategisk betydelse så vi kan vänta att genombrottet kommer därifrån om nu inte hindren visar sig vara för höga. Västvärlden har en ur-konservativ kärnkraftsindustri som bara vill hindra att nya teknologier tar över för då blir den nu dominerande industin hopplöst förbisprungen.
    China rules, maybe India as well !!!
    Vi i väst är blot skuggan av vårt forna jag.

  4. Läste någon stans att 5.000 ton torium per år räcker för energi åt hela jorden. Det är mindre än en malmtåg från Kiruna till Narvik.

    Jag gissar att alla klimatalarmister i stället föredrar några miljontals med vindkraftverk runtom i världen och att fattiga människor aldrig ska få någon billig energi så de kan börja utveckla sitt välstånd.

  5. Äntligen händer det något inom den synnerligen viktiga kärnkrafttekniken. Jag har väntat länge på att toriumkraftverk skulle utvecklas för att ge oss billig och tillförlitlig elkraftförsörjning. Jag har stort förtroende för Danmarks förmåga att kunna utveckla denna teknik. Torium är ett lågradioaktivt ofarligt ämne som finns i finns i stora mängder. Stora fördelar med denna teknik är att man använder små mängder utbränt uran som tillsats i härden för att få igång kärnklyvningen detta har fördelen att man kan ta nytta av farligt avfall.
    En annan stor fördel är att 99% av bränslet används (jämfört med ca 1% i nuvarande kärnkraftverk). Avfallsmängderna är således mycket små och halveringstiden (ca 30 år) En viktig fördel är också att avfallet inte kan användas av terrororganisationer för tillverkning av bomber.

    PS
    Torium fick sitt namn av Professor Berzelius i Uppsala och syftar till asaguden Tor.

    Det är glädjande att EU ger bidrag till denna forskning. Det kan vara så att fler länder ser en fördel i denna teknik men inte har modet att själva våga starta egen utveckling inom detta politiskt besmittade utvecklingsområde.
    Indien och Kina har sedan några år tillbaka gjort försök att utveckla denna teknik men de tycks inte ha de kunskaper som behövs.
    Norge, Sverige och Kanada har även gjort viss utveckling men jag har ännu inte sett något om hur man lyckats.
    Det bör också nämnas att Toriumkraftverk kan byggas i små och billiga enheter vilket gör att man kan bygga enklare distributionsnät för användning i glesbygder.

  6. Låtom oss bedja för lycklig utgång av detta projekt. Det kan behövas. För riskvilliga kan det kanske också vara en bra investering. Men “miljonstöd” lär knappast räcka!

Comments are closed.