2.400 nya kolkraftverk planeras till 2030

Det finska elbolaget Katternö summerar aviserade planer för byggande av nya kolkraftverk. Varje fyrkant motsvarar 25 anläggningar.

I normalfallet är anläggningarna på 600 MW. Kina satsar offensivt på leveranser till många länder.

Naturligtvis kan ett visst bortfall ske. Men samtidigt byggs kraftverk även i andra länder än de som redovisas här. Hela Sydamerika är inte med. Bara i “Övriga Afrika” planerar Kina 100 kraftverk. De fattiga ländernas ledare får erbjudanden de inte kan stå emot:

Utan att de betalar något bygger Kina kraftverk och ledningsnät mot en garanti för att få äga och driva dem.  Kineserna får således hela landets ekonomi i sin hand och kan ta de eltaxor de önskar, för att det skall bli en bra affär.

Konceptet är väl beprövat. 20-talets finansraket Ivar Kreuger lånade ut jättebelopp till flera regeringar mot monopol på något folk inte kunde vara utan på den tiden, tändstickor. Det torde bli svårare att klara sig utan el i framtidens Afrika.

Med kännedom om dessa planer blir Miljöpartiets kamp mot utsläppen rent patetisk. Om vi plötsligt lägger ner hela Sverige, blir de globala utsläppen desamma efter någon månad och fortsätter därefter att öka i minst samma takt som förr.

Hur kan vi ha fått ministrar med sådan verklighetsflykt ?   ?   ?

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “2.400 nya kolkraftverk planeras till 2030

  1. Just nu känns det som det är bara KD som vaknat. Visserligen yttrar sig även SD i ssmma riktning, konstigt att det kommer nu liksom andra KD förslag. Nu är det klart att de genom mullvaden Weiners spionerat på Kristdemokraterna.

  2. “Om vi plötsligt lägger ner hela Sverige, blir de globala utsläppen desamma efter någon månad och fortsätter därefter att öka i minst samma takt som förr.”
    Njjaa eftersom våra utsläpp av koldioxid är 1 promille av världens totala utsläpp så blir utsläppen årligen desamma efter 8 h eller en arbetsdag…..
    just saying…..
    och
    “Hur kan vi ha fått ministrar med sådan verklighetsflykt ? ? ?”
    om en månad är verklighetsflykt så blir väl 8 h en förflyttning till ett annat universum….

  3. Berätta detta för en miljöpartist. De kommer att svara att Sverige måste visa vägen.

    Alla dessa kolkraftverk ska inte upphöra år 2030 utan de ska säkert leva vidare i många åt till. Så här kommer vi sitta i Sverige och brottas med höga elräkningar och en osäker elleverans. Och blir det kallare, lycka till med elräkningarna ni som redan idag har höga elräkningar.

    Det är även på det viset, att när folk i Sverige måste lägga mer pengar på sin el, då innebär det att det kommer att saknas pengar på andra håll, vilket kommer att leda till ytterligare konsekvenser.

Comments are closed.