Stigande elpriser – tacka vindkraften för det

Det finns ett tydligt samband mellan andelen sol- och vindkraft på marknaden och elpriset.

Svensk statistik visar att från 30 öre/kWh  under 2016 och 2017 har elpriset i slutet av augusti nått 58 öre/kWh.

+ – + – + – +

2018-09-18

Tidningen och media larmar om rekordhöga elpriser 1 september. Detta är till stor del ett resultat av politiska beslut för att stoppa kärnkraften. Flera reaktorer har redan tvingats stänga och den väderberoende vatten- och vindkraften har svårt att täcka behoven trots sommar och låg efterfrågan.

Flera av de kvarvarande reaktorerna har varit avställda för årlig revision, men ändå har kärnkraften i sommar svarat för över hälften av elförsörjningen. Någon lösning har inte politikerna på hur elförsörjningen ska klaras när även de resterande reaktorerna stängs och 9-10 GW fattas i det nordiska elnätet. Däremot finns ett förslag till fördelning av el i samband med en eventuell ransonering.

Svenska kraftnät har i flera år försökt att påtala den bekymmersamma situationen för svensk elförsörjning och att vi riskerar ransonering/avkoppling av abonnenter redan inom ett par år. Ett förslag är att behålla kolkraftverk för att rädda elförsörjningen till Stockholm.

Subventionering av den dyra, väderberoende och miljömässigt dåliga vindkraften och straffbeskattning av den leveranssäkra, väderoberoende och miljömässigt mycket bra kärnkraften är på väg att ödelägga den svenska elförsörjningen. Var beredda på kraftigt ökade elkostnader framöver när alla tillståndsgivna vindindustrier ska anslutas.

I ljuset av den framtid som politikerna bestämt för elförsörjningen är det obegripligt varför så många kommuner vill locka hit elintensiva företag som Google och Facebook. I projektet ”Vindkraft – generator för hållbar utveckling” hävdar Hans Pahlin att företag som Facebook vill köpa el från fossilfria energikällor som vindkraft.

Dessa företag är emellertid i första hand intresserade av att köpa billig el med mycket hög leveranssäkerhet, precis det som vindkraften inte kan leverera. Beträffande föreställningen om fossilfrihet orsakar vindkraften mer än tre gånger så stora koldioxidutsläpp som kärnkraften. Datatjänstföretagen kommer inte att betala några energiskatter och betalar bara en bråkdel av det elpris som lokalbefolkningen och de befintliga företagen betalar.

Varför ska vi subventionera internationella storföretag, som kan vara lika flyktiga som vinden till vindkraftverken?

Per Fahlén, tidigare professor i installationsteknik på Chalmers

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Stigande elpriser – tacka vindkraften för det

  1. Det här verktyget kanske inte är perfekt, men om varje riksdagsledamot och varje minister använde det skulle energipolitiken stabiliseras drastiskt. En normalbegåvad människa borde inte ha svårt förstå sig på.
    Här kan man få en grov uppfattning om konsekvenserna av sina val av elproduktionssystem.
    https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Elsimulator/

  2. Elnätsavgifterna stiger också kraftigt. Hur många miljarder har all utbyggnad av elnäten till alla vindkraftverk kostat?

  3. Det är obegripligt att ingen ställer frågan: Kan vindkraft försörja?

    Frågan borde enkelt kunna besvaras genom att simulera med ett datorprogram.

  4. Läsvärd artikel. Jag klickade på länken om kolkraftverk osv, och hamnade på DI och en artikel skriven i början av juli av Jenny Stiernstedt. Den delade jag på min facebooksida. Det är ju kul att hon redogör för Svenska Kraftnäts önskan att behålla elkraftproduktionen i Värtan.

Comments are closed.