Välj Strömavbrott eller alternativet Elavbrott

Ringhals reaktorer 1 och 2 skall stängas 2019 och 2020

Elleverantören Vindfall inleder ett meddelande till sina kunder så här:

Bästa kund!

Vi kommer under vintern att få problem att leverera el. Vi tvingas därför att indela våra kunder i två kategorier: Grupp  S, som väljer alternativet Strömavbrott, respektive Grupp E, som väljer Elavbrott.

Till Grupp S levererar vi ström i möjligaste mån, men strömavbrott kan förekomma.

Grupp E kommer att få förslag, där vi anger vilka tider de kan räkna med elleveranser. För andra tider levererar vi i mån av tillgång.

Bakgrunden är följande: Miljöpartiet har i alla år motarbetat kärnkraften, som är den mest ekonomiska och miljömässiga producenten av el. Detta har de gjort för att skydda leverantörerna av vind- och solkraft, som inte är hållbara alternativ. Dessas el produceras inte där den behövs, utan där det råkar blåsa och av många små enheter, vilket kräver stora investeringar i elnäten. Nu börjar också fler och fler rapporter dyka upp om hälsofarorna för människor i vindkraftverkens närmiljö, vilket ytterligare gör framtida leveranser mer osäkra.

Så skriver naturligtvis inte ett verkligt företag, eftersom den politiska reaktionen från politikerna och Mp-vänliga media skulle bli massiv. Men olika myndigheter och näringslivet har allt intensivare börjat att larma om problemen.

Svenska Kraftnät, ansvarig myndighet för att hålla elsystemet i balans, ser en hotande el- och effektbrist närma sig. Kapacitetsbristen i landets elnät på många håll är påtaglig. Kommuner och regioner tvingas tacka nej till nyetableringar och många tusen nya jobb. Kollektivtrafiken drabbas också, t ex när Trafikverket i Malmö bad om mer kapacitet, för att kunna utöka tågtrafiken i regionen, så var Eon tvungna att säga till dem, att man inte hade den kapaciteten just då. Tillståndsprocesserna för att bygga nya ledningar måste gå snabbare. Det finns exempel på att det tagit 15 år, för att få tillstånd för en regionledning. Det ökande antalet el- och laddhybridfordon ställer också ökade krav på elnäten och på tillgången på effekt.

Att allt detta blivit aktuellt just nu orsakas av att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 kommer att stängas under 2019 och 2020. Det är stora volymer planerbar kraft, som faller bort i systemet. Samtidigt är den nya elproduktion som byggs i Sverige främst vindkraft, som inte går att planera. Om näringslivets behov av nyanslutningar inte möts kan det leda till en samhällsekonomisk kostnad om 150 miljarder om året fram till 2030 enligt en rapport, som Energiföretagen låtit konsultföretaget Pöyry ta fram.

Nu får du fundera på vilken sorts avbrott du föredrar.

UU

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Välj Strömavbrott eller alternativet Elavbrott

  1. Helt otroligt att det finns bilagor idag som heter “Hållbarhet”. Sanslöst!

    “Hållbart” har blivit ett modeord som alla slänger sig med som därmed tror sig har ett gott miljösamvete. Men det finns ingen som kan ge en vettig förklaring till vad man menar med “hållbarhet”.

  2. Om man kan avvara bilen hela vintern varför inte skippa inköpet från början. Många behöver sin bil hela året! Alla är inte politiker som kan låta skattebetalarna betala taxi.

  3. Problemet är även att det inte finns ett ledningsnät som kan överföra denna nya effekt. Ska Sverige vara fossilfritt år 2030 finns det inge chans att ledningsnätet hinner byggas ut. Vad jag har hört är halva ledningsnätet i Sverige av sådan dålig kvalitet att det behöver bytas ut redan idag.

  4. Oerhört besviken att miljöpartiet inte har gått ut med konsekvensanalys av kärnkraftens stängning. Skaffa massor av värmeljus. För det kommer vi att behöva!

  5. Hur tänker dom? I miljöpartiets värld: Antag att det en kall vinternatt står 2,5 miljoner elbilar på laddning, och att vardera drar ca 2 kW (10 A vid 230 V). Den erforderliga effekten är då 5 miljoner kilowatt eller 5 000 MW, vilket momentant motsvarar drygt 5 stora kärnkraftverk. Utöver detta behövs den “vanliga” elen som en dylik natt redan i dag är lika med att alla system ger full effekt.

  6. Skall vi ha kvar miljöpartiet som ställer till så mycket problem. Röst bort dom vid nyvalet!

  7. Vi vill att alla fordon skall vara eldrivan men avvecklar kärnkraften som fungerar både när det är mörkt och stiltje.

  8. Om man går över till eldrift på fordonen i Sverige kan man ju alltid ställa av dem på vintern. Då sparar man en slant!

Comments are closed.