Rockström backar

 

Göran Wickström, ledarskapskonsult i egna företaget WIPRO AB, har följt klimatdebatten under många år.

Här ett inlägg från hans sida på Facebook:

JOHAN ROCKSTRÖM ANSER NU ATT DOMEDAGSPROFETERNA HAR FEL (SvD 190223).

Den som följer klimatdebatten vet att man tidigare varnade för att vi var på väg mot “kallare tider”. När sådana inte kunde uppmätas, varnade man för “varmare tider”. När inte heller sådana kunde uppmätas varnade man för “klimatförändringar”.

Alla varningar har under decennier handlat om att vi har 10 år på oss. När dessa passerats har vi 10 nya år på oss. Så håller det på. Allt för att skrämma till förändringar som handlar om annat än om den livsnyttiga koldioxiden.

Man vill skrämma människor till förändringar i livsmönster och till nya skatter. Syftena är olika beroende på vilka som står bakom. Allt ifrån att man vill få människor att leva på ett annat sätt, krossa kapitalismen och materialismen, att införa överstatligt världsstyre, att överföra tillgångar till fattiga länder, att finna underlag för att beskatta människor, att få klimatanslag mm.

Självklart finns det även seriösa klimatforskare som värnar om viktiga miljöfrågor som människan kan påverka. Detta är mycket angeläget, men till dessa hör inte klimatet enligt många fristående och seriösa forskare, vilka jag och många med mig väljer att lyssna till.

Allt väder handlar om värme, sol, kyla, regn, snö, stormar, orkaner, översvämningar mm. De har alltid funnits, kommer alltid att finnas och ligger dessutom inom ramen för de normala förändringar som klimatet alltid genomgår, om man ser det över längre tidshorisonter,

Den som följer debatten kan också märka hur Johan Rockström hela tiden sänker gränserna för sin skrämselpropaganda.

Det finns inga vetenskapliga belägg för propagandan, utan endast datorsimuleringar som nästan aldrig visat sig stämma. Ett tag pratade han om temperaturhöjningar på minst 5 grader, att isarna vid polerna skulle smälta bort och havet stiga minst 5-7 meter och lägga stora delar av Europa och USA under vatten. Vår miljö- och klimatminister Isabella Lövin håller sig till samma tema. Nu talar han i andra, mer försiktiga termer. Klokt.

Sanningen är att temperaturen har ökat ca en grad sedan 1880-talet och nästan inte alls de senast 20 åren, med undantag för tillfälliga väderfenomen som kallas El Nino.
Sanningen är att tar över 2.000 år för de landbaserade isarna vid polerna att minska sin naturliga avrinning med en procent i nuvarande takt, men att de i själva verket är 1-3 km tjocka och är intakta eller ökar tack vare snöande, som alltid ökar på isen. Sanningen är vidare att havet fortsätter att öka med stabila ca 2 mm/år.

Uppgifterna i artikeln i SvD om hav, koraller, insekter mm kritiseras av fristående, seriösa forskare. Helt andra uppgifter finns tillgängliga för den som intresserar sig.

Han talar om ett öppet fönster som vi riskerar att stänga och om s k tipping points. Båda dessa termer är påhittade. Det finns inga vetenskapliga bevis och belägg för några fönster eller tipping points vad gäller koldioxiden, om man tar del av många klimatforskares uttalanden.

Gång på gång har i frågorna kompetenta personer jag har dagliga kontakter med försökt få klimathotarna Johan Rockström, Anders Wijkman och Pär Holmgren m.fl. att ställa upp i en öppen debatt om klimatfrågan och där möta tungviktare som är klimatrealister, exempelvis professorerna Lennart Bengtsson och Peter Stilbs och tekn.dr Lars Bern. Men klimathotarna törs inte. De kryper tillbaka i sina hål, rädda för att bli avslöjade som kejsaren blev i HC Andersens saga, dvs nakna.

Vi kommer med all sannolikhet få se Johan Rockström fortsätta backa från sina tidigare domedagsprofetior i takt med att verkligheten hinner ikapp honom och alla andra tidigare och nuvarande domedagsprofeter. Han vill självklart finna en utgång från sina tidigare uttalanden, nu genom att kritisera andra domedagsprofeter och säga att de har fel.

Tidigare har Johan Rockström låtit sig kallas klimatforskare. Han är agronom och jordbruksexpert och blivit utsedd professor i miljövetenskap. I SvD låter han sig nu kallas professor i ”earth system science”. Det låter lite bättre om man vill göra anspråk på att ändå vara klimatforskare.

Om man nu ändå har klimatångest och svårt att sova trots att nu även Johan Rockström anser att domedagsprofeterna har fel, rekommenderas som tidigare att ta del av posten:  “KLIMATÅNGEST”.

Göran Wickström

Örebro

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Rockström backar

  1. För några år sedan berättade Johan Rockström att det var 1,5 procents risk att temperaturen skulle stiga med 6 grader, och han fortsätter “1,5 procent låter inte så mycket men det är som att 1500 flygplan skulle störta varje dag”. Och då översätter man naturligtvis risken för en sexprocentig temperaturhöjning med 1500 dagligen störtade flygplan.
    Om man använder IPCC:s klimatkänslighet 1 grad per fördubblad koldioxidnivå, så krävs det en nivå på över 25 000 ppm för att nå de 6 graderna. De senaste 100 årens koldioxidnivå har ökat med ungefär 100 ppm. Man inser att 25000 är en omöjlig nivå. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med fossila bränslen för att nå ens en bråkdel. Rockström ljuger alltså. Som vanligt.
    Som exempel på Johan Rockströms räkneförmåga hade jag ett inlägg i Klimatupplysningen för ett antal år sedan. http://www.klimatupplysningen.se/2014/06/02/journalister-professorer-och-borstbindare/

  2. Ja, okey. Det var längre långsökt än t.o.m. jordens omkrets vid ekvatorn.
    Det är nog inte meningen att man skall förstå.

    Att mäta tid i enheten cm. krånglar till det hela, eller?

  3. Tanken med bilden var att förstå hur löjligt det är att tala om Jorden “tipping-point” om 12 år.
    Lägger man ett måttband runt ekvatorn, kommer varje cm att motsvara ett av Jordens mer än 4 miljarder år.
    Enligt agronom Rockström fattas det bara 12 cm på måttbandet innan det är kört.

  4. Är det någon slags övning om decimalsystemet eller vad skall man tro???

    Storheter är ändock ett ämne som många “Greta” behövde plugga lite mer på.
    Kanske är detta ett försök??

Comments are closed.