Elledning för miljarder kan inte tas i drift

“Sydvästlänken” går från Hallsberg 18 mil till Barkeryd i luftledning för 400 kV växelström. Där omriktas till 300 kV likström, som först går 6 mil i luftledning och sedan 19 mil i jordkabel, se SVK:s nätsida, (R) SVK.

ABB:s jordkabel för 320 kV, 320.000 volt visas för ett projekt i Maine, USA. Konstruktionen måste betecknas som ett tekniskt mästerverk. Det gäller i ännu högre grad tillverkningsprocessen.

Dessa väldiga kablar levereras i längder mellan 300 och 700 meter.

Notera att “Hurva” inte är det man hittar på kartorna invid E22 strax norr om Lund. Omriktarstationens Hurva ligger en dryg km väster om Lyby kyrka, en ort i Hörby kommun.

2019-06-05

”Elledning för sju miljarder kan inte tas i drift”

Svenska Kraftnäts hittills största investering på över sju miljarder kronor har nu stått obrukbar i fyra år. Det gäller likströmsledningen från Jönköping till skånska Hörby. Något liknande har aldrig förr inträffat inom elförsörjningen.

För 15 respektive 20 år sedan stoppades de två kärnkraftsaggregaten i Barsebäck efter politiska beslut. Detta gjordes utan hänsyn tagen till konsekvenserna för elförsörjningen. Snart visade det sig att elpriset ofta kom att bli avsevärt högre i söder i jämförelse med i Mellansverige. Så småningom fattades därför beslut om nätförstärkning på sträckan Hallsberg-Skåne.

Nätutbyggnaden var klar på utsatt tid år 2015 men bara den konventionella växelströmsledningen Hallsberg–Jönköping kunde tas i drift. Likströmslänken vidare söderut har kapaciteten 2×600 MW, vilket är detsamma som den stoppade kärnkraften i Barsebäck. Det visade sig att denna del inte skulle fungera i parallelldrift med befintligt nät på godtagbart sätt. Starten sköts upp i några månader och så har det fortsatt. Nu har meddelats inte mindre 18 (!) gånger att idrifttagningen skjuts upp med något kvartal i taget. Senaste tidsändringen var från mars till juli månad i år.

Detta har fått pågå under alla år utan ingripande från varken verkets styrelse eller ansvarig minister. Under tiden har elkunderna drabbats av onödiga kostnader. I värsta fall har elpriset i Sydsverige kortvarigt kunnat vara dubbelt så högt som i Mellansverige. Detta har speciellt gällt vid vindstilla och utebliven vindkraft.

Tekniskt har förseningen skyllts på att vald lösning är komplicerad och unik. Hur kunde då detta alternativ väljas för en så viktig utbyggnad utan full säkerhet för funktion? Högspända likströmsförbindelser har funnits sedan den första kabeln till Gotland tillkom i mitten av 1900-talet och nu är tekniken etablerad i hela världen. Även i parallelldrift i växelströmsnät.

Så snart problemen konstaterades borde någon form av expert- eller haverikommission ha tillsatts för att klarlägga och lösa situationen så att ledningarna kommit till användning.

Detta är inte enda exemplet på politikernas misslyckande efter att de påtog sig ett större ansvar för den operativa hanteringen av elförsörjningen efter marknadens avreglering. Nätverksamheten med skenande kostnader för kunderna och kommande risk för elbrist vid avveckling av kärnkraft är andra exempel.

Sivert Göthlin
civilingenjör och tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet

+ – + – + – +

Förbindelsens tekniska problem gäller inte kabeln utan de omriktarstationer som behövs i båda ändar, för att omvandla växelström till likström och vice versa. Dessa har levererats av franska Alstom. Dalarnas Tidningar har rapporterat om upphandlingens egenheter.

VSC-teknik står för “Voltage Source Converter”.

+ – + – + – +

SVK har fått ett svar infört i SvD 2019-06-08:

Vi arbetar hårt på att få igång Sydvästlänken

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather