Recension: Rockefeller – En klimatsmart historia

Nyutkommen bok av Jacob Nordangård recenseras av fil. dr. Pia Hellertz

På 80-talet var jag aktiv Miljöpartist och var med om att bilda partiet i Örebro år 1981. Efter ett par decennier kände jag att något hade hänt med miljörörelsen som inte stämde med mina övertygelser. Jag blev alltmer passiv.

Jag minns att det publicerades ett foto av en miljödemonstration i USA. I täten på bilden gick en ung kvinna från Rockefellerfamiljen. Det blev obegripligt för oss. Vad hade hon att göra i det sammanhanget? Hon tillhörde ju en av de superkapitalistfamiljer som vi var kritiska mot. Men hon kanske gjorde revolt mot sin familj?

Det tog omkring tre decennier att få ett logiskt svar på den frågan tack vare Jacob Nordangårds helt fantastiska redogörelser i sin bok ”Rockefeller – En klimatsmart historia”. Olje- och bilindustrin visar sig finansiera miljörörelsen. Det är en helt otrolig historia – som visar sig vara sann.

Jacob Nordangård är forskare, fil.dr. och universitetslektor, d.v.s. han har en gedigen erfarenhet av akademisk forskningsmetod. Han är också musiker i en grupp som heter Wardenclyffe.

Jag har tidigare läst ”Domedagsklockan – och myten om jordens ständiga undergång” som Jacob skrev tillsammans med Svenolof Karlsson och Marian Radetzki år 2013. Jag inledde en artikel med orden: ”Om du tänker läsa bara en enda bok under 2015, så bör det vara denna. Det är sällan jag känt mig så optimistisk och positiv när jag avslutat en fackbok om det aktuella världsläget”. Jag känner mig inte lika optimistisk efter att ha läst denna nya bok, men jag känner mig åtminstone mycket mer informerad och medveten. ”Domedagsklockan” blev en av de källor som inspirerade mig till att skriva min klimatbok, ”Att leka Gud – Om klimatdebatten, geoengineering och en ny världsordning” (2015).

Rockefellerklanen
Jacobs ingående och mycket detaljerade beskrivning av Rockefellerklanen imponerar. Med hjälp dels av sina många familje- och släktmedlemmar av flera generationer samt med hjälp av solidariska ”nyttiga idioter” – för att använda Lenins begrepp – har den byggt upp sin långsiktiga agenda mot en ny världsordning.

Jacob har verkligen grävt sig djupt ner i ”the Rabbit Hole”. Jag blir imponerad av Rockefellerfamiljens noggranna dokumentation av det de planerar göra och vad de gjort, ner till minsta dollar, vilket gjort det möjligt för Jacob att hitta avslöjande information.

Det är med fantastisk skicklighet klanen har brett ut sig genom att skapa olika organisationer och föreningar. De gav sig även in i läkemedelsindustrin och har idag stor makt över även läkarutbildningen i USA. Även psykologiforskning och -utbildning blev intressant för familjen, eftersom de ville utveckla kunskaper om ”psykologisk krigföring och managements-strategier”.

Rockefellerklanen insåg dessutom att om man inte kunde vinna i konkurrensen så skapades partnerskap istället. Här nämns partnerskapet med en annan mäktig familj i världen, Rothschildklanen.

Miljö-, klimat- och befolkningsfrågan
Redan tidigt började Rockefellerfamiljen ägna sig åt teman som naturvård, hälsa, jordens resurser och liknande. Temat befolkningskontroll blev också en tongivande fråga för familjen. Vi är för många som tär på Jordens resurser och som förstör miljön. Dessutom var rashygien viktig.

Koldioxidteorin
Jacob har i ett särskilt kapitel presenterat de fakta han funnit om hur teorin om den ”farliga” koldioxiden uppstod. Sverige fick en framträdande roll. Den svenske kemisten och fysikern Svante Arrhenius (1859–1927) menade att en ökning av halten koldioxid skulle kunna höja den globala temperaturen med 5 –6  grader. Han menade dock att detta bara skulle vara en fördel eftersom det skulle kunna förhindra en ny istid och dessutom att det skulle gynna växtligheten. Koldioxiden är livsnödvändig för växterna och därför också för oss människor.

Men Arrhenius’ tankar inspirerade andra. Olika organisationer skapades, ofta på initiativ av familjen Rockefeller och deras medhjälpare, exempelvis Romklubben. Då kunde man se en politisk agenda bakom och varningarna började komma allt tätare. Polarisarna skulle smälta på grund av ökande halter av koldioxid. Havsnivåerna skulle höjas på grund av issmältningen. Isbjörnarna skulle dö ut. Extremvädren skulle öka. Med mera. Budskapet blev att detta problem kunde ingen nation klara ensam, utan vi måste ”hjälpas åt” över nationsgränserna. FN och EU bildades. En ny världsregering behöver skapas.

New Age och miljörörelsen
Klimathotet blev den kris som bäst skulle kunna motivera befolkningen till de önskade förändringarna, d.v.s. en enad värld med en gemensam styrning. Det var framförallt den nya New Age-rörelsen som blev måltavlan under 70-talet. Familjen Rockefeller stödde utvecklingen av New Age-rörelsen och de många miljögrupper som nu började skapas i världen. Jacob skriver ”Miljögrupperna stod alla under Rockefellerfamiljens beskydd och finansiering”. Han presenterar ett avslöjande citat från Romklubbens rapport ”The First Global Revolution”(1991):

Den gemensamma fienden för mänskligheten är människan.
I sökandet efter en ny fiende som kan förena oss, kom vi fram med idén att föroreningar, hotet om global uppvärmning, vattenbrist, svält och liknande är vad vi behöver. Alla dessa faror orsakas av människan, och det är bara genom förändrade attityder och beteenden som de kan övervinnas.
Den verkliga fienden då är mänskligheten själv.

Intentionen med Rockefellerklanens agenda var inte bara en världsregering. Genom religion kunde man verkligen nå ut och engagera massorna. Det gällde både ”New Age-religioner” och de traditionella.

IPCC
År 1988 skapades IPCC, Intergovernmental Panel of Climate Change. Svensken Bert Bolin blev ordförande. Syftet var att man skulle sammanställa forskning om människans påverkan på klimatet. Rockefellerfamiljen finansierade forskning som stödde hypotesen om att koldioxiden påverkade klimatet. IPCC:s scenarier över hur man tror klimatet kommer att utvecklas bygger på datormodeller. Deras rapporter har fått återkommande kritik från forskare inom olika discipliner. Dessutom avslöjades IPCC med att använda manipulerade data när hackade e-mail visade att framstående forskare medvetet försökt dölja data, som skulle ha blivit besvärliga för IPCC:s agenda. Avslöjandet spreds i november 2009, ”Climategate”.

Den person som blev den larmande ”profeten” var Al Gore. Hans film ”En obekväm sanning” från 2006 blev ett verktyg för att få ut larmen till allmänheten. Den visades i skolorna i många länder och skrämde barnen.Filmen har senare fått mycket kritik för sina överdrivna och även falska uppgifter. Man har funnit minst tjugo vetenskapliga fel i filmen, så det var ganska klart att filmen inte vilade på vetenskaplig grund utan på det politiska budskapet om ”global uppvärmning”.

Transhumanismen
Bokens mest skrämmande kapitel är berättelserna om de planer som Rockefellerfamiljen men även många forskare utvecklat, vilka handlar om ”förbättring” av människan och världen. Jacob berättar i slutet av boken om den transhumanistiska forskningen som pågår. Syftet med den är bland annat att skapa den perfekta individen, men också det perfekta samhället. Till detta koncept hör också att skapa ”smarta städer”. Dessa har väl utbyggd teknologi som gör det möjligt att betala, deklarera, identifiera sig, få information och att rösta. Ett led i detta är införandet av 5G. Men de inkluderar också teknologi för övervakning. Jag är nog inte ensam om att få bilden av George Orwells ”Storebrorssamhälle” i boken ”1984” från 1949. Det är en kuslig framtidsvision som smygs på oss med förföriska argument. Vi slipper ha nycklar, vi slipper ha kontanter, vi slipper . . .

Jacob berättar att världen tävlar om att bygga smarta städer. År 2018 deklarerade Stockholm att de ville bli ”världens smartaste stad” till år 2040. Jacob talar om ”global övervakningsfascism”. Det låter som ett perfekt begrepp för att beskriva den samhälleliga mardröm han skisserar i sina slutkapitel. Jag tänker på ett citat av George Orwell: ”Den framtida fascismen kommer att klä sig i anti-fascismens ansikte”.

Jacob beskriver exempelvis ”Social Credits” som innebär att medborgarna får poäng för pålitlighet, laglydighet, kreditvärdighet och uppförande, en agenda som utvecklats i Kina och har börjat användas där.

”Klimatförnekare” karaktärsmördas
Att föra fram kritik mot klimatpolitiken bemöts med hån och karaktärs-mördande epitet. ”Klimatförnekare” blev ett begrepp som började användas. Det är lätt att få associationer till ”förintelseförnekare” som verkar vara det värsta man kan vara. Det är dessutom kriminellt i de flesta europeiska länder att vara s.k. ”förintelseförnekare”, vilket gör det helt omöjligt att bedriva seriös forskning om det som hände bland annat i Nazi-Tysklands läger. Det har funnit röster som anser att ”klimatförnekelse” också borde vara kriminellt. Chalmers har nu fått anslag för att studera ”klimatförnekelse”.

Avslutningsvis
Boken är både vacker och fantastiskt välskriven, med massor av noggranna referenser och fotnoter. Jacob har fått hjälp av en mycket duktig konstnär för omslag och bilder i boken. Jag är mycket imponerad. Det är en enormt viktig bok. Det enda jag saknar i boken är ett indexregister i slutet. Eftersom boken är så faktaspäckad, är det svårt att hitta de fakta man söker.  Det lär komma i nya upplagor, men det vore toppen, om det kunde komma även som ett särtryck för oss som redan har boken.

Tack och lov lär den också komma ut på engelska. Den behöver få en internationell publik. Jag kan bara gratulera Jacob Nordangård till det fantastiska arbetet.

Pia Hellertz, fil. dr.

Örebro

+ – + – + – +

Boken kan beställas hos Bokus, 379:-

Alternativt direkt av författaren: info@stiftelsen-pharos.org

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather