Klimatforskarnas Nestor: docent Nils-Axel Mörner

This image has an empty alt attribute; its file name is NAX-11-Australian.jpg
Write caption…

Greve Nils-Axel Mörner *1938 förestod institutionen paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms Universitet fram till sin pension 2005.

Finns det skeptiker bland svenska klimatforskare ?

Jag fick frågan: Finns det några svenska klimatforskare, som är skeptiker. Man ser ju aldrig någon på TV eller i tidningar. (Vi kallar oss förstås hellre ”realister”.)

Nej, just det ! I Sverige har media bara plats för alarmistiska profeter om klimatet. Men utanför landet är Mörner världskänd. Han deltar regelbundet i större vetenskapliga konferenser om klimatet bl.a. i våra konferenser 2016 och 2018 samt nyligen i USA, England, Tyskland, Italien och Portugal. Under 50 verksamma år har det blivit 600 tillfällen, ofta som huvudtalare.

Hans medverkan har varit ytterst angelägen, dels därför att han anses som världens främste expert på havets nivå efter 8 år som ordförande för världens elit av havsforskare i en kommitté benämnd INQUA och dels för att IPCC framställer stigande hav som klimatförändringarnas farligaste följd.

Publicitet

Mörner intervjuas av media i många länder, nyligen i New American och Basler Zeitung. År 2007 gav han ut en egen skrift: “The greatest lie ever told”, där han avslöjar IPCC:s fusk med data över havets nivå. Han refererade till 300 års tidvattenmätningar i olika hamnar , som visar att havets stigning är obefintlig eller så liten att den inte ger anledning till oro. IPCC har inte förstått att satellitdata är värdelösa innan de kalibrerats mot dessa mätningar av verkligheten.

Mörner har utfört fältarbeten i 60 länder och besökt de flesta kritiska platser som Venedig, Maldiverna, Bangladesh, Kiribati, Tuvalu och Ouvéa. Och han har besökt flera av dem gång på gång, för att följa utvecklingen. Så har han kunnat kontrollera skicket för de mätstationer som funnits och bedöma loggarnas tillförlitlighet.

Såvitt jag förstått finns ingen annan med lika omfattande erfarenheter.

Vår post om Ouvéa visar hur han med naturlig nyfikenhet och kreativitet offrar lite av sin bekvämlighet, för att kunna göra mätningar just vid de kritiska tidpunkterna, då tidvattnet står som högst eller lägst. Det skiljer en riktig forskare från dataoperatörer, som på sina skärmar kollar satellitdata i luftkonditionerade laboratorier.

Fler än 600 skrifter

Mörner har producerat fler än 600 artiklar, skrifter och rapporter, där de flesta är väl expertgranskade. Engelska Wikipedia listar ett dussin. Man bör emellertid vara uppmärksam på att Wikipedia behärskas av Politiskt Korrekta administratörer, varför där även nämns rent trams som utnämningen till “Årets Förvillare”.

Särskilt nämnvärd är Mörners initiativ till en rapportserie i en nystartad tidskrift: Pattern Recognition in Physics. Han redigerade ett drygt dussin artiklar om återkommande mönster i Solens varierande aktivitet, planeternas interaktion, etc. d.v.s. celestiska krafters verkan på Jordens klimat. Konklusionen var att dessa styr klimatet, inte halten koldioxid.

Detta upprörde IPCC så till den milda grad att de hotade förlaget med strejk för allt klimatrelaterat material. Förlaget drog inte bara in det aktuella numret utan lade ner tidskriften som helhet.

Det är ett övertydligt exempel på den sjuka klimatdebatten med snedvriden rapportering om fakta. IPCC agerar med anspråk på att styra nyhetsflödet.

Det är vad man kan vänta under en fascistisk regim. Det är kanske inte så underligt, då en kvalificerad majoritet av delegaterna i IPCC:s stämma kommer från världens diktaturer. . .

Men, är han inte professor ?

Frågade min kontakt. NEJ svarade jag, det är hans viktigaste kvalifikation !

Under 40 år har “politiken” trängt sig in i akademierna. Dagens okunniga politiker har sett forskningen som ett verktyg att motivera den politik de önskar föra. De delar ut anslag till de forskare, som förespeglar politiskt användbara resultat. Självständiga forskare som bara söker sanningen, blir utan offentliga anslag och mycket få kan fortsätta sin forskning.

När en professur skall tillsättas finns numera bara de tjänstvilliga, oftast okvalificerade, att välja bland. Okunniga politiker kan ju inte skilja på kunniga forskare och okunniga akademiker, som kallar sig forskare.

Vid tillsättning av fyra olika professurer rankades Mörner som en kompetent kandidat. Att det gällde fyra olika discipliner visar hans enastående bredd. Men han har inte varit tillräckligt Politiskt Korrekt för att bli vald. Han har varit självständig och oberoende, d.v.s. en ”riktig forskare” och det i världsklass.

Det som kallas “meriter” är i allmänhet offentliga positioner eller utmärkelser i form av särskilda uppdrag, etc. Den som idag stoltserar med sådana meriter, har alltså ett förflutet som arbetare i den Politiskt Korrekta förljugenhet, som dagens klimatforskning utgör. Det är diskvalificerande för rollen som “seriös forskare”.

Klimatforskningens Nestor

Jag hävdar att Nils-Axel Mörner är den seriösa klimatforskningens Nestor i Sverige.

Sture Åström

+ – + – + – +


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather