EU:s utsläppsmål hotar hela Europas bilindustri

2019 års Motor Show i Genève, Schweiz

Europas biltillverkare inkl. svenska Volvo Cars får svårt att klara EU:s utsläppsmål för koldioxid. Om de inte lyckas, hotar höga böter som kan halvera deras vinster och hämma deras utveckling av ny teknik – bl. a. för att minska bilarnas bränsleförbrukning och utsläpp av hälsofarliga avgaser (koldioxid i sig är inget gift i rådande låga halter).

Detta spår analysföretaget Euler Hermes i en aktuell rapport. Enligt rapporten tvingar EU:s utsläppsmål bilindustrin att satsa mer på elbilar och elhybrider, som är dyrare och minskar försäljningen. Euler Hermes spår 9 procent mindre försäljning till slutet av 2020 och så mycket som 18 procent minskning till 2025.

Av totalt 13,3 miljoner anställda i europeisk bilindustri inkl. leverantörsföretag kan biltillverkarna själva enligt Euler Hermes tvingas avskeda 60.000 per 2020 och ända upp till 160.000 per 2025 – med ännu större minskningar bland leverantörerna.

Den välinformerade  amerikanska affärstidningen Forbes spår avmattad försäljning i år för europeiska biltillverkare med fortsatt avmattning nästa år. Tyska leverantörsjättar som Bosch och Continental varslar också om tiotusentals avskedanden och bantade utvecklingsprogram.

För svenska Volvos del ökar försäljningen fortfarande, men dyra investeringar i ny teknik krymper marginalerna och tvingar Volvo att säga upp tekniska konsulter. Det hämmar förstås Volvos fortsatta utvecklingsarbete.

EU kräver 15 procent lägre CO2-utsläpp från nya europeiska bilar till 2025 och 37,5 procent lägre till 2035. Omräknat i blandad EU-förbrukning för bensinbilar betyder det 3,65 liter per 100 km år 2025 och 2,66 liter år 2035. För att uppnå det krävs hybridteknik eller rena elbilar.

Sådana kräver säker tillgång till dyra och sällsynta strategiska metaller som litium, kobolt, nickel och vanadin, ofta från politiskt osäkra länder med dåliga arbetsförhållanden. Kina kontrollerar det mesta av denna marknad. USA:s tullar mot Kina kan få Kina att begränsa sina leveranser till europeisk bilindustri.

Enligt amerikanska Business Insider kostar kobolt 27.000 US-dollar per ton, litium 10-20.000 dollar per ton och grafit och nickel vardera ca 10.000 dollar. Ett 40 kWh litium/jon-batteri väger 280-300 kg och innehåller grafit för 15-20.000 kronor och litium för 20-25.000 kronor.

Tege Tornvall

Biljournalist

+ – + – + – +

Koldioxid är ett bevisat NYTTIGT tillskott i atmosfären, som gynnar växtligheten och därmed hela mänskligheten. Det är också väl visat att den INTE PÅVERKAR KLIMATET, varför det inte finns några negativa följder av högre halt i luften.

Okunniga journalister sätter rubriker i tidningar och TV, som förutsätter att halten koldioxid driver fram extremväder. Det är fullständigt verklighetsfrämmande, men det lämnar en stor del av allmänheten i tron att de kan påverka stormar och översvämningar genom att “minska utsläppen”. Detta tycks även gälla många politiker i miljödebatten.

Således har vi nu världsförbättrande drömmare på politiska positioner, där de helt ansvarslöst tar beslut, som hotar hela industribranscher, utan att de besvärat sig med att ta reda på de fysiska-vetenskapliga underlagen för besluten.

“Klimatkrisen” är en bluff. Mer koldioxid i atmosfären gör stor nytta.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather