Hur kan energi lagras ?

Kanarieön El Hierro visar ett praktiskt exempel på ett pumpkraftverk, som skulle göra ön “fossilfri “

Detta är en fortsättning på föregående post med sammanfattning av ett föredrag av Dr Ing Hans Konrad Johnsen .

Energilagret laddas med energi när elproduktionen är större än behovet.

Energilagret töms på energi när elproduktionen är mindre än behovet.

För år 2015 beräknas att ett energilager i Tyskland skulle behöva kapaciteten 10,5 TWh.

Pumpkraftverk

Det vanligaste sättet att lagra energi är med  pumpkraftverk. När det finns ett överskott av el pumpas vatten från en lägre reservoar till en högre reservoar. Vid underskott leds vattnet från den högre reservoaren till den lägre via en turbin med generator. En förutsättning är lämplig topografisk terräng med höjdskillnader.

Tyskland har ett pumpkraftverk, Goldisthal, med en kapacitet av 8.950 MWh motsvarande en effekt av 1.052 MW under 8,5 timmar. För att lagra 10,5 TWh enligt exemplet ovan skulle 1.173 lika stora pumpkraftverk behövas.

Tysklands ambitioner

Tysklands ambitioner är att producera all el fossilfritt efter att ha stängt alla fossila- och kärnkraftverk.

Det innebär att vind- och solkraftsproduktionen måste öka med en faktor 4,3, eftersom man bestämt att vatten- och biokraft inte kan ökas.

Men fortsatt är det ju så att de måste ha någon form av energilagring, eftersom det inte blåser 100 % av tiden och solen inte skiner på nätterna. Uppskattad storlek på en sådan energilagring är ca 40 TWh.

Energilagring med pumpkraftverk

Med pumpkraftverk liknande Goldishal, som Tyskland har idag, skulle det behövas ca 4.500 pumpkraftverk. Kostnaden för det aktuella pumpkraftverket var ca 60 mio €. Kostnaderna för 4.500 liknande anläggningar skulle bli ca 2,7 trillioner € motsvarande 33.750 € per tysk medborgare.

Energilagring med kemiska batterier

Räknat per lagrad energienhet är kostnaden för ett kemiskt batteri 20 till 50 gånger högre än för ett pumpkraftverk.

Ett ”Big Battery” är installerat i Australien av Tesla med en kapacitet av 129 MWh och ett maximalt uttag av 100 MW. Efter 1,29 timmar har batteriet tömts på energi. Detta batteri är av litium jon typ. Det kompletta batteriet består av 600 moduler. Priset för detta batteri har av kraftanalytiker uppskattats till ca 95 mio USD per modul.

För att kunna lagra behovet av 40 TWh behövs ca 310 000 moduler till en kostnad av ca 2.945 milliarder USD eller ca 375 000 USD per tysk invånare.

Grön energi skapar verkligen mycket arbete och kostnader.

+ – + – + – +

El Hierro, se figuren

Projektet är ett av de mycket få exemplen på fullskaliga försök att nå fossilfri elförsörjning.

Det bygger på fem vindkraftverk (1) som kan leverera 10 MW tillsammans. Den vindenergi som inte brukas direkt lagrar man genom att pumpa (2) havsvatten till en naturlig vulkanisk damm (3), 682 m.ö.h. Med turbiner (4) kan man ta tillvara vattnets energi, när det blåser för lite eller för mycket. Man har emellertid mött stora problem, vilka behandlas i följande poster:

Måste El Hierro halvera sin befolkning

Eldrömmen på El Hierro

El Hierro fiasko för “förnybart”

Fullskaleprovet visar hur verklighetsfrämmande de aktivister är, som vill eliminera “utsläppen”. Ett avgörande misstag är att de bortsett från att vattenturbinerna måste hållas igång hela tiden, för att kunna ta över belastningen lika snabbt som sol och vind växlar. Det betyder att energilagret minskar hela tiden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather