Caliman som drog norrut Sahara värmde Frankrike

Figur 1. Med Atlasbergen i bakgrunden väller Saharas värme in över Gibraltar sund © Björn Wahlsten .

På Kanarieöarna får man ett par gånger om året mycket varma vindar från Sahara, vilka man kallar ”calima”. Det är ett normalt väderfenomen. På en flygning från Teneriffa till Sevilla tog Björn Wahlsten bilden, som visar att caliman nu vänt sig norrut. Det har ingenting med klimatförändringar att göra, fast detta är hur media förklarar värmeböljan i Frankrike. Björn kommenterar:

+ – + – + – +

I SvD står att läsa:  ”Det är vi själva som skapar de dödliga värmeböljorna”. Varifrån kommer den uppgiften? Peter Alestig hänvisar till en spansk meteorolog, som påstår att ”Helvetet kommer”. Han är en av många okunniga journalister. Han ingår i en stor krets som sprider obekräftade uppgifter – rena lögner.

På Kanarieöarna brukar vi få värmeböljor från Sahara några gånger per år. Calima kallas väderfenomenet. Den spanska väderlekstjänsten Aeme för statistik och konstaterar liksom vi, att Kanarieöarna drabbas MER SÄLLAN av calima.

Som jag uppfattat det råkade nu en kraftig calima (väderfenomenet) bege sig norrut. Här på Kanarieöarna är det fortfarande molnigt och kallt.

Om man hämtar data från Aemet finner man att klimatet (observationer av väder under 30 år) inte ändrat sig på öarna. Jag undrar om svenska journalister vet att det är skillnad på väderfenomen och klimat. Enligt Aemet’s termometrar har klimatet på Teneriffa inte ändrats de senaste 30 åren. Sverige utmärker sig genom att media dagligen vräker ut ”fake news”.

Jag läser press från olika länder och uppfattar svenska journalister som de minst trovärdiga, hysteriska. Tack vare att det finns sociala medier, tillåts mer än en uppfattning nå allmänheten. SvD är en tidning som inte publicerar artiklar som strider mot teorin om ”12 år innan klimatdöden”. Vi dumpar er och flyger vidare!

+ – + – + – +

Figur 2. I media går larmet om ny rekordtemperatur i Frankrike.

Figur 3. Mätstationen står intill en asfalterad motorväg, bakom ett järnstaket, nära en betongkulvert och med en annan asfalterad väg på andra sidan.

Det är typexemplet på en station som gör felaktiga mätningar, överdrivet varma. Bilden avser mätstationen Vestric-et-Candiac.

Rättelse:

Jag har blivit informerad om att en sammanblandning skett av två närbelägna stationer. Se rätt station nedan:

Figur 3 b. Mätstationen Gallargues-le-Montueux enligt den franska vädertjänsten.

Rekord-temperaturen mättes på denna station. Den är bättre placerad.

Figur 4. Avvikelserna från normala temperaturer på 1.500 meters höjd den 29/6 2019 kl 12. © WeatherBell.

Extremvärmen i västra Europa balanseras av extremkyla i öster. Det är ett mönster som uppträder ofta: När kall polarluft, som är tung, trycker sig iväg i en ström mot ekvatorn, sugs varmluft norrut i en annan ström, Skandinavien kan omväxlande råka ut för både den ena och den andra.

Detta nämns sällan eller aldrig i svenska media.

Slutsats:

Värmeböljan i Frankrike framställs mycket oseriöst i media. Den är inte abnorm och indikerar inget om klimatförändringar. Den är “väder”, vilket bekräftas av att Frankrike haft lokala snöstormar nu under sommaren och likaså tidigt i höstas.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather