Julisnö i kallare klimat

Figur 1. Väderkarta mitten av juli. Blått är kallare än normalt, lila mycket kallare. Vitt normalt, gult varmare än normalt och orange mycket varmare.

Jag fick tips om en blogg med uppgifter om snöoväder och köldrekord i juli: “Let’s Not Be Stupid About Climate Change”

Jag har inte lyckats finna kartans ursprung och exakt datum för den, men bloggen visar länkar till källorna för många av dess uppgifter om lokala temperaturer, vilket gör den trovärdig. Alla lokaltidningar behandlar ju det lokala vädret, så snart det är onormalt.

Jag skrev nedanstående insändarmanus, som jag sänt till c:a 20 lokaltidningar.

+ – + – + – +

Det snöar mitt i sommaren på många ställen: Det gäller Polen, Rumänien och Turkiet. Köldrekord för årstiden har noterats i Tyskland, Ungern, Slovakien och Nederländerna. Flera städer i Ryssland noterade den 12 juli de kallaste temperaturerna på 50 år.

På södra halvklotet råder nu vinter. I Brasilien har man just haft den kallaste temperaturen någonsin samt ovanligt svåra snöstormar.  Den siste juni hamnade staden Guadalajara, Mexiko, under en meter hagel, somliga stora som hönsägg.

Hela Nordamerika har haft ovanligt kallt väder från oktober då veteskörden snöade bort i Alberta, Kanada, till januari, då snöstormar stoppade trafiken i New York och staterna norr därom, samt på våren, då denna blivit försenad upp till fyra veckor i nordväst och mellanvästern, där de stora jordbruksarealerna finns. I fjol slogs ännu fler köldrekord i USA.

En aktuell väderkarta visar låga och extremt låga temperaturer från Balkan i söder till Baltikum i norr och österut till Sibirien. Varm luft strömmar från Sahara upp över Spanien och Frankrike till Belgien. Vi får en liten del av den.

Detta är tredje året i rad, som ett liknande vädersystem råder.

Kall luft över Arktis är tyngre än varm luft. Den flyter därför söderut och har valt vägen över Nordamerika, Östeuropa och Sibirien. Den måste ersättas, varför varm luft sugs upp från Sahara.

Alla köldrekorden bekräftar att vi nu kommit in i ett kallare klimat, vilket förutsagts av solforskare för både tio och tjugo år sedan. Redan 1801 rapporterades ett samband mellan Solens aktivitet, som indikeras av antalet solfläckar, och klimatet. Aktiviteten varierar cykliskt i perioder om 11 år och 200 år. Den senare innebär låg aktivitet, vilket visas med dagens extremt få solfläckar. Nyligen noterades 33 dagar i rad helt utan solfläckar.

När Solen uppträtt så förr, har klimatet alltid blivit kallt under några decennier.

Dagens alla köldrekord bekräftar att klimatet nu håller på att bli kallare.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Detta är en viktigare nyhet än något annat, eftersom politiken i alla västländer drivs med förutsättningen att en farlig uppvärmning är på gång och att den kan begränsas genom att minska utsläppen av koldioxid, något som skulle fullständigt rasera välståndet. Nyheten borde motivera en hel serie av artiklar och intervjuer för att informera allmänheten och politikerna.

Många fler exempel visar på extrem kyla mitt i sommaren:

Figur 2. Hagel i Pescara, Italien den 10 juli 2019 kl 16.

SMHI meddelar att den 5 /7 hade Stockholm den kallaste julinatten på “över 40 år”.

En norsk isbrytare möter 3 meter tjock is i Arktis, så att den måste vända.

Grönlands största glaciär, Jakobshavn, som krympt under många år har nu börjat växa. Det är nästan rörande att notera hur generade de “forskare” är som rapporterar tillväxten. De vågar inte ifrågasätta tron på den globala uppvärmningen utan förklarar att de tror att glaciären kommer att fortsätta krympa så småningom.

Men glaciären Jakobshavn är en stark bekräftelse på att klimatet nu har börjat bli kallare.

+ – + – + – +

2019-07-18

Julisnö i kallare klimat

+ – + – + – +

2019-07-18

Julisnö i kallare klimat

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather