Känn inte skam för att du väljer att flyga !

På vår vetenskapliga klimatkonferens i februari 2018 behandlade jag medias anti-intellektuella kampanj för att skrämmas och skapa panik och skamkänslor.

Detta accentueras i år då världens föregivet fullvuxna ledare tävlar om att synas i sällskap med en garanterat okunnig tonårig Greta, som av föräldrar och media skrämts, så att hon uppmanar världen att känna KLIMATPANIK.

Det finns inga sämre underlag för stora beslut än skam, skuld och panik. Men media missbrukar sin ställning i samhället genom att systematiskt kväva information om klimatets verkliga fakta. Man måste fråga sig om de bara är okunniga eller om de har andra motiv.

På konferensen redovisade forskare från fem länder sina rön: Det är solen som har störst verkan på klimatet. Koldioxidens verkan är omsorgsfullt bevisat vara NOLL. Högre halt i atmosfären har visat sig ENBART ha positiva följder för mänskligheten med större skördar och färre fattiga.

+ – + – + – +

2019-08-20

Många som predikar att vi ska känna flygskam, avslöjas i kön vid incheckningsdisken. De lever inte som de lär, men flygskam tycker de inte att de behöver känna. I deras värld gäller det bara för andra. Turligt nog för dem behöver ingen känna flygskam.

En räkneövning:

Fossilt ursprung har ca 4% av de totala koldioxidutsläppen. Resten, 96%, kommer från hav och land i kretslopp som inte är slutna. (IPCC AR4) Väl uppe i atmosfären blandar sig all koldioxid utan gränser.
Enligt IPCC kommer av fossil koldioxid 14% från transportsektorn, inkluderat flyget.
Flyget svarar i sin tur för 9% av dessa transportutsläpp.

Då räknar vi:
4% x 14% x 9% = 0,05% (0,5 promille) kommer då från flyget av all koldioxid, som  går upp i atmosfären. Absolut inget att känna skam för, i synnerhet i jämförelse med att som exempel Kina som land  svarar för nästan 30%. Och de fortsätter att bygga koleldade kraftverk i snabb takt. Koldioxidens klimatpåverkan har dessutom de senaste decennierna kraftigt nedvärderats av vetenskapen. (Exempelvs Lewis & Curry 2018)

Påverkan finns bara i datorbaserade klimatmodeller, som försöker spå ”klimat” decennier eller sekel  in i framtiden. I motsats till detta klarar prognoser för ”vanligt väder” bara 10 dagars framförhållning. Verkligheten är att inga klimathot realiseras, trots att de upprepas med 10-års intervall av alarmisterna. Historien visar att det vi upplever mest är naturliga variationer i klimatet.

Sverige som land borde i stället för alla meningslösa, skattefinansierade klimatåtgärder med kraft satsa motsvarande belopp på påverkbara miljöfrågor och fortsatta åtgärder mot global fattigdom.

Effektivast för planetens välbefinnande är att hjälpa de miljarder människor som lever i hungersnöd och fattigdom. De behöver mat och tillgång till billig el. Att den internationella koldioxidpolitiken hindrar detta  borde vi alla känna skam för, mest politikerna.

Mats Kälvemark

Fri debattör

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather