Lite historia om Brasilien

Brasilien har plats nr 5 i världen både avseende areal och befolkning, Google Earth

Arealen är 15 ggr Sveriges yta och då skall vi minnas att halva Sverige ligger norr om Östersund.

Räknat från söder gränsar Brasilien till Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, samt i nordost Guyana, Surinam och Franska Guyana. Det är bara Ecuador och Chile, som saknar gräns till Brasilien.

De aktuella bränderna behandlas i två tidigare poster:

Svedjebruk i Amazonas

Fake News om Amazonas

+ – + – + – +

President Bolsonaro har nämnt att man i Brasilien de senaste fem hundra åren sammanlagt endast omvandlat ca 15% av Urskogen till jordbruksmark. 60% av Amazonas ligger i Brasilien.

Det kan vara värt att göra en historisk utvikning om detta. 

I Brasilien var man tidiga med att odla och exportera kaffe till Västvärlden. Det var en produkt som tålde de långa tiderna för frakt till Europa, 25 - 40 dagar.

Jordbruksarbetet utfördes av afrikanska slavar som i så många andra länder  i den Nya Världen.

I början av 1800-talet ville den engelska kolonialsupermakten få slut på all slavhandel och 1850 lagstiftades ett importförbud av slavar till Brasilien. Det blev omedelbart problem för kaffeodlarna då nativiteten var låg bland slavarna eftersom majoriteten av slavarna var av manligt kön. När Brasilien sedan avskaffade slaveriet år 1888 föredrog majoriteten av slavarna att flytta ifrån jordbruken till de växande städerna.

För att ersätta slavarna och bygga landet satte man kring 1870 igång en kraftfull kampanj för att få européer att emigrera till Brasilien. Inte bara som arbetskraft i jordbruket utan också för att späda ut den Brasilianska befolkningen med “vitt blod”. I städerna. Detta var innan bildandet 1909 av det Svenska Sällskapet för Rashygien som blev förspelet till Statens Institut för Rashygien 1922 som 1958 omvandlades till Institutionen för Medicinsk Genetik vid Uppsala Universitet.

Behovet av arbetskraft på andra sidan Atlanten sammanföll med svåra tider i Europa, där missväxt och växande befolkning ökade konkurrensen om födan. Europas folk – även i Sverige - led av svält och brist på arbete. Emigration var en utväg som minskade det sociala trycket i samhället.

Italien var ett av de stora emigrantländerna. År 1892 fanns där 30 emigrantkontor som sysselsatte 5.172 värvare ute i landet. Dessa fyllde  - och överfyllde upp till tre ggr - de subventionerade emigrantskeppen. Sjukdomar grasserade bland passagerarna och många framförallt barn – avled under resan och begravdes i havet. Det är inte ologiskt att jämföra med den nuvarande afrikanska flyktingtrafiken i Medelhavet.

När emigranterna anlände till Brasilien for de som önskade få egen mark och bli jordbrukare vidare söderut med mindre båtar längs kusten och sedan uppför floder fram till redan utmätt potentiell jordbruksmark. 300 m x 1 kilometer – dvs 30 hektar - fick de köpa för en symbolisk penning. Ibland blev djupet på landremsan större, om delar av den utmätta marken inte var lämpad för vad man skulle odla. Markremsan kunde då bli upp till 1.5 kilometer lång.

Vars och ens överlevnad gällde. Fälla träd för bostad och försäljning, bränna marken för odling för hushållet och försäljning, gräva brunnar för sötvatten, inköp av dragdjur och kreatur, osv.

Byar byggdes. Missionärer ledde byggen av kyrka och skolor. Språket var länge hemmaspråket.

Från 1870 till 1930 emigrerade 28 miljoner italienare. Det motsvarade halva befolkningen. 71% reste till Nordamerika, 21% till Sydamerika och 7% till Australien.

Italienarna var fler än spanjorer och portugiser. Av de 11 miljoner européer som tog sig till Sydamerika var 38% italienare, 28% spanjorer och 11 % portugiser. 30% av dagens Brasilianska befolkning har italienska rötter och rätt till italienskt medborgarskap, om de önskar återvända.

1908 sökte Brasilien jordbruksarbetskraft i Japan eftersom den italienska immigrationen hade minskat. Detta var inte helt friktionsfritt, eftersom Japanerna ansågs vara ett integrations- och rasproblem. Världskrigen spädde på rasismen och misstänksamheten.

Brasilien är det femte största landet till ytan och det femte största landet befolkningsmässigt.

På Wikipedia finns många tabeller med data från FAO, som ger en hel del aha-upplevelser kring jordbruksproduktionen i världen.

Lars Gellerstad

+ – + – + – +

Mera information om Brasilien och bränderna finns i en artikel från TT, som ovanligt nog inte kan betecknas som Fake- News:

Varför är Amazonas regnskogar viktiga?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather