Missväxt är nu ett faktum

Den 9/9 hade stora jordbruksområden i Argentina mellan -6 och -8 grader C, så att frukt-trädens blommor frös

Det innebär katastrof för odlarna av mandel, persikor och plommon. Som bekant inträffade något liknande i Kivik i våras, så att skörden halverats.

Kallare klimat förskjuter odlingsgränserna, så att grödorna längst i norr inte når mognad eller fryser bort.

Kallt i Kanada

Redan den 15/10 i fjol snöade det så mycket i delar av Alberta och British Columbia att skördarna av spannmål inte kunde bärgas.

I november slog frosten till tvärs över hela landet, så att potatisen lämnades kvar i jorden på stora arealer. I år noterade Saskatchewan frost redan den 27/8.

Även i USA

I staterna Washington och Idaho odlas det mesta av potatisen i USA. Där noterade man att våren kom fyra veckor senare än vanligt. Det betyder att potatisen inte kommer att hinna bli så stor som vanligt, vilket minskar odlarnas intäkter. McDonalds pommes frites blir lite kortare.

Den sena våren drabbade även Minnesota och Illinois, stora på majs. En tredjedel av arealen kunde inte sås förrän den 26 maj. Det är så sent att majsen knappast hinner mogna, eftersom vädret inte varit tillräckligt varmt.

Våtaste sommaren

Enligt Wall Street Journal 9/9 var sommaren exceptionellt våt i “grönsaksbältet”, vilket minskade skördarna även av ärter och bönor med 10 %.

I USA säljs stora delar av dessa grödor och majs som konserver. De minskade skördarna ha gjort att stålverken United States Steel och Arcelor Mittal dragit ner produktionen av plåt till konservburkarna.

Uppgifterna ovan kommer till stor del från en utmärkt tydlig video.

Spanien hade också en kall vår

I dalen Caderechas nära Burgos föll temperaturen till -2 och -5 grader i april och maj, så att blommorna frös för äpplen och körsbär. Skörden blir halverad för många odlare.

Lägg till att det haglade i Italien mitt i sommaren och snöade på många ställen i Europa. En etapp i Tour de France fick avbrytas på grund av snö.

Tydligt mönster

Tillsammans med de många köldrekorden de senaste två vintrarna bildar detta ett tydligt mönster. Klimatets kallare period, som Solen aviserat, har redan börjat. Att den skulle komma har förståndigt folk vetat i tio år nu.

Katastrofalt eller inte ?

Det vi sett är att den lilla uppvärmning vi haft sedan 70-talet enbart haft fördelar med sig: Minskande öknar, större skördar och därmed färre fattiga. Den globala temperaturen har med säkerhet varit någon eller ett par grader varmare än nu under flera epoker: Medeltiden, Romartiden och Bronsåldern. Alla dessa har kännetecknats av samtidiga högkulturer.

Men IPCC har utmålat en varmare Planet som “civilisationens undergång”, d.v.s. diametralt motsatt våra historiska erfarenheter.

Ett kallare klimat innebär oundvikliga förluster på olika håll i civilisationen. Som visas ovan minskar skördarna, vilket kommer att leda till högre priser på livsmedel. Och troligen fler fattiga.

Exemplet med plåten till konservburkar visar att de minskade skördarna får följdverk-ningar i led efter led. Vi har inte sett alla än.

Vi ser nu inget som indikerar att det är nästa stora istid som börjat. Förhållandena blir nog inte värre än på 1600-talet. Då klarade sig mänskligheten. Dagens teknik gör att vi klarar oss mångdubbelt bättre nu.

Det finns ingen anledning att skrämmas så som man skickar fram Greta för att göra.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather