Kyla dödar fler än värme

NBC rapporterade 15 “väderrelaterade” dödsfall i Tennesee, Kentucky och Ohio den 19/2 år 2015.

Nära hälften avsåg förfrysning. Bland övriga orsaker dominerade trafikolyckor. Således kan kyla vara dödlig även i en rik nation.

2019-10-02

Vi läkare anser att klimatförändringar är det största hotet mot vår hälsa och människans överlevnad

2019-10-05 Replik

Kyla är dödligare än värme – de debatterande läkarna borde skaffa sig bättre kunskaper i ämnet

Nästan 20 gånger fler dör av kyla än av värme. När klimatförändringarna innebär varmare klimat, räddas alltså människoliv, skriver Lars Kamél i en replik på en debatt-artikel från flera läkare i Gävleborgs län.

Ett antal läkare har fått för sig att klimatförändringarna idag är det största hotet mot människors hälsa och överlevnad och skriver om det i ett debattinlägg. Det är synnerligen förvånande. Som läkare, borde de veta att kyla är ett större hot mot människors hälsa och liv än värme. Vilket till exempel bevisas i en studie som publicerades i The Lancet i maj 2015. Nästan 20 gånger fler dör av kyla än av värme. När klimatförändringarna innebär varmare klimat, räddas alltså människoliv!

Att klimatförändringarna har räddat liv, understryks ytterligare av den statistik över naturkatastrofer som har samlats in International Disaster Database. Risken för en enskild människa att dö i väderrelaterade naturkatastrofer är numera cirka en procent av vad den var för 90 år sedan. Motsvarande minskning finns inte för naturkatastrofer orsakade av vulkanutbrott och jordbävningar.

Ett engagemang i en fråga har större förutsättningar att leda till framgång om man först skaffar sig kunskaper i ämnet.

Lars Kamél

Nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Kyla dödar fler än värme

  1. För ett tag sedan redovisade en läkare specialist på kärl/hjärt sjukdomar kopplingen till kallt väder och ökade kärl/hjärt sjukdomar, Sverige är underbart när det gäller statistik, han gick tillbaka och tittade på vid vilken tid på året som mest kärl/hjärt infarkter drabbade Svenskar och tog sedan temperatur statistik från SMHI, och se vad man kom fram till, vintern och kallt väder farligt, 20% ökad risk, konstigt att läkare inte är uppdaterade på sin egen kollegas forskning

  2. Mellan 1997 och 2018 dog 700 personer 60-85 år på grund av kyla. Under motsvarande period dog 19 personer av värme samma ålderskategori i Sverige. I England dör 3000 äldre människor på grund av kyla varje år då de inte har råd att värma sina bostäder tillräckligt.

Comments are closed.