Klimatkonferensen, Oslo

Konferensen i Oslo blev en stor succé med fullt auditorium.

Norska Klimarealistene firade sitt 10-års jubiléeum med en internationell konferens i Oslo 18 – 19 oktober. Där talade forskare från Norden samt från Australien, Irland, Kanada och Nederländerna. Trogna sina vanor gjorde rikspressen sitt bästa för att negligera konferensen. Men vi hade på plats vår redaktör Tege Tornvall, professionell fackjournalist och författare till boken “Tänk om det blir kallare”, som av många anses som den bästa uppslagsboken om klimatet på svenska. Han har levererat följande pressrelease. Den är skriven för media, som tar ut vissa delar för sina notiser, varför den har många upprepningar:

+ – + – + – +

Stor klimatkonferens i Oslo 

Dagarna 18-19 oktober hölls en internationell miljö- och klimatkonferens i Oslo med runt 170 deltagare från tolv länder. På temat ”Naturliga variationer och tolerans” belyste elva kvalificerade föredragshållare från sju länder olika aspekter på aktuella miljö- och klimatfrågor.

Deltagarna fick höra föredrag från följandeforskare och experter:

  • Prof. em. Guus Berthout, nederländsk geofysiker
  • Dr. Ronan Connolly, irländsk kemisk och polymerfysiker
  • Dr. Susan Crockford, kanadensisk zoolog och evolutionsforskare
  • Karl Iver Dahl-Madsen, dansk miljöingenjör
  • Prof. Ole Humlum, dansk-norsk geofysiker
  • Morten Jödal, norsk biolog och kemist
  • Frank Lansner, dansk bioteknolog
  • Dr. Nils-Axel Mörner, svensk paleogeofysiker och oceanforskare
  • Dr. Peter Ridd, australisk geofysiker och korallforskare
  • Prof. em. Jan-Erik Solheim, norsk solforskare
  • Prof. em. Harald Yndestad, norsk cybernetiker och klimatforskare.

Arrangörer var den norska föreningen Klimarealistene och dess svenska motsvarighet Klimatrealisterna i samarbete med nätverket Klimatsans.

+ + + +

Varmare i städer än på landet

Temperaturer tagna i större städer världen runt är flera grader högre än de som tas en bit utanför städerna. Temperaturer tagna vid eller nära kuster är högre de som tas i dalar, som ligger avskärmade från havens påverkan.

Detta redovisade den danske klimatforskaren Frank Lansner på en nordisk klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober. Bioteknologen Lansner har jämfört omkring två tusen mätstationer världen runt.

I klartext betyder detta att larmen om farlig global uppvärmning är överdrivna och åtminstone delvis bygger på felaktiga mätningar på för varma platser.

+ + + +

Ingen brist på isbjörnar

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober berättade den kanadensiska forskaren dr. Susan Crockford att isbjörnarna i Arktis de senaste drygt 50 åren ökat i antal från runt 5.000 till 30-40.000 och möjligen fler.

Crockford är evolutions- och djurforskare (zoolog) och visade också att lätt tillgänglig mat lockar isbjörnar till mänsklig bebyggelse.

+ + + +

Koraller växer till havsytan

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober visade den australiske geo-fysikern dr. Peter Ridd att Stora Barriärrevet längs Australiens nordöstra kust ligger för långt från kusten för att nämnvärt påverkas av utsläpp från kustnära jordbruk.

Ridd visade att koraller får sin färg av alger, som byts ut med ändrade förhållanden. Han berättade att koraller söker ljuset och alltid växer till havsytan. Han visade också att barriärrevet sträcker sig över 200 mil och har klarat både kallare och varmare klimat under hundratals miljoner år.

+ + + +

Havsisarna växlar cykliskt

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober berättade den svenske havs-forskaren och fysikern dr. Nils-Axel Mörner hur havsisarna i Arktis och runt Antarktis växlar i yta i en runt 60-årig cykel med atlantiska havsströmmar. Medan havsisarna i norr de senaste decennierna minskat i yta särskilt sommartid, har de i stället ökat runt Antarktis.

Mörner visade också hur cykliska ändringar i de stora planeternas lägen påverkar Solens position och därmed även tidvatteneffekter på Jordens hav, land och atmosfär med effekt på molnbildning och klimat.

+ + + +

Ingen massutrotning

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober berättade den norske biologen och miljöforskaren Morten Jödal att endast 860 av Jordens djurarter har helt utrotats sedan år 1500 enligt den internationella naturvårdsunionen IUCN.

Detta stöder sig på faktiska observationer, inte på datorsimuleringar utifrån antagna data om mångfalt fler utrotade arter.

Jödal påpekade att mänsklig verksamhet visserligen kan minska utrymmet för olika arter men också skapa nya och bättre förutsättningar för andra eller helt nya arter. Globalt gynnar mer värme och koldioxid från varmare hav och mänsklig verksamhet fler arter än som missgynnas.

+ + + +

Säkrare klimatdata från ballonger

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober berättade den irländske kemisten och klimatforskaren Ronan Connolly om säkrare temperaturdata från väderballonger än från landstationer.

Han visade också på bristande samvariation mellan CO2-halter och temperaturer och på lokala och regionala variationer i CO2-halter.

+ + + +

Större skördar har lyft en miljard ur nöd och svält

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober betonade den danske ekologen och vattenteknikern Karl Iver Dahl-Madsen att global uppvärmning (återhämtning) sedan Lilla Istiden har gynnat Jordens växtlighet och skördar och lyft över en miljard människor ur nöd och svält.

Han menade också att mer värme och koldioxid samt växtförädling och bättre metoder väsentligt kan höja världens produktion av livsmedel så att den räcker även för en ökning till 9-10 miljarder människor innan ökningen kanske vänds till minskning med större andel gamla att försörja.

Men även det menade Dahl-Madsen att mänskligheten kan klara – frånsett risken för störande krig samt kommande kallare klimat.

+ + + +

Cykliska klimatväxlingar

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober redovisade den dansk-norske geofysikern prof. Ole Humlum långa tidsserier av cykliskt växlande klimat på Jorden.

Han visade hur temperatur och klimat kan beräknas från tider utan moderna mätmetoder och att Jordens medeltemperatur långa tider tycks ha hållit sig inom 11-23 plusgrader frånsett djupa istider.

+ + + +

Mer havsis i Arktis under Lilla Istiden

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober visade den norske solforskaren prof. em. Jan-Erik Solheim att havsisens yta i Arktis har minskat sedan den kalla Lilla Istiden.

Han visade isens växlande utbredning i samvariation med växlande solaktivitet och cykliska variationer i planeternas banor. Havsisen sträckte sig längre söderut under Lilla Istiden och längre norrut under den varmare medeltiden.

+ + + +

Månens bana påverkar tidvatten och Golfström

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober berättade den norske cybernetikern prof. em. Harald Yndestad att ändringar i Månens bana påverkar Jordens tidvatten och får kallt bottenvatten att stiga i Golfströmmen.

Han visade även att global uppvärmning minskar skillnaden i temperatur mellan polartrakterna och de varma tropikerna med mindre starka vindar som följd.

+ + + +

Inget nödläge för klimatet

På en miljö- och klimatkonferens i Oslo den 18-19 oktober redogjorde den nederländske professorn Guus Berkhout för över 700 europeiska forskares och experters brev till FN om att inget nödläge råder för Jordens klimat.

Brevskrivarna framhåller klimatets naturliga processer och varnar för att miljardtals dollar slösas på åtgärder som hotar länders ekonomi och energiförsörjning.

Klimatet blir nu kallare

Att kommande kyla är det stora klimathotet var konferensens sammanfattande slutsats. Solens magnetiska aktivitet är nu åter lika låg som periodvis under Lilla Istiden. Det förebådar kallare klimat framöver.

+ + + +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather