Svensk el oktober 2019

Figur 1. Totalt levererad energi t.o.m. oktober: 128,6 TWh

Både kärnkraft och vattenkraft står för c:a 41 % och vindkraften för 12 %, samma siffror som för september.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Figur 3. Vindkraftens effekt

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Svensk el oktober 2019

  1. Det är skillnad mellan att subventionera och beskatta till döds. I Spanien har energiföretaget Endesa meddelat att man skall stänga ner sina två sista koleldade kraftverk. Ökningen av inköpspriset för koldioxidutsläppsrättigheter är en av orsakerna till stängningen. Under detta år har den kostnaden blivit 50% högre än under 2018. Men också de skatter som medför användning av kol påverkar stängningen av kraftverken. Dessa omständigheter gör produktionen av konkurrenskraftig el i båda anläggningarna omöjlig. Samtidigt bygger man en järnvägar högt uppe i luften i Kina för att kunna transportera kol till sina koleldade kraftverk. Europas framtid ser dyster ut. https://youtu.be/xG8dAjw5igk

  2. Var kan jag finna uppgifter om vad det kostar att producera el, tex vindkraft, vatten, kärnkraft?
    Hörde att kärnkraften är dyr att producera!

  3. Blacken! Det finns bara ett tillfälle när vindkraft kan vara bra. Det är om du har en elproduktion på en plats där produktionen är dyrare än vindkraft, t.ex. på en ö där man producerar med diesel. Då kan man komplettera med ett vindkraftverk för att spara diesel.

  4. Dagens Industri 6 oktober 2019: “Vindkraftsbolaget Arise elproduktion under oktober uppgick till 26,2 gigawattimmar, vilket var en bit under bolagets egen budget för månaden som var på 33,3 gigawattimmar.”

  5. @Thorleif “Så är det att vara novis och tänka högt. Med tangentbordet” :))
    Sammanfattningsvis så kan man nog lugnt säga att vindkraft är bra när det blåser, men när det inte blåser, så är den mindre bra. Och hur ofta blåser det 24/7 i Svedala?

  6. Tittar man på figur 2 Totalt levererad effekt med import och export och ser på värdena från och med den 22 oktober till månadens slut ser man att vindkraften producerar ganska bra, men samtidigt producerar kärnkraften som mest under denna period i månaden. Exporten är som störst under denna period.

    Slutsats. Vartenda vindkraftverk är bara en snurrande skrothög; monumentala symboler för över framförallt politiskt vansinne.

  7. Tittar vi på total produktion(effekt) under oktober kan man förenklat bedöma den till genomsnittligt 18.000 MW(h)per dag vilket under månaden summeras till 540 GW(h) eller på årets 10 månader till 5,4 TW(h), dvs vindkraften stod för ca 10% av totalkraften (0,6/5,4).

    Eftersom vi producerat totalt 128 TWh och inte 5,4 TWh måste den kalla perioden november-april stå för en betydligt större andel (vilket är självklart). Vindkraften under jan och feb 2019 uppgick till knappt totalt 4 TWh, dvs ca 2 TWh per månad att jämföra med oktober i år då siffran var 0,6 TWh. En dryg 3-dubbling under nämnda vintermånader alltså. Fler blåsiga dagar på vintern än under oktober mao. Brukar man inte säga att det blåser mindre på vintern?

    Tittar man på febr 2019 och enbart den dagliga produktionen(effekt) av vindkraft så ser vi att snittet per dag är ca 3.000 MW(h) eller 90.000 MW(h) (0,09 TW(h)) för hela månaden. Det går inte ihop med det angivna totalvärdet ovan som angetts till ca 2,1TWh. Vad är fel? Det kan inte heller bero på att exporten plockats ur vindkraftsdatan till ett netto. Då återstår hur det ackumulerade totalvärdet för vindkraften är beräknad/hämtad? 3,9 TWh för jan-febr 2019 att jämföra med dagsgraferna för samma period som visar på 0,09 + kanske 0,06, dvs bara 0,15 TW(h)! Ps! Under halva januari importerade vi el. Vi importerade el motsvarande 2.000 MW(h) per dag vilket råkar vara vad vindkraften genererar en normal dag. Det var alltså hyfsat kallt men dåligt med vind.

    Hur som helst så får jag inte ihop dagsgraferna med totalvärdena! Rolf Schuster behöver ge ledning här. Genererad energi jan 2019 knappt 16 TWh medan “dagsproduktionen” (effekt) samma månad enl grafen visar på kanske dryga 20.000 MW.

    Nu inser jag misstaget! Att jag inte gjort skillnad på effekt och verklig produktion. Haha!
    Så är det att vara novis och tänka högt😓😱😛😃

    Jag trodde felaktigt att vindkraftsdiagrammet redovisade verklig produktion när det i själva verket visade summan av alla producerande vindkraftsverkens märkeffekt alternativt uttagen effekt? Svängningarna i effekt avser de skillnader i antal producerande verk eller hur ägarna ställer in dem mht vindstyrkan? Såvitt jag förstår kan man också ta ut olika effekt ur samma verk vid samma vindhastighet beroende på inställning av bladmotstånd etc. Med det sker säkert automatiskt för optimal produktion.

    Hade varit intressant att följa grafer med verklig vindkraftsproduktion resp. effektivitetsmått per dag.

  8. Normal produktion brukar inte bli mer än 17 – 25 % av märkeffekten för landbaserade möllor. På havet kan det bli något mer än 30 %.

  9. Hmmm….inte bara faktor 10 naturligtvis utan ännu större fel då vi normalt bara producerar kanske 1/3-del av den möjliga kapaciteten pga för lite vind flera dagar.

    Alltså: normalproduktion per månad 2.000 MWh * 30dgr = 60.000 MWh ger under 10 månader 600.000 MWh eller 600 GWh eller 0,6 TWh. Att jämföra med 15,6 TWh jan-okt 2019. Faktor-fel 25!? Exporten netto är ju med i produktionsvärdet 128 TWh.
    Var oktober och även september extremt dåliga vindkraftmånader?

  10. Om vi säger att vindkraften maxade sin kapacitet den 23 oktober så motsvarar det en möjlig teoretisk produktion av knappt 180 GWh (30×6) under 1 månad, dvs ca 0,2 TWh. Tittar vi på dagsproduktionen så ser medelproduktionen per dag ut att ligga kring ca 2 GWh eller 1/3-del av teoretisk/faktisk kapacitet. T.o.m oktober producerades enligt ovan 12% av all el av vindkraft. Det motsvarade då knappt 16 TWh eller 16.000 GWh vilket blir ca 1.600 GWh per månad t.o.m oktober (10 månader). Vad är det som inte stämmer i min beräkning? Jag har ett fel med nästan faktor 10! Så mycket kan det inte skilja i vindkrafts-produktion mellan säsongerna, eller? Trodde hösten t.ex är en period av blåst!

  11. Media skriver om utlänningarna står för huvudelen av den subventionerade nu pågående vindkraft-utbyggnaden! När ska vindkraften få stå för sina egna kostnader fullt ut utan hjälp av svenska skattebetalare via både skattsedel och energitaxan?

Comments are closed.