Tysk el oktober 2019

Figur 1. Total produktion med sol- och vindkraft, Export-Import och börspriset EEX

Figur 2.  Sol- och Vindkraft

Figur 3. Vindkraftens effekt  samt antalet timmar för olika nivåer på dess effektfaktor.

Figur 4.  Elproduktionens fördelning på energislag

Figur 5.  Ackumulerad nationalekonomisk förlust på grund av sol- och vindkraftens nyckfullhet och privilegier

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tysk el oktober 2019

  1. @Vlad T.
    Hear, hear! Överensstämmer helt! med föregående talare.

  2. Som jag har sagt tidigare så är dessa grafer endast klimatporr för de superintresserade. Vill man nå allmänheten med någon form av budskap så måste graferna kommenteras. Hur svårt kan det vara att begripa detta?

  3. Varför inte också en graf med ackumulerad förlust från 2015 och inte bara en jmf varje år! Hittills alltså totalt på 4 år 40 Mdr SEK eller 10 Mdr per år. Men det avser väl bara merkostnader för subventioner och backup-produktion minus exportinkomster? Det borde finns en mängd andra kostnader med i kalkylen antar jag. Tyskland visar väl också väl hur överföringskapaciteten inte räcker till pga av utbyggd intermittent kraft. Någon även vi drabbas av. Här finns kostnader för nedstängning pga frekvens-problem men även oväntade störningar. Nyinvesterings-behov i ledningskapacitet har stora kapitalkostnader etc. Eltaxorna är vidare sedan länge på väg uppåt vilket är en onödig välfärdsförlust för konsumenter och samhällsekonomin (konsumtionsundsnträngning). Osv……..

  4. @Björn

    “…….reagera den dag man inser att det inte existerar en klimatkris”

    …….utan istället en Energikris!

  5. Alltid intressant att följa Rolfs statistik. Vi ser på tyska TV och på kort tid har de tyska politikerna fullständigt tappat fattningen. Man vill med alla medel slakta den tyska bilparken och beskatta det mesta som innehåller kolatomer. Frågan man ställer sig är hur framtida elbilar skulle försörjas med ström. Kärnkraften skall avvecklas liksom sten- och brunkol. Kan naturgas från Ryssland eller Norge vara räddningen? Frågetecknen kommer att växa. Hur skall man reagera den dag man inser att det inte existerar något klimatkris?
    https://www.dropbox.com/s/n13l5x5wwb9q8xm/Rolf.jpg?dl=0

Comments are closed.