11.258 “klimatforskare” varnar världens politiker

De största media gör sitt bästa för att skrämmas

Tidskriften Bioscience publicerade den 5/11 ett “upprop” riktat till världens politiker att inte “spela hasard med vår framtid” utan vidta drastiska åtgärder mot klimatförändringarna. Det undertecknades av 11.258 forskare från 153 länder. En lista med deras namn finns här. Originalartikeln ligger inte ute på nätet, men sammandrag finns på ett otal ställen ex.vis hos Microsoft och WUWT samt SvD (betalvägg).

När jag ögnar igenom listan ser jag ganska få från Sverige varav många har utländska namn. Men i Danmark uppges 301 forskare ha skrivit under. De har fått en debattartikel införd i Politiken, se länk i bildtexten. Den inleds så här:

Dokumentet larmar om ett akut “nödläge” för klimatet. Det kan ses som ett försök att ba-lansera det öppna brev som överlämnades till António Guterres vid FN:s Climate Summit, numera undertecknat av fler än 700 klimatforskare och andra experter på klimatfrågan. Där förklaras att det ingalunda finns något nödläge.

Hur många forskar faktiskt om klimatet ?

En av våra danska vänner har granskat undertecknarnas bakgrund:

Från deras uppgivna akademiska position fanns information om utbildning, forskningsområde och publicerade rapporter på universitetens respektive institutionernas nätsidor. Då befanns antalet underskrifter vara 299, inte 301 som Politiken uppger. Här några noteringar:

  1. Hur många hade naturvetenskaplig eller teknisk utbildning, som behövs för att kunna följa den vetenskapliga litteraturen på området ? Svar: 55 plus 16 osäkra.
  2. Hur många är klimatologer eller meteorologer ? Svar: 15 varav 7 är glaciologer.
  3. Hur många av de 15, som inte är glaciologer d.v.s. 8, arbetar med de fysiska eller kemiska processer som styr klimatet ? Svar: Av dem arbetar 2 med atmosfärisk modellering och 6 med atmosfärens fysik och kemi.

Således torde det bara vara 6 à 8 personer, som arbetar med klimatförändringarnas processer, d.v.s. drygt 2 % ! !

Resten är knappast mer kunniga än erfarna “lekmän” som följt klimatdebatten några år. Det är inte förtroendeingivande att de kallar sig “klimatforskare”. Det torde snarast betyda att deras omdöme är förvridet av grupptrycket på deras institutioner, varför deras under-skrifter saknar särskild vikt.

Den globala listan

Antalet röster har ju ingen betydelse inom vetenskapen. Vi har därför inte förmått oss att närmare granska alla 11.258. Dock har Tege gjort ett praktiskt försök till bedömning:

Han har granskat 256 slumpmässigt utvalda personer under initialerna A, E och O. Bara hälften har akademisk forskarstatus, men bara sex är aktiva inom discipliner relevanta för klimatet. Det blir samma dryga 2 % som för danskarna.

Övriga är beteendevetare, statsvetare, biologer, zoologer, skogsforskare, läkare, psykologer, humanister, etc. I och för sig viktiga områden, men inte relevanta för de processer, som driver klimatförändringarna. Deras underskrifter är snarast ett tecken på dåligt omdöme. Eller avsaknad av civilkurage inför det Politiskt Korrekta grupptrycket.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “11.258 “klimatforskare” varnar världens politiker

  1. Enligt Uvells lista över de svenskar som har skrivit under är inte en enda klimatforskare eller arbetar med något som kan relateras till klimatet.

Comments are closed.