Vindstilla även på havet

Figur 1. Effekten från fem länders vindkraft på Nordsjön de två månaderna januari och september

Jag blir lite överraskad av de stora bidragen från Storbritannien och Belgien. Total effekt svänger mellan 12,7 och 0,7 GW, d.v.s. i relationen 1:18. Under en hel vecka i januari och en halv vecka i september är effekten oftast 2 GW. Då måste det finnas pålitliga kraftverk för kol, olja, gas eller kärnkraft.

Figur 2. D:o för alla månaderna de tre första kvartalen

Månaderna april till juli har varit tydligt stillsammare än de andra. Men närmast total vindstilla har rått en period i alla månader utom mars.

Bekymmersamt för Skånes elförsörjning

Vattenfall stänger reaktorerna R1 och R2 i Ringhals och räknar med att deras effekt skall ersättas av en vindkraftpark på havet söder om Trelleborg. Där är vindarna med säkerhet inte starkare än på Nordsjön. Statistik för tysk el visar att vindstilla kan råda samtidigt väster och öster om Danmark.

Således: När det är vindstilla söder om Trelleborg är det mest sannolikt vindstilla även på Nordsjön, över Danmark och Tyskland. Då finns ingen vindkraft att försörja Skåne. Energiminister Anders Ygemans “nyfunna kraftkällor” är bara munväder.

Därtill kommer ett upprörande GLAPP i planeringen: Den ena reaktorn stängs till nyår och den andra under 2020, men möllorna på havet kommer inte i drift förrän 2023 – 2025. Om allt går bra. . .

När okunniga politiker skall ta viktiga beslut ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vindstilla även på havet

  1. Säg istället en orgie i inkompetens. I alla led. Och de flesta inkompetenta sitter kvar. . .

  2. SydVästlänken är en orgie i förseningar. Det är tydligen General Electric och Alstom som är leverantör/byggare av densamma. Den skulle ha varit klar 2015 men försenats gång på gång på grund av försenade leveranser från Alstom. Det har varit en mängd problem med omriktarstationer och annat. Nu senast tidigare i år när driftprovning igångsattes upptäcktes nya fel i kabelskarvarna. Dessa måste bytas ut vilket försenar drifttagningen till oktober nästa år.

    Svenska Kraftnät har projekterat och byggt denna kraftledning som är drygt 40 mil lång, ca hälften växelströmsledning och hälften likströmsöverföring. Större delen av likströmsdelen är förlagd under mark. Byggstart 21 juni 2012 och nu i slutet av 2019 alltså 7½ år senare är projektet fortfarande inte klart. Jag begriper inte varför ordern inte gick till ABB som utvecklade högspänd likströmsöverföring och därmed borde vara experter på området. General Electric har även klantat sig och försenat säkerhetssystemet på Tvärbanan i Stockholm där man fick återuppfinna hjulet en gång till.

    Under denna period byggde Kineserna en ny storflygplats söder om Peking, byggstart 2015 klart nu hösten 2019 på 4½ år. Här i Sverige går allt långsamt med oändliga förseningar och fördyringar. Enda undantaget i modern tid var väl Malmös nya underjordiska järnvägsstation som blev klart före utsatt tid och dessutom billigare än budgeterat.

    Denna kraftledning lär ändå inte generera någon ström i de fall det är vindstilla, vi behöver mer el från väderoberoende kraftkällor inte mindre. Men visst den nya ledningen kan balansera en del av de obalanser som vindkraften ger upphov till.

  3. Vindlraften avger infraljud 120-130 dB SPL Sound Presure Level. som gör människor och djur sjuka som beror på infraljudet.

  4. Den lilla reglerkraft som inte är vattenkraft eller kärnkraft beskattas nu även så pass mycket att ägarna lägger ned dem.

    Var och får nog börja tänka på hur en ska fixa reglerkraft i sin egen stuga.

  5. Precis, hur ska vi (Sverige) kunna skapa reservkraften dessa timmar när vindelen inte producerar samtidigt som vi avvecklat kärnkraften????

Comments are closed.