Dansk el under året 2019

Figur 1. Danmarks elproduktion under 2019: 29,0 TWh

Vi har glädjen få statistik och analyser av två experter på elsystemen i Europa: Søren Kjærsgård, Danmark, och Rolf Schuster, Tyskland. Här ägnar de sig åt läget i Danmark.

Figur 2. Levererad effekt fördelad på energislagen januari-februari och juni-juli samt import och export

Här syns hur mycket mer fossil el som krävs på vintern samtidigt som hårdare blåst ofta ger ett överskott till export. På sommaren ger vindkraften otillräcklig effekt, så att betydande import regelmässigt behövs. Exporten blir obetydlig.

Figur 3. Elbehovet är större än produktionen: den bruna randen, som motsvarar 13 % av behovet

Figur 4. Lyckligtvis har Danmark grannar med pålitlig el från vatten- och kärnkraft samt från fossil kraft, som kan leverera även då det inte blåser.

Figur 5. Elbehov, produktion och utbyte med grannländerna 2015 – 2019

Figur 6. Import och export med beräkning av den andel som fyllt det egna behovet: “useful” kraft, © Kjærsgård

Detta är en mycket viktig tabell. Vi får säkert höra att “förnybar” el producerat 49 % och 54 % av elbehovet. Men det är inte sant, därför att en del av elen var överskott, som inte kunde brukas inom landet. Den nedersta raden visar hur stor andel av elbehovet som täcktes av “förnybart”. Det är alltså 43 %, inte 49 %.

Figur 7. Vindkraftens effekt under januari, blå kurva, samt import och export, röd kurva, © Kjærsgård

Vi ser att det blåste bra de första 2½ veckorna, så att ett stort överskott kunde exporteras. Därefter blev vinden svagare så att en viss import behövdes, vilket lämnade litet över till export.

Figur 8. Motsvarande kurvor för juli med fint semesterväder. Import behövs under 3½ vecka, © Kjærsgård

Sammanfattning

Danmark är en liten marknad med stora marknader i grannskapet med “pålitliga” kraftverk för stora effekter. Det har gjort att landet klarat sig bra.

Men, om dagens svenska planer på att avveckla kärnkraften verkställs och ingen ny fossil kraft byggs, då kanske Sverige kan klara sig med sin vattenkraft, men Danmark kommer inte att klara sig.

En helt annan fråga och en mycket större fråga är hur Tyskland skall klara sig i en regim utan kärnkraft och utan “utsläpp”. Det är den största marknaden i EU. För det finns inga fysiska möjligheter. Ingen teknisk utveckling kan få det att blåsa under vindstilla ! !

Observera !

Danmark är nu beroende av att mellan 10 % och 20 % av vindkraften kan säljas utomlands. Den andelen stiger givetvis med fortsatt utbyggnad av vindkraftparker.

Sådan utbyggnad pågår också i grannländerna. De kommer att nå en punkt, där även de får överskott på el, när det blåser bra. Då måste möllornas vingar flöjlas, så att de inte ger för stor effekt. Det påverkar givetvis deras lönsamhet dramatiskt.

Vindkraftbranschen håller idag på att bygga ihjäl sig själv !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather