Li-jon batteri för elnätet

Figur 1. Europas kanske största Li-jon-batteri lyfts in vid brunkolsverket “Schwarze Pumpe” i Lausitz, Brandenburg.

Foto: Patrick Pleul/dpa

2020-01-16 Speicherprojekt BigBattery in der Lausitz

Batteriet kommer i en kontainer och anges ha en “användbar” kapacitet om 53 MWh. Investeringen ligger på 25 miljoner Euro. Det framgår inte klart om summan inkluderar all den elektronik som krävs dels för att omvandla kraftstationens växelström till batteriets likström och dels den omvända processen för att leverera växelström till nätet.

Rolf Schuster visar hur det tar sig ut i jämförelse med kraftverkets kapacitet:

Figur 2. Levererad effekt från “Schwarze Pumpe” den 6/1 2020

X-axeln visar tiden från midnatt till kl 12.26. Y-axeln visar MW, megawatt. Den lilla gula rektangeln visar hur mycket batteriet skulle kunna bidra med: 50 MW under en timme.

Sinne för proportioner

De flesta miljöpolitiker visar sin totala brist på sinne för proportioner, då de hävdar att vindkraften kan backas upp med batterier vid vindstilla. Här ser vi hur pytteliten energi-mängd som “Europas största batteri” klarar av jämfört med ett “normalstort” kraftverk. Tyskland har flera sådana och behöver dem vid vindstilla.

Ser man på den fysiska storleken förstår man att skillnaden är gigantisk:

Figur 3 Kraftverket “Schwarze Pumpe” för brunkol

Ett normalt modernt kraftverk med en kapacitet om 1,5 GW, gigawatt, d.v.s. 1.500 MW. Notera att “röken” som syns är endast vattenånga. Jag ser inte var avgaserna från ångpannorna kommer ut.

Specifika investeringskostnader

Rolf gör en jämförelse med alternativa former av energilagring, ex.vis ett konventionellt pumpkraftverk. Dess princip visas i posten: “Hur kan energi lagras“. Tyskland har ett modernt sådant i Goldisthal med en kapacitet av 8.480 MWh ( 1.060 MW under 8 timmar). Det har kostat 620 miljoner Euro.

  • Goldisthal: 73 €/kWh
  • BigBattery: 472 €/kWh, d.v.s. 6,5 ggr så mycket

Livslängd

All utrustning har en begränsad livslängd. Ett pumpkraftverk består av pumpar, turbiner och generatorer med välkända egenskaper. De håller i 80 – 100 år och behåller sin kapacitet under den tiden.

Om Li-jon-batterier vet man inte så mycket. Dock förlorar de som används i bilar litet av sin kapacitet varje år, vilket gör att de byts efter 5 à 10 år.

Ekonomisk katastrof

Med ögonmått ser man att sol- och vindkraft med back-up av Li-jon-batterier är en ekonomisk katastrof.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Li-jon batteri för elnätet

  1. Förutom att batteriet blir högintressant för terrorister. Har de tänkt på säkerheten …? Ett Li-Ion-batteri brinner intensivt vid hög temperatur och går ej att släcka. Hur mycket hinner att förstöras i omgivningen, innan branden slocknat …?

Comments are closed.