Fakta visar ingen skenande utveckling för klimatet

Världens totala energianvändning fördelad på olika energislag, enligt British Petroleum

De “förnybara” vind- och solenergi samt biomassa utgör tillsammans bara 4 %, en andel som inte kan öka på överskådlig tid, eftersom de fossila bränslena fortsätter att öka med 2,5 à 3,0 % per år, eftersom Kina, Indien och andra U-länder bygger flera hundra nya stora kolkraftverk varje år.

+ – + – + – +

Jag fick en länk till en ledarkrönika den 7/1 med huvudsakliga budskapet att klimatkrisen “skenar”.

Klimatkrisen ger inte tid för mer taktikspel

Det fann jag anledning att kommentera. Nu har mitt mejl tagits in som en insändare, något jag gläder mig särskilt åt, eftersom det kommer från “utlandet”.

+ – + – + – +

2020-01-21

Jag är sekreterare i nätverket Klimatsans, som har arrangerat Sveriges enda vetenskapliga konferenser det senaste decenniet som varit öppna för alla, och där frågor och kommentarer ”från golvet” tillåtits, så som en sant vetenskaplig konferens ska hållas.

Både 2016 och 2018 hade vi 15 av världens främsta forskare som talare.

De internationella nyhetsbyråerna är okunniga och förstår inte hur fakta ska tolkas. Se bilden: Den visar hur världens energiförbrukning ökat från 1966 till 2018. Alla former av bränsle har räknats om till den mängd olja, som innehåller lika mycket energi. Bilden kommer från British Petroleum, som varje år publicerar mycket detaljerad information om världens konsumtion och produktion av energi. Där ingår el och transporter samt uppvärmning i bostä-der och industrier.

Fram till 2002 var ökningen 2,4 procent per år och därefter nästan tre procent. Ingen antydan till minskning kan skönjas. Ökningen kommer att fortsätta därför att Kina, Indien och de flesta u-länder bygger tusentals nya kolkraftverk, tre till fem stycken varje vecka.

De prioriterar att höja medborgarnas levnadsstandard. Då är el en fundamental förutsättning. De har ont om pengar och konstaterar att de får mer el med kol än med vindkraft.

Håller de på att med vett och vilja fördärva klimatet för sig själva och för oss? Naturligtvis inte! De har sett att den ökade halten koldioxid har gett dem större skördar. 40 procent på 20 år enligt FAO. Världsbanken beräknar att andelen extremt fattiga i världen har minskat från 36 procent 1990 till 9,9 procent 2015. Alltså har en fjärdedel av mänskligheten lyfts ur misär och svält på 25 år.

Allt sedan 50-talet har verkligheten visat att lite värme och mer koldioxid är bra. Men IPCC hade sagt att skördarna skulle minska och svälten öka. De länderna tror inte på IPCC. Och nästan alla av IPCC:s förutsägelser har visat sig falska. Kan du minnas någon som slagit in?

På konferensen i Madrid radade FN:s generalsekreterare upp ett stort antal ”fakta” som han fått från IPCC. De flesta kunde enkelt bevisas vara grova osanningar.

I den offentliga debatten har klimatfrågan blivit mer politik och psykologi än vetenskap. De auktoriteter du borde kunna lita på har visat sig okunniga och vilseledda av snedvriden information. Följande är verklighet:

1. Hittills har inga oväder visat sig mer extrema än vad som förekommit tidigare. Australien har haft det lika varmt många gånger förut. Data finns sedan 1790. Skogsbränder är normala företeelser där. Ett par gånger tidigare har större arealer blivit avbrända än i år. Det som är unikt i år är att polisen tagit ett dussin mordbrännare på bar gärning och att de fångat totalt 183 misstänkta.

2. Lägg till att den sydligaste delen av kontinenten nu har noterat den lägsta januaritemperaturen i historien.

3. Du ser inga effekter av någon ”klimatkris” i dag om du tar fram verkliga, uppmätta fakta. Det finns ingen utveckling i verkligheten som ”skenar”. Vad som skenar är masspsykosen runt Greta Thunberg och andra. Har du någonsin hört henne referera till verkliga fakta? Hon hänvisar till ”vetenskapen” och ”forskarna”, men är omgiven av charlataner. Precis som generalsekreteraren.

4. Koldioxid påverkar inte klimatet så mycket att det kunnat mätas. I praktiken är verkan noll. Däremot är den mycket gynnsam för växtlighet och skördar.

5. Det är solen som har störst verkan på klimatet. Den har nu gått in i en extremt passiv fas lik dem för 200 och 400 år sedan. Då var klimatet kallt.

Vi håller nu på att få ett kallare klimat. Missväxt har redan börjat.

Sture Åström

Sekreterare i nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Fakta visar ingen skenande utveckling för klimatet

  1. @Petter Wulff
    Det enda beviset vi har för att det pågår en “man made warming” är att NOAA, NASA m.fl. ändrar i de rådata som finns. Dessa s.k. administrativa justeringar som görs utan att man tydligt påtalar det när man redovisar sina data och grafer. Man har konsekvent kylt ner äldre data med ca en grad C och höjt motsvarande modernare data för att få en hotfullt stigande temperaturtrend som är så fint anpassad till den stigande Co2 halten. Det hela är ett gigantiskt lurendrejeri som många dessvärre går på. Se denna film:

  2. Påståendet om att Australien haft lika varmt många gånger förut bevisas med att det var väldigt varmt i januari 1939. Det räcker knappast för att göra påståendet sant.
    Med visst dödsförakt påstås att jorden blir kallare, när den blir varmare. Var ska det sluta?

Comments are closed.