Representerar Greta mest vetenskap eller religion ?

Figur 1. TIME, en av världens mest prestigefulla tidskrifter, har Greta på omslaget TVÅ gånger under 2019

För bilden till vänster har de kallat in en fotograf från Nederländerna, som köpt in den gröna klänningen. Det plagget torde vara helt väsensfrämmande för tonåringen Greta. En kommentator förklarade att bilden associerade till en medeltida målning av ett helgon i pelargången till ett kloster.

Sedan utnämnde TIME henne till världens viktigaste person detta år med en utförlig motivering, som egentligen säger mer om journalisterna än om Greta.

Hon har inspirerat miljoner människor i 150 länder, uppträtt i FN samt träffat presidenter och Påven. Hon har blivit den starkaste rösten i planetens viktigaste fråga.

Masspsykologi

Jag hyser stor beundran för Greta, som klarat uppståndelsen kring sin person mycket väl. Remarkabelt för en 16-åring.

Men det märkligaste är inte hon själv. Hon har inte tillfört debatten några förklarande fakta. Hon repeterar om och om igen att “vi måste lyssna på vetenskapen”, men hon har inte visat att hon förstår vad vetenskap är eller att olika forskare presenterat motstridiga slutsatser.

Hennes uppmaning är nonsens tills hon namnger de forskare vi bör lyssna på.

Hon excellerar i känslomässiga utbrott. Hon har skällt ut världens högsta ledare med ett språk, som ingen fullvuxen hade kunnat bruka. Hennes unika position har uppkommit genom att inga vuxna anständigtvis kunnat skälla tillbaka på ett barn.

Figur 2. Folkmassans psykologi beskrevs av Gustave le Bon 1895

I en hänförd folkmassa tappar deltagaren sin intelligens, sitt förnuft och sin erfarenhet.

Figur 3. Överväldigad av känslor blir deltagaren EN ANNAN PERSON

Det är så religiös väckelse uppstår. Deltagarna känner sig “frälsta” i en ny tro. Som ofta innebär att de känner sig uppfyllda av godhet.

Figur 4. I Schweiz insåg man tidigt att Greta fått status av helgon

“Klimatpolitiken bygger på vidskepelse och storhetsvansinne”

Som bekant har en kristen församling i Malmö kallat Greta för “Jesus efterträdare”.

Uppståndelsen runt omkring Greta

Greta har råkat komma i en tid då det sekulära västerlandet saknat en stark sammanhållande religion. Men klimatfrågans universalitet med ett enkelt sätt att visa sin godhet, strypa utsläppen, hade ackumulerat en längtan efter stordåd. Som tonåring blev hon andra tonåringars idol, helgon.

Detta hade inte varit möjligt utan professionella PR-insatser med stark finansiell bas. Detta behandlas i en tidigare post.

Civilisationens lågvattenmärke

Det märkligaste är inte Gretas insatser. Hon har bara låtit sig “bollas” mellan olika spektakulära tillfällen, orkestrerade av en professionell organisation.

Hon har inte tillfört något bärande “material” till frågan om planetens klimat.

Det märkligaste är att en så stor del av den föregivet fullvuxna befolkningen fallit i trans inför hennes utagerande uppträdanden. Hennes sällskap har sökts av FN:s generalsekre-terare, presidenter, Påven, filmstjärnor och andra kändisar. Samt världens flesta journalis-ter. Även de på TIME, som utsett henne till årets viktigaste person.

Hon representerar en intellektuell tomhet men ett religiöst engagemang. Det är ett lågvattenmärke för dagens västerländska civilisation att hon blivit så uppburen.

Figur 5. Piers Corbyn har visat att han har bättre förståelse för väder och klimat än IPCC och de flesta offentliga vädertjänster, Petterssons blogg.

Hans långtidsprognoser för vädret har visat sig mer tillförlitliga än vädertjänsternas. Det är alltså bevisade resultat. Honom har världens “beslutsfattare” inte velat lyssna på. De har istället fallit i trans inför en garanterat okunnig 16-åring.

Det är, förhoppningsvis, vår civilisations lågvattenmärke. När denna historiska bluff avslöjats, vilket sker snart då klimatet blir kallare, måste rimligen respekten för sans och vett med faktiskt kunnande återupprättas. (Det torde betyda en ny generation av journa-lister och politiker.)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Representerar Greta mest vetenskap eller religion ?

  1. Bedömningen ”intellektuell tomhet” är svår att få ihop med hennes förmåga att formulera sig.

  2. Min utmärkta filosofi- och kristendomslärare Sten Ljunggren lärde oss tolerans och eftertanke. Men han berättade hur han som ung student på ett stort nazistmöte i Nürnberg för stunden greps av stämningen i den stora massan. Svår att motstå på plats och i ögonblicket!

  3. Du måste anstränga dig att hålla TVÅ tankar i huvudet samtidigt. De två olika omdömena avser olika parametrar.

  4. Här ryms ”stor beundran” och ”intellektuell tomhet” i samma inlägg. Det verkar inte så lätt att förhålla sig till Greta.

  5. När det blir kallare skyller Greta på den globala uppvärmningen.

Comments are closed.