April Nobel Prize Summit

Tre dagar om hållbarhet, klimatförändringar, biodiversitet, etc. med 20 nobelpristagare och andra “experter”

Nobelstiftelsen presenterar arrangemanget på sin egen hemsida. Ett flertal andra mycket prestigefyllda institutioner deltar, ex.vis USA:s Vetenskapsakademi, the U.S. National Academy of Sciences, NAS, som lagt ut samma presentation på sin hemsida.

Medverkar gör också das Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung, PIK, som numera leds av Johan Rockström, liksom Stockholm Resilience Centre, SRC, som länge leddes av Rockström.

Intelligens kontra stupiditet

“There are some ideas so absurd that only a very intelligent person could believe in them.”George Orwell. (Somliga idéer är så absurda att bara en mycket intelligent person kan tro på dem.)

“Intelligence is not the same thing as wisdom.”Laozi. (Intelligens är inte detsamma som visdom.)

“Wisdom is the daughter of experience.”Leonardo da Vinci. (Visdom är dotter till Erfarenheten.)

“Intelligence without wisdom brings destruction.”Erol Ozan. (Intelligens utan visdom leder till fördärv.)

“Intelligence without wisdom is nothing more than stupidity that looks smart.”Craig D. Lounsbrough. (Intelligens utan visdom är inte annat än idioti som verkar klipsk.)

“Wisdom always leads to truth, while intelligence may be used to deceive.”Tao Te Ching Ch 18. (Visdom leder alltid till sanningen, medan intelligens kan brukas för att luras.)

“Vetenskapens” dekadens

En av de mest fundamentala förutsättningarna för vetenskapliga framsteg är att man endast ser på verkliga resultat, inte vem som påstår något eller hur många som tror något. Engelska Royal Society med anor sedan 1660 har som motto:

“Nullius in verba” (Take nobody’s word for it)

Det vill säga akademin skall inte ansluta sig till någon särskild åsikt eller tolkning av fakta. Men det är vad den senaste generationen funktionärer har gjort i klimatfrågan. Liksom den svenska Vetenskapsakademien. Och den amerikanska NAS. Nu traskar Nobelkommittén patrull. Dess arrangemang i Washington DC motiveras förmodligen av ambitioner för dess “varumärke” Nobel, medan Rockström och deltagare från NAS, PIK och SRC tar tillfället för att trumma ut klimathotet under det prestigefyllda Nobel-banéret.

Med Rockström så djupt engagerad är det synnerligen osannolikt att någon med realistiska synpunkter på klimatet finns med i de TV-föreställningar som kommer att produceras. Deltagarna väljs säkert ut så att någon oenighet inte skall störa showen.

Råder konsensus, är det inte vetenskap

Det är meningen i uttalanden av de främsta filosoferna om vetenskapen:

Karl Popper: The growth of knowledge depends entirely on disagreement

(Ökad kunskap är helt beroende av oenighet.)

Bertrand Russell: Do not fear to be eccentric in opinion, for every opinion now accepted was once eccentric. Even when the experts all agree, they may well be mistaken.

(Var inte rädd för att ha en excentrisk åsikt, eftersom alla åsikter som nu är accepterade, var en gång excentriska. Även om alla experter är överens, kan de mycket väl ha fel.)

Tage Danielsson: Utan tvivel är man inte riktigt klok.

Jippot i Washington DC är ett tecken på Nobel-stiftelsens kommersialisering, där “Vetenskapen” kommit på undantag.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “April Nobel Prize Summit

  1. Det går inte att påverka Nobel-stiftelsen. Först stall kommunisterna i Ryssland familjen Nobels alla tillgångar i Ryssland. Nu har de vänsterblivna i Sverige även stulit Nobels Testamente.

  2. Jippot visar att “etablissemanget” svetsas samman av ett kamaraderi till ett sällskap med bedövande grupptryck, där ingen vågar skilja sig från mängden. Avgörande för försäljningen av Teslas bilar, Rolex klockor och Guccis handväskor är det jag kallar “snobbfaktorn”. Samma faktor avgör vilket sällskap de “framgångsrika” vill bli sedda i. Och snart blir den nog avgörande för vem som får Nobelprisen också. . .

    Kan du föreslå en idé hur vi skulle kunna påverka Nobelstiftelsen ?

  3. Jättebra att Klimatsans uppmärksammar denna totala kollaps av riktig vetenskap. Det är tragiskt att Nobel-stiftelsen, som delar ut pris för vetenskapliga framsteg gör bort sig på det här sättet.
    Hoppas Du har möjlighet att sprida till press och givetvis till Nobelstiftelsen.
    Tyvärr är ju Heikensten nationalejkonom och många sådana har verkar inte veta vad riktig vetenskap är, men gör ett försök.

Comments are closed.