De som inte vill se och hellre låter sig bedras

Helsingborgs Dagblad 2020-02-25 med referat av nya boken “Upphettning – Demokratin i klimatkrisens tid”

Boken är författad av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman. Deras verklighetsflykt visas av att de använder glosan “upphettning” för de enstaka grader som diskuteras för klimatförändringarna. Det är inte seriöst.

Uppslaget finns på nätet och även i editionen Sydsvenskan, i båda fallen bakom betalvägg och med rubriken:

Därför förnekar vissa människor klimatkrisen

Ingressen i den stora bilden lyder:

Vad är det som gör att vissa människor avfärdar klimatförändringarna och tar till sin uppgift att sprida ett budskap som strider mot fakta? Forskaren Kjell Vowles studerar faktorer som påverkar klimatförnekelsen.

Här staplar man falska påståenden, antaganden och gissningar på varandra:

Falskt nr 1. Med “vissa människor” avser man oss “klimatrealister”. Påståendet att vi avfärdar “klimatförändringarna” är falskt. Tvärtom, vi betonar att de alltid funnits och alltid kommer att finnas.

Falskt nr 2. Påståendet är dubbelt falskt, eftersom Kjell Vowles deltog i vår konferens 2018 i Mölndal, där han inte kunnat undgå att notera detta.

Falskt nr 3. Vi sprider INTE ett budskap som strider mot fakta. Tvärtom, vi sprider just fakta som visar att ingen verkan av koldioxid på klimatet kunnat mätas. IPCC:s påstående att verkan finns, motiverar de med att de “inte kan förklara” förra seklets uppvärmning på annat sätt. Det är rent nonsens som bara bevisar deras inkompetens.

Falskt nr 4. Glosan “klimatförnekelse” är skapad som verktyg för mobbning och förnedring. Den visar brist på sakliga argument, kunnande, fakta och normal anständighet. Det är ett tecken på mentalt och moraliskt förfall att den används.

Kunskapsläget är stabilt

Så inleds brödtexten, d.v.s. den “odiskutabla kunskapen” är tillräckligt stabil för att “tala om fakta”. Och den visar att: “Vi människor är den huvudsakliga orsaken.”

Verkligheten är den motsatta, vilket alla läsare av denna blogg är väl medvetna om. Författarna har gått på historiens största bluff !

Spegel, spegel på väggen där

Ett helt stycke lyder så här: “Vår förståelse och vår oro inför vad som sker handlar inte om kunskap eller förnuftsmässig reaktion på de fakta som presenteras utan om vilka vi är, om vår inställning i centrala värderingsfrågor och om vår ideologiska hemvist.”

Så insiktsfullt ! Det stämmer ju precis. På dem själva ! ! ! De får titta sig i spegeln lite noggrannare om morgnarna. De är offer för den masspsykologi som drabbat alla på Jorden med önskan om att känna sig GODA genom att “rädda världen”. Och uträtta stordåd, se posten: “Folkmassans psykologi”. Masspsykologin har förvänt deras syn.

Mer spekulationer än forskning

I fortsättningen uttalar sig Vowles om förhållanden som han endera har fullständigt miss-uppfattat eller som han inte kan ha någon vetskap om.

Äldre tror han är egoister som inte vill “ändra livsföringen” och därför inte tror på klimatkrisen. Det är ju helt enkelt så att de sett mera av livet än vad Vowles har och därför inte är lika lätta att lura.

Högutbildade, framgångsrika män tror han känner sin livsgärning ifrågasatt och sprider därför “det klimatförnekande budskapet”. Istället är de mer erfarna och kunnigare än Vowles. De, bland vilka jag räknar mig, har helt enkelt mer förstånd än han har. Hans uttalande är ren fantasi.

En konservativ samhällssyn gör folk mer negativa till klimatpolitik. Vowles har missuppfattat vad “konservativ” innebär: Man bevarar det man har som är bra och genomför ändringar med stor försiktighet. Motsatsen är extremism. Dagens klimatpolitik avser att göra om hela samhällssystemet från grunden. Vowles ansluter sig till den och tror sig re-presentera “det normala”. Men det är istället det mest extrema vi sett på ett sekel.

Det är bara sunt förnuft att inte falla för extremisters fantasier.

Falsk världsbild: “Fattigare länder orsakar mindre utsläpp, men drabbas hårdast av klimatförändringarna”. Vowles har spritt falska katastrofbilder så länge att han tror på dem själv. Sanningen är den motsatta: Utsläppen har bidragit till så drastiskt ökade skördar att Världsbanken beräknar att EN FJÄRDEDEL AV MÄNSKLIGHETEN lyfts ur svält och misär på 25 år. De fattigaste länderna har förstått att koldioxiden är dubbelt välgörande:

  • Dels får de större skördar med mera värme och koldioxid, och
  • dels får de billig el genom att elda kol, ett villkor för högre levnadsstandard.

Kina, Indien och andra U-länder bygger nu tusentals kolkraftverk, så att de globala utsläppen med säkerhet kommer att fortsätta öka. Vad vi än gör i Sverige för att minska våra utsläpp, så försenar det ara ökningen med några timmar eller några dygn.

Vowles argumenterar således för en totalt meningslös politik som är helt kontraproduktiv och dessutom är på väg att ruinera oss.

Världen blir BÄTTRE med fossila bränslen

Perverterade akademier

Jag ser inte mycket i framställningen som rätteligen kan kallas “forskning”. Sådan förutsätter en bas av fakta, riktiga mätbara fakta. Detta liknar mera fotbollslagets eftersnack över en öl, där segeryran fördunklat omdömet och lossat hämningarna för fantasier om skicklighet och känslor hos motståndarlagets spelare och deras interna relationer.

Här ser vi samma effekter av masspsykologins eufori inför den egna, upphöjda missionen att “rädda världen”.

Strukturell galenskap görs möjlig av media

Det artikeln handlar om är strukturell galenskap, som inte vore möjlig om media fyllde sin uppgift i samhället: Att förmedla allsidig, opartisk information, låta alla sidor komma till tals och kritiskt granska makten.

Hade journalisten ställt ett par enkla frågor: Hur vet du det? hade eftersnackets verklighetsflykt avslöjats.

Nu har läsarna istället fått en ny dos av klimatpanik i halsen ! ! !

Något liknande kommer säkert att drabba läsarna av all dagspress i Sverige. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “De som inte vill se och hellre låter sig bedras

  1. Visa då på dessa “fakta”. Inte ens IPCC anser sig ha fakta, så att de baserar sina larm på datorsimulerade “klimatmodeller”.

    Här kan du inte bara komma med påståenden ! !

  2. Falskt nr 3: Att ingen verkan av koldioxid på klimatet kunnat mätas tycks du inte ens ha Björn Lombord med på. Fakta pekar åt annat håll.

  3. Björn: Artikeln du hänvisar till visar också att temperaturen vid Kongsfjorden på Svalbard ökat klart sedan millenieskiftet. Så oron för frölagret i Longyearbyen tycks befogad.

  4. Lasse. Jag satte dumt nog på P1 på morgonen och fick höra något om värmen på Svalbard. Raskt stängde jag av propagandamaskinen Sveriges Radio och letade efter fakta.
    UNIS (The University Center in Svalbard) skriver den 20 Januari 2020 under rubriken ”Ice in sight!”:

    ”Vi är på en polär nattkryssning och mätningar som vi har gjort visar att både Isfjorden och Kongsfjorden är nästan fem grader kallare nu 2020 än det var vid samma tidpunkt 2017, och fjordarna fryser helt enkelt runt oss!”

    Läs hela artikeln här:
    https://www.unis.no/ice-in-sight/

  5. Media hamrar på.
    Jens Möller är på Svalbard (-22 grader)och rapporterar om klimatpåverkan.
    Aldrig förr säger han och glömmer att vi har en forskare som gjorde jobbet förr.
    https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/22/mode/2up

    Samma uppvärmning vintertid då som nu. Det är anmärkningsvärt men förklaringen kan inte vara den som radion vill förmedla mänsklig påverkan genom CO2 utsläpp.

    Medias roll i den pågående klimatdebatten bör vara objektiv. De kan inte förneka gamla forskningen på ett så flagrant sätt.
    Jämför gärna med denna: https://sv.climate-data.org/europa/norge/svalbard/longyearbyen-27870/#climate-graph

  6. Natalia Kazmierska är krönikör på Aftonbladet, tillika feminist.
    ”Vår uppgift är att irritera och få folk att tänka till, att störa tankebanorna, inte att bli omtyckta av så många som möjligt.”
    Visst irriterar hon då hon skriver under rubriken

    ”Anti-Greta” ett desperat försök från klimatförnekarna.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/9vQAQw/anti-greta-ett-desperat-forsok-fran-klimatfornekarna.

    Redan i rubrik används “Anti-Greta”, trots att det tyska tonåringen Naomi Seibt uttryckligen påpekar att hon inte är någon “Anti-Greta. Natalia Kazmierska använder dessutom det nedsättande ordet “klimatförnekare”.
    Det är en oförskämdhet mot allmänheten att tillåta sina journalister få blotta sin okunskap i tryck. Det var länge sedan jag läst något så undermåligt som denna “hatkrönika”.

  7. Det är ett märkligt samhälle där folk som rakryggat bildat sig en egen uppfattning i denna fråga skall kartläggas och hängas ut. Mera meningsfullt vore att undersöka folk som offentligt ondgör sig över våran livsstil ena dan för att nästa köpa en resa till Thailand eller Grand Canaria för hela famliljen.

  8. En i grunden naturvetenskaplig fråga bör väl kunna debatteras.
    I Kyrkan passar inte debatt.
    De som inte tror kallas förnekare .

  9. På vår klimatkonferens i Mölndal i februari 2018 tog jag som pressvärd emot Kjell Vowles, bjöd honom på lunch och redogjorde för konferensens program. Allt mycket artigt och förbindligt från båda håll.

    Vowles tackade för detta genom att skriva en karaktärsmördande artikel om oss som äldre, konservativa, vita män men utan att redogöra för rön som faktiskt framfördes på konferensen. Inte ett ord om hur Henrik Svensmark visade att vattenånga kondenseras på små kosmiska partiklar i atmosfären och förstoras genom jonisering till regn/smö och kylande nederbörd.

    Inte heller Jenny Stiernstedt (då på SvD) redogjorde för konferensens rön och innehåll utan kritiserade dess äldre, mest manliga deltagare för att vara just äldre och manliga – svårt att göra något åt!

    Det var i alla fall ett framsteg jämfört med vår konferens på Lidingö hösten 2016. Dit kom inget inbjudet medium alls!

  10. Kjell Vowles (född 1982) är frilansjournalist och skribent. Han är ”PhD-student at Chalmers University of Technology, within the CEFORCED-project at the Division of Science, Technology and Society.”

    Vad betyder CEFORCED? Center for Studies of Climate Change Denialism.
    Det är är ett flerårigt, tvärvetenskapligt och internationellt projekt, som finansieras av Energimyndigheten. Projektet ska granska högernationalism, tankesmedjor och utvinningsindustrin som sina tre huvudinriktningar:

    1. Högernationalism. Högernationalistiska partier i Europa och deras argument för klimatförnekelse kartläggs inom projektet. Bland analyseras Twitter och diskussionsgrupper på nätet.


    2.Utvinningsindustrin. Projektet gör historiska undersökningar av Sveriges utvinningsindustri, vilken kunskap den ägt i klimatfrågan och hur den agerat, samt kopplar kunskapen till internationella studier i frågan.

    3.Konservativa tankesmedjor.

    Projektet kartlägger hur konservativa tankesmedjor i Sverige analyserat och kommunicerat om klimatfrågan samt deras kopplingar till lobbygrupper av likartad karaktär.

    Jag skulle vilja påstå att klimathysterin och politik är väl sammanflätade och får stöd av den Svenska Staten. Troligtvis är inte författaren “konservativ”.

Comments are closed.