Vulkaner kan ha större utsläpp än “människan”

Vulkaner sprutar ut enorma mängder aska, koldioxid och svaveldioxid

Jag har sett mycket motstridiga uppgifter om mängden koldioxid från vulkaner: Dels att ett enda utbrott från en namngiven vulkan släppte ut mer koldioxid än mänskligheten gör på ett helt år. Och dels att sådana uppgifter är överdrivna.

För egen del blev jag förvånad över uppgiften att det fanns fler än 90 vulkaner under isen i Västra Antarktis, vilket jag förstod var sant, när jag såg kartan över Indonesiens vulkaner.

Sedan har jag inte förstått hur man mäter utsläppen från en vulkan. Per Johansson har nu hittat intressanta uppgifter:

+ – + – + – +

Kan vi styra klimatet ?

Kan vi människor förhindra klimatförändringarna ? Kan vi påverka utvecklingen mot ett varmare eller kallare klimat ?

Svaret är: NEJ ! ! ? ?

Varför måste vi då göra drakoniska förändringar i det globala ekonomiska systemet och i energipolitiken baserat på den obevisade hypotesen: Mänskliga utsläpp av koldioxid leder till en apokalyptisk global uppvärmning…

Ny forskning visar större utsläpp

Nyligen rapporterad forskning visar att volymen av vulkanisk koldioxid som för närvarande släpps ut i jordens atmosfär är mycket större än tidigare beräknat. Det utmanar hypotesen om den av människan orsakade globala uppvärmningen. Det finns helt enkelt inga bevis för hypotesen: Mänskliga utsläpp av koldioxid bidrar till global uppvärmning…

En miljon vulkaner !

Det finns c:a 1.500 vulkaner på land och c:a 900.000 vulkaner på botten i våra världshav. Den vulkan som släpper ut mest atmosfärisk koldioxid är Katla som ligger på Island. Den står för c:a 5 % av utsläppen: c:a 20-25 ton per dag . . .

FN:s klimatpanel IPCC medger att mänskliga utsläpp av koldioxid står för 5 % och att naturen själv står för 95 %. Den största andelen koldioxid är kapslad i våra världshav. Kalla hav absorberar koldioxid medan varma hav gasar ut den. Det går inte att skilja på vulka-niska och mänskliga utsläpp, eftersom båda saknar isotopen kol-14.

Ett stort vulkanutbrott ger minst 20 år av “mänsklig produktion” av koldioxid och andra “värmande gaser”. Vad är då egentligen problemet med mänskliga koldioxid-utsläpp ?

Låt mig citera James G Matkin, Harvard University, tidigare direktör för Bank of Canada och näringsminister i provinsen British Columbia:

Upptäckten av massiva vulkaniska koldioxid-utsläpp vederlägger teorin om en global uppvärmning orsakad av människan – det geologiska värmeflödet är kanske grundorsaken till förändringarna i våra hav.

Per Johansson

+ – + – + – +

Jag noterar att Matkin inte tar ställning till tron på koldioxidens värmande verkan, men inser att “människans” utsläpp är obetydliga jämfört med de naturliga.

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Vulkaner kan ha större utsläpp än “människan”

  1. Ganska enkelt att hitta uppgifter om hur mycket växthusgaser vulkaner bidrar med, ca 1 %. mätningar har gjorts sen början på 1800 talet.

  2. @Crister Andersson. Och all forskning av rang och dignitet säger att 95% av CO2 utsläppen är naturliga, och människan bidrar endast med 5% CO2. Hur funkar det i din värld?
    Dessutom så ljugs det i artikeln, det är inte 100% av forskarna som säger att det är människan som är ansvarig för det hela, tusentals av riktiga forskare och vetenskapsmän säger annat. Begreppet “konsensus” existerar icke inom vetenskap och forskning, det är ett politiskt ord, icke ett vetenskapligt begrepp som sådant.

  3. Det har länge cirkulerat uppgifter om att vulkanism och andra naturliga källor står för mer än 80% av CO2-halten! Den kan säkert vara 95% vilket gör det än mer komiskt att försöka stoppa mänskliga utsläpp av CO2 till enorma kostnader. Nu finns det ju inga pengar på att beskatta vulkaner så man nöjer sig med att beskatta de som jobbar med sina skatter…Att svenska politiker är så otroligt engagerade i klimatbluffen är ju för att säkerställa Co2 som en skattebas.

  4. Klimatsans.com
    borde vara obligatorisk läsning i skolan, alla stadier från tredje klass upp till universitetsnivå.
    Tack för all värdefull information.

  5. Det påstås att IPCC har konstaterat att människans andel av koldioxiden är 5% och vulkanerna 95%. Var någonstans finns detta verifierat i den myriad av dokument som IPCC producerat?

  6. Vi ska vara tacksamma att alla dessa vulkaner finns, för annars skulle vi nog vara döda allihop nu, på grund av för lite koldioxid. Tyvärr, kan människan bara bidra med en sådan liten del att det varken gör till eller från.

  7. Tack för den intressanta uppgiften om att: ” Det finns c:a 1.500 vulkaner på land och c:a 900.000 vulkaner på botten i våra världshav”. Detta betyder att antalet havsbaserade vulkaner är hela 600 gånger så många som de på land och rimligen bör de havsbaserade utsläppen vara den helt dominerande utsläppskällan. Dessutom tror jag man missar många utsläpp i havet, i varje fall små sådana. När kontinentalplattorna möts och gnider mot varandra sipprar naturligtvis en del gaser ut och jag betvivlar att man har kunskap om hur stora mängder det rör sig om, då det är svårt att mäta. Om någon av er skribenter kan skingra min okunskap angående detta vore jag tacksam.
    Jag är ingen vetenskapsman, men det behöver man inte vara för att upptäcka alla stolligheter förs fram av alarmisterna. Det räcker gott med att ha en grundläggande förståelse för vad vetenskap är och besitta ett sinne för proportioner.
    Många gånger har man tagit sig för pannan när man hört stolligheter som att det varmare klimatet skulle få Himalayas isar att smälta och därigenom orsaka torka! När alla med grundkunskaper i fysik vet att högre temperatur på monsunvindarna leder till ökad nederbörd. En annan grav stollighet är förslagen att till astronomiska kostnader lagra koldioxid i berggrunden. Koldioxid är ingen förorening och jag hoppas att fler inser det. Tron på att vi människor kan styra över klimatet anser jag vara ett utslag av storhetsvansinne och till sin karaktär påminnande om forna kulturers offerriter till gudarna när vädrets makter var dem onådiga. Då var man villiga att offra både djur och människor och vissa grupperingar bland dagens alarmister torde vara villiga till detsamma idag. Fanatism är sig lik genom historien och brukar leda till mycket elände och i slutändan blodbad. Vill folk verkligen ha det?

  8. Jag är ju ingen expert, men detta har jag skrivit om många gånger på FB.

    Man behöver ju faktist inte vara expert för att skaffa sig kunskaper om hur saker och ting förhåller sig.

    Och det som är lite märkligt är att man bland annat använder mätningarna om koldioxiden som “vi” släpper ut väldigt nära en aktiv vulkan på Hawaii.

    Då utan att redovisa det faktum att det är nära en vulkan.

    Utan budskapet är att det är människans påstådda ökningar av koldioxiden som utgör den påverkan som gör klimatet varmare.

    Man skyller ju även på att det är mänsklig påverkan när det gäller glaciärer som smälter.

    Senast var det en glaciär som släppte ifrån sig ett isberg som var lika stort som Manhattan.

    Att man sedan i samma artikel skrev om vulkanisk aktivitet under glaciären och då att denna aktivitet tryckte upp varmt vatten under glaciären som i sin tur fick den att smälta och glida ut i havet, det var inte var lika viktigt som att framhålla vår påverkan av klimatet som orsak till fenomenet.

    I sanning ett mycket märkligt ställningstagande

  9. Då är det väl dags att de länder som har vulkaner får betala extra straffskatter, för klimatets skull!!
    Eller varför inte fånga in gaserna och gräva ner dom.
    Vad säger Greta och hennes släptåg?

Comments are closed.