Rockström fantiserar och drömmer men utan logik

Johan Rockström har fritt fram med sin krönika i SvD

Hoppsan ! Samma grundorsak ! ! För så olika kriser ? Hur förklarar han det ? Jo, så här:

Båda orsakas av hur vi missköter globala allmänningar (“global commons”), system som vi alla på Jorden är beroende av för vår välfärd, som en fungerande atmosfär, stabila glaciärer, och frånvaron av pandemiska virus.

Oj, oj, då ! Smittan påverkas alltså av koldioxiden i luften och polarisarnas storlek. Kan inte den förklaringen duga också för brottsligheten och bostadsbristen ?

Eller är det en modern version av arvsynden: Så bra som vi fått det, kan det bara ha varit möjligt genom att vi syndat: bränt fossila bränslen.

Avskogning och djurmarknad

Mera konkret hävdar han att smittan kommit från djur, vilket även påstås gälla andra sjukdomar, ex.vis Ebola. Människans skövling av skogarna har jagat ut djuren från djunglerna så att sjuka djur kommit för nära människor. För Corona är orsaken att människor bor för tätt och hanterar djur alltför grymt och vårdslöst. Smittans ursprung anses ha varit en djurmarknad i Wuhan.

Ett ögonblick av klarsyn

Han gör ett delvis förnuftigt konstaterande:

Vi kommer aldrig nå ett stabilt klimat på Jorden om vägen dit är att människor skall förlora jobb och att företag knäcks och börsen rasar. Enda sättet att nå en hållbar framtid är att vägen dit är mera attraktiv, för jobben, ekonomin, hälsan, och säkerheten.

Inte uppoffringarnas Armageddon.

Om jag antar att han menar vad han skriver, undrar jag hur han kan tro att vi kan få ett stabilt klimat ? Det har alltid undergått förändringar, stora förändringar som istider, utan mänsklig påverkan och kommer säkert att fortsätta så.

Klarsynen gäller människors behov av ett jobb i företag med en hållbar framtid, alltså en ekonomiskt stabil tillvaro. Men sedan drömmer han sig iväg långt ovan verkligheten, när han fortsätter:

Samtidigt visar coronakrisen på vår remarkabla förmåga att resa oss i en global kris. Vi be-vittnar nu vad vi faktiskt är kapabla till, dessutom inom ramen för dagens världsekonomi. Det finns ingenting som hindrar oss från att mobilisera hela världen på samma sätt för den stora omställningen: att nå fossilfrihet inom 30 år och halvera utsläppen kommande 10 åren.

Han måste drömma. Var någonstans ser han vår remarkabla förmåga att resa oss ? Sanningen är ju att alla nationer med corona nu befinner sig i utförsbacken mot ekonomisk kollaps med arbetslöshet, konkurser och personliga katastrofer i en omfattning vi inte sett sedan världskriget. Med spräckt världsekonomi.

Ingenstans har man ännu “rest sig” ! Eller ens börjat göra det.

Mobilisering som för krig

Macron, Merkel och Trump talar om mobilisering som inför ett krig. Rockström menar att vi borde kunna mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen. De tusentals miljarder, som nu går till stöd för att rädda jobb och företag kan inte tillåtas gå till kol, olja och gasberoende verksamheter.

Vi, d.v.s. världsmedborgarna, skall alltså såga av de grenar vi sitter på. . .

Logiken saknas

Någon logik finns det ingen tillstymmelse av. Först konstaterar han att folket vill ha jobb, hälsa och personlig säkerhet, d.v.s. ingen brottslighet, för att medverka i “den stora omställningen”: Halvera utsläppen till 2030 och eliminera dem till 2050. Något som betyder just de katastrofala effekter vi nu ser av Corona: Flygplanen står stilla, Taxi står stilla, många företag står stilla, folk sitter hemma istället för att jobba och tjäna pengar.

Han låtsas inte om att runt om i världen håller fler än 3.000 stora kolkraftverk på att byggas innan 2030. Kallar han sig klimatforskare och inte vet om detta ? Vad vi än gör i Sverige och EU, så kommer utsläppen fortsätta att öka åtminstone till år 2030.

En okunnig drömmare har talat

Kolumnen är inte ett bidrag från en av världens främsta experter inom området klimatforskning. Den är ett exempel på de fabler en okunnig drömmare, en före detta domedagsprofet, predikar.

Anseendet för riksorganet Svenska Dagbladet

Jag prenumererade på SvD i flera decennier, därför att jag där fann större omsorg om fakta, kunskap och kompetens än hos konkurrenten. Under ett halvår recenserade jag varje nummer i daglig kontakt med redaktionssekreteraren, som sade sig uppskatta mina synpunk-ter. Han byttes dock ut. Numera tycks dåtidens standard endast nås på ledarredaktionen.

Ledande medarbetare tycks främst rekryteras från Aftonbladet. Att kvällstidningarnas sensationsinriktade kultur följt med, bör inte vara någon överraskning.

Kvalitetsmedvetandet visas bl.a. i valet av krönikörer. Där kan man välja en allmänbildad, kunnig person. Det blir pinsamt, när man måste erkänna att man istället valt en okunnig domedagsprofet som “expert”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Rockström fantiserar och drömmer men utan logik

  1. @Petter Wulff
    Vad är det som måste ställas om? Vi har redan idag en fossilfri elproduktion eller hur? Vägtrafiken kommer att byta driftsätt när batterierna är tillräckligt utvecklade, en utveckling som politiker inte kan påverka. Det blir när det blir.

    För de flesta andra länder i världen så står fossila bränslen fortfarande för 85% av elproduktionen globalt. Det är komplett omöjligt att “ställa om” till förnybart. Det är fysiskt omöjligt. Och om miljögalningarna ändå driver igenom det så kommer det att kosta så mycket ekonomiska resurser att det kraschar in i sig självt. Det finns inga förnybara energikällor som kan ta över fossilbränslets roll, åtminstone inte de närmaste 100 åren. Och då är 2030 passerat och apokalypsen blir ett faktum enligt dig och Rockström.

    Klarar du inte att själv syna bluffen? Arktis skulle vara isfri 2013 eller hur? är det infriat? NEJ. Havsnivåhöjningen accelererar påstås det, gör det det? NEJ inga mätningar tyder på det. Ökar antalet tyfoner, NEJ inga mätningar tyder på det. Inget av vad klimatalarmisterna larmar om har infriats och kommer heller inte att infrias. Däremot har jorden blivit grönare och skörderekorden slår nya rekord varje år i takt med att CO2 halten stiger. Och om så vore att det blir varmare och fuktigare så är det bara bra för det håller farsoter borta som trivs i svala och torra klimat.

    Den så kallade klimatpolitiken är skadlig och kommer enbart att göra oss fattigare, sjukare och dödligare.

  2. Hej Petter !

    Jag måste än en gång be dig att lära dig läsa innantill. Försök förstå vad där står. Jag har skrivit:

    “en före detta domedagsprofet”

    Han har fattat att den stilen inte är gångbar längre. Nu fablar han istället om hur bra vi skulle kunna “klara krisen”. Men fortfarande utan verklighetskontakt.

    Det är inte Rockström som är sensationell. Drömmare finns det alltid gott om. Det sensationella är alla hans godtrogna beundrare, som inte tänker efter på vad han säger. Och att de är så många. Det är historiskt notabelt.

  3. Om Rockström talar om möjligheter till omställning är han ingen domedagsprofet. Där blev det nog lite osakligt.

  4. Det finns ingen koppling mellan klimatet idag och Coronavirus. Vi har haft många epidemier under historien gång utan att klimatet då befann sig i ett ”kristillstånd”. Även om vi upplever att det börjar bli kallare vill jag inte kalla det för en kris. ”Klimatkrisen” är ett politisk påfund och den får sig en törn nu när FN´s klimattoppmöte i Glasgow 9 – 19 november ställs in. Innan nästa klimatmöte kanska IPCC kan förklara varför klimatet står inför en ”tipping point” om 12 år. Tipping point är ett begrepp som Agronom Rockström bruk använda utan att det finns en vetenskaplig grund. Fria fantasier! Jag håller med om att SvD sänkt sig till kvällstidningarnas nivå.

  5. @Petter Wulff – ange varför vi måste bli fossilfria – kom inte dragandes med Co2 bluffen.

  6. SvD åtnjuter stort tidningsstöd och biter inte den hand som betalar ut tidningsstödet. Pengarna styr.

  7. @Petter Wulff

    Utan fossila bränslen har du ingen mat på bordet. 85% av världens energi kommer från fossila bränslen vilket är omöjligt att bara ta bort. Vilket måste ske före 2030 om vi ska undvika Ragnarök.

    Inse Petter att dina fantasier, om de skulle realiseras skulle innebära ond bråd död för flera miljarder människor världen runt. Du, Rockström och andra virrpannor förstår inte konsekvenserna av det ni predikar.

  8. Johan Rockström har han någonsin haft rätt i något han yttrat sig om!?…

  9. Jag har noterat att Rockström hävdat att nu är klimtet det varmaste sedan isen försvann. Har någon sett hur han falsisierat tidigare paleklimatisk forskning som visat på ett flertal värmeperioder, vilka dessutom med tiden blivit allt svalare?
    Eller är han bara en bluffmakare och en patetisk Michael Mann-epigon?

  10. Kan du precisera vilka grenar som finns att sitta på där “borta” ?

  11. Motviljan mot det Rockström står för är tydlig, men han saknar inte logik. Vi ska inte såga av en gren och sitta kvar. Vi ska flytta oss bort från fossilberoendet innan vi sågar det.

  12. Det är nog så enkelt att OM man är kunnig om verkliga livet, så är man inte domedagsprofet.

Comments are closed.