Fred Singer, 95, är död, en av de första och största i modern klimatforskning

Fred Singer avled den 6:e april vid 95 års ålder

All his wonderful work will remain for years and years to come

Vår vän Fred Singer dog i en ålder av 95 år den 6 april. Det är ett djupt sorgligt budskap eftersom det innebär att ”en av de stora” i klimatdebatten nu är borta lämnande ett stort och djupt tomrum, som vi kommer att ha mycket svårt att fylla eller i alla fall försöka fylla. Fred var en stor forskare, dessutom en Sverige vän, som talade riktigt bra svenska.

Fred var fysiker och tog sin doktorsexamen vid Princeton University 1948. I hans examinationskommitté satt storheter som Niels Bohr, Robert Oppenheimer och John Wheeler. Han fick en lysande bana. Han har skrivit en rad böcker och artiklar, alla av högsta vetenskap-liga kvalité.

Han grundade Science & Environment Policy Project (SEPP) år 1990, som varje vecka förser oss med ypperlig vetenskaplig information. Som en direkt motpol till IPCC, satte han 2004 upp Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC), som lanserade imponerande volymer, där man klart och skarpt visade att IPCC-projektet hade gått totalt vilse och fjärmat sig från vetenskap på ett förödande sätt.

Som 90-åring reste han världen över och föreläste: alltid med viktiga och nya argument, och alltid öppen för diskussioner. Nu är han borta – och det är som när stormen fäller den största furan i skogen, eller elden tar ett bibliotek – det blir ett vakuum och det är så mycket kunskap som försvinner.

Samtidigt kan vi glädjas åt allt vad han skrivit och hunnit med i projekt och basal dokumentation. Är det inte just det som gör en person odödlig.

i vemod, sorg men också tacksamhet

Nils-Axel Mörner

+ – + – + – +

Fred Singer föddes den 27/9 1924 i Wien och blev medborgare i USA 1944.

Han förstod tidigt potentialen i satellitobservationer för väderprognoser och klimatforskning. Han blev förste chef för the U.S. National Weather Satellite Service (1962–1964).

IPCC:s Summary for Policy Makers 1995 påstod att man konstaterat en märkbar påverkan på klimatet av “människan”. Den skulle sammanfatta vad forskarna rapporterat i IPCC:s andra stora “Assessment Report”. Singer protesterade i ett brev till den ledande vetenskapliga tidskriften Science:

Sammanfattningen nämner inte ens existensen av 18 års data från vädersatelliter, som visar en svagt kylande trend, vilken motsäger alla teoretiska modeller med klimatets uppvärmning.

När forskarnas utkast till rapporten läckte ut flera år senare avslöjades att Ben Santer, som var huvudansvarig för ett kapitel i rapporten, hade vänt forskarnas slutsats till sin motsats. De hade förklarat att de inte funnit någon påverkan från “människan”, d.v.s. från koldioxid.

År 2003 skrev han i Financial Times: Det finns inga övertygande bevis för att det globala klimatet faktiskt håller på att bli varmare.

Efter ClimateGate 2009 skrev han för Reuters att IPCC:S forskare missbrukade “peer review”, pressade redaktioner att stoppa publikation av alternativa synpunkter och smutskastade opponenter. De temperaturdata IPCC använder är förvanskade råa data. Han avslutade med: Nu visar det sig att den globala uppvärmningen faktiskt är “man made”.

Fred Singer var först med flera epokgörande initiativ och visade sin storhet i deras genomförande ända upp i 90 års ålder.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Fred Singer, 95, är död, en av de första och största i modern klimatforskning

  1. @Petwap
    Du får nog vänta förgäves, Petter Wulff vet inte vem Fred Singer var och saknar förståelse för Fred:s gedigna arbete.

  2. Väntar med spänning på Petter Wulff och dennes slutplädering.

Comments are closed.