Nedläggning av vindkraft

Tillverkning av torndelar till vindkraftverk

Med brännare för acetylen förvärmer man de delar som skall svetsas samman, AGA.

Svensk tillverkning läggs ner, 150 arbetslösa.

Sydsvenskan meddelar idag att företaget EWP lägger ner tillverkningen av torndelar på Varvsudden i Landskrona.

Företaget startade i Kockums verkstäder i Malmö. Tillverkningen av torndelar har åtskilligt gemensamt med den tidigare tillverkningen av U-båtar. För 5 år sedan flyttade man till Landskrona.

Den viktigaste kunden har varit en av de största tyska leverantörerna av vindkraftverk, Enercon. Landskrona ligger bra till för transporter dit.

Men den tyska marknaden har kraschat. Under 2019 har byggtakten minskat med 82 %. Så Enercon kommer inte med flera beställningar. Men 1.000 möllor håller på att byggas utanför Piteå. Deras torn tillverkas dock på annat håll, bl.a. i Polen, Turkiet och Kina.

Vindkraften konkurrerar ut sig själv

Sverige hade en väl fungerande marknad för el, som var mättad: Det fanns tillräcklig kapacitet för alla behov. Då beslöt “miljöpolitikerna” att vi skulle ha vindkraft, så de skapade subventioner, som lockade fram installation av vindkraftverk, numera i tusental. Nu inträffar det som ingår i första förberedande grundkurs i ekonomi: Överproduktion av el pressar priserna i botten. Mars 2020 har haft det lägsta elpriset för mars någonsin.

Bottenrekord alltså.

Då blir inga kraftverk lönsamma. Inga alls. Och ytterligare något tusental möllor är på gång. Vattenfall har tagit Corona-krisen som ursäkt för att skrinlägga en stor möllepark på havet väster om Danmark. Fler stora projekt torde gå samma väg.

Det lär snart bli totalstopp för vindkraft i hela Nordeuropa.

Då är det framsynt av EWP att lägga ner.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Nedläggning av vindkraft

  1. @ Otto Stöver
    En inte allt för kvalificerad gissning är att förhållande gällande subventioner och skatter för vindkraftsindustrin är likartad i de bägge länderna.
    Det som naturligtvis skiljer sig åt i allmänhetens medvetande, är det faktum att Norge förfogar över betydande energitillgångar i form av gas/olja, och därför måste det väl “sticka lite extra” i ögonen när vindkraftsindustrin ödelägger Norskt landskap som ju är så bedårande.
    Med vänlig hälsning.

  2. Jeg vet ikke hvordan forholdene er i Sverige, men i Norge har vind industri langt gunstigere betingelser enn annen energiproduksjon. Vind får subsidier for å koble seg til nettet, og slipper en masse skatter og avgifter. Norge kunne lett ha økt sin kapasitet på vannkraften gjennom å bytte gamle turbiner, men det lønner seg ikke siden de da må betale mer skatt og avgift.

    En annen sak med vindindustrien er at de har alltid en høy fast pris for den beskjedne energi de noen ganger leverer. Alle andre energier får bare betalt spotpris, som er den pris det er NÅR de leverer i sitt marked. Problemet for vindkraft er at det ofte blåser mange steder samtidig. Og når mange vindturbiner leverer strøm, så går prisen ned. Tyskland hadde over 200 tilfeller av negativ strømpris I 2019, dvs kunden fikk betalt for å bruke strøm.

    Hvis man politisk kan få aksept på at vind industri skal ha samme vilkår som annen energi, så er de borte. Ingen selskap vil klare å få lønnsomhet nok, garantert! Men med dagens politikere med mørkegrønne briller så er det penger å tjene. At de samme grønne politikerne ødelegger den grønne jorda vi har bekymrer ingen av dem.

  3. @Peter N.
    Jag vet att man inte ska blanda “äpplen o päron” när man debatterar, men, här kommer en reflektion i “oljeprisets” utveckling:

    Petroleumprodukter handlas på marknaden i volymmåttet “fat”.
    1 “Fat (1 US Barrel = 42 US Gallons = 159 liter) handlas idag för rekordlåga priser:
    VTI-oljan ungefär 11 dollar per fat.
    Nordsjö-oljan ungefär 19 dollar per fat.

    Med dessa underlag för beräkningen hamnar priset på VTI- oljan på cirka 70 öre/liter.

    Jag vet mycket väl att skilja på råolja och användbara produkter som diesel, men jämförelsen kan ändå vara intressant i läget där det ständigt påförs straffskatter på detta bränsle.
    Jag vet inte hur stor andel skatt det är på en liter diesel i Sverige idag? 7 Skr är en gissning, rätta mig om jag har fel.

    Kanske är det dags att lyfta av det redan “ansträngda läget” på oljemarknaden en del konsumtionsskatter, för att hjälpa till att stabilisera läget?

    Så resoneras det i allmänhet om exempelvis vindkraften och den industrins förutsättningar.
    Med vänlig hälsning.

  4. Först ska jag säga att jag ogillar subventioner, de skadar marknaden och gör oss alla fattigare. Sen ska jag säga att även oljeindustrin kraschar nu. Troligen är all oljeproduktion utom den där oljan enkelt hämtas upp ur marken olönsam med nuvarande oljepriser. Detta är huvuddelen av all olja som produceras i USA, all olja som produceras i Kanada, all olja som produceras till havs. Det är kanske bara olja från Saudiarabien, Iran, Irak som lönar sig att ta upp med dagens priser. Vi får faktiskt hoppas att oljepriset stiger till åtminstone 40 dollar senare i år, annars kommer kanske även stora amerikanska banker riskera att gå omkull. Det leder till ytterligare krascher och en lågkonjunktur som vi inte sett på länge.
    Att stänga ner länder var kanske inte en så bra idé.

  5. @ Stefan Eriksson
    Tycker att Mao uttryckte det rätt bra. “Hellre fattig kommunist än rik kapitalist”. I alla fall nåt han lyckades med – att göra kinesiska folket till fattiga kommunister.
    Tvivlar dock på att det kinesiska folket delade hans åsikt. De ville nog gärna ha mat och husrum.

    Jo, jag håller med dig. Om nåt blir underfinansierat så blir det en bristvara. Antingen löser man det med en prishöjning eller med att förlänga kön. En av nackdelarna med kö-systemet är ju också att man har svårt att finansiera förbättringar av leveransförmågan. Man slutar utvecklas.
    Har för mig att Trabanten hade bensinsticka när muren föll.

    Av nån anledning började jag tänka på våra köer till äldreomsorg

  6. @ Jonas
    Den ekonomin har prövats (inte allt för långt bort) i den Tyska demokratiska republiken, DDR.
    Där var frågan inte hur mycket kunderna kunde köpa till ett lågt pris. Frågan var däremot hur mycket kunderna fick köpa, då ett mått av ransonering inföll per omgående efter statens grundande.
    Ett politiserat försörjningsorgan som de tänkte sig skulle skapa ett drömsamhälle.
    Det gick som det gick, tyvärr verkar det som många har förträngt dessa erfarenheter.
    Elransonering tillhörde vardagen i DDR.

  7. @ Henrik Steffner
    Lysande logik – genom att tillverkarna säljer en vara under produktionskostnaden så kan vi plötsligt köpa en massa av den varan. Varför överför vi inte konceptet till alla produkter ?
    Man säljer helt enkelt långt under produktionskostnad så kan ju alla köpa så mycket de vill.
    Ett liknande koncept är ju att trycka mer pengar. Då kan ju alla få vara rika !

    Kan de kanske vara så illa att det inte finns några tillverkare efter ett tag ? De kanske har gått i konkurs?
    Det skulle ju kunna störa din lösningen på energiförsörjningen.

  8. @ Henrik Steffner
    Helt klart är förutsättningarna helt annorlunda när elström kan lagras utan allt för stora förluster. Men, det är bortom horisonten att finna en sådan lösning.

    Alla hittills mer eller mindre utsiktslösa projekt under temat elenergilagring har också subventionerats till den grad att det visar bara på sakens natur. Om inte “någon annan” betalar är projekten dömda att misslyckas.

    Kom ihåg att nuvarande elpriser här hos oss är till stor del effekten av olika subventioner. Alltså har “någon” betalat.
    Med vänlig hälsning.

  9. Vi tittar åt fel håll, det är frågan om lagringen som behöver lösas. Lagringsformer som tidigare inte varit lönsamma blir det med låga (eller negativa) priser lönsamma. Tänk större, tänk bort oljan.

    Om potatiskällaren blir full av potatis är inte nödvändigtvis lösningen att sluta odla potatis.

  10. @Beavis
    Det är en för svår “nöt” för dig att knäcka uppenbarligen. Ni har inte (ännu) kommit till den självklara insikten att om Ni köper billig ström, så kan det garanteras att “någon annan” betalar mellanskillnaden.
    Elmarknaden är sönderreglerad i sann Stalinistisk anda, men det passar dig väl bra låter det som.
    Stackars dig!

  11. Din anmärkning kan bara förstås så att du tycker det är roligt att jobba gratis.

    Det är ju vad du väntar dig, om priserna inte täcker kostnaderna. Vill du har el i kontakten, får du betala ett tillräckligt högt pris på den, så att någon vill leverera den. Även i framtiden.

    “Nötter” är sådana som inte använder huvudet till att tänka.

  12. Skrattretande att läsa hur nötterna som driver denna sida desperat försöker få låga elpriser att vara något negativt. 😂

  13. Till er som eventuellt läser detta och har åsikter om artikelns innehåll, vill jag bara poängtera att det är VERKLIGHETEN som skildras, vara sig mer eller mindre.
    “Gröngardister” har mycket svårt med verklighetsuppfattningen och lär fortsätta med naiva utspel så länge det över huvud taget finns någon som påstår sig lyssna till “rappakaljan” om vindkraftens förträfflighet.
    Jag hoppas att politiker i Tyskland insett ( om än väldigt sent) att “energiwende” är precis det som dåvarande infrastrukturministern Siegmar Gabriel (SPD) “råkade” yttra vid ett (som han trodde) obevakat tillfälle;
    “IRRSINN” som betyder kort o gott .. GALENSKAP.

Comments are closed.