Kina breder ut sig

Kinas provinser med färger som markerar tillgången på kol, miljoner ton, Wiki

(Coronans ursprung Wuhan ligger i Hubei-provinsen)

Den amerikanske aktivisten och filmskaparen Michael Moore kritiserar så kallad för-nyelsebar energi (vind, sol och bio) som energikällor. I sin nya film ”Planet of the Humans” (Människornas planet) menar han att de är för dyra, ger för litet energi och skadar miljön.

Men hans kritik riktar sig bara mot västländer och västerländska investerare i dessa energislag. Han kritiserar varken Kinas eller andra östliga länders investeringar i samma energiformer. Inte heller deras mångfalt större investeringar i kolbaserad energi resp. kärnkraft.

Moore återkommer i stället till tidigare alarmisters varningar för att världens befolkning blivit för stor för Jordens natur och resurser. Vid Lilla Istidens slut ca 1870 var befolkningen 1,5 miljard. Med bättre klimat och levnadsvillkor har befolkningen ökat till 3 miljarder runt 1960, 6 miljarder år 1998 och nu 7,8 miljarder. År 2050 kan vi ha blivit 9-10 miljarder. 

Som Hans Rosling betonade har världens befolkning trots det aldrig haft det så bra. Men det var före Corona-krisen. Om den inte kan bromsas i folkrika och tätbefolkade utvecklingsländer, kan världens befolkning komma att minska.

Det skulle uppfylla många alarmisters önskan om färre människor. Men det skulle också vålla stor nöd, troligen stora oroligheter och kanske också krig.

Mitt i allt detta fortsätter Kina att öka sitt internationella inflytande och också breda ut sig geografiskt. Kina månar främst om sin infödda befolkning, Han-kineserna. Dessa är över 90 procent av Kinas 1,4 miljarder invånare och dominerar främst Kinas östliga, mer välmående områden.

Det är också Han-kineser som driver Kinas expansiva politik med dels utländska investe-ringar, uppköp och handelsavtal, dels också besättande och anspråk på andra områden. Redan har Kina annekterat Xinjian, Tibet och inre Mongoliet. Hongkongs självständighet hotas, och Kina betraktar Taiwan som en illegal utbrytare.

Även i andra asiatiska länder samt i Afrika gör Kina framstötar t. ex. genom att helt enkelt köpa upp stora landområden för egen odling och där sysselsätta egna arbetare. Kina vill helt klart utvidga sitt territorium och sprida sin stora befolkning. Om Donald Trump vill sätta USA främst, sätter Kinas ledning definitivt Kina först.

Det bör resten av världen se upp med.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Kina breder ut sig

  1. Kinas utbredning idag sker inte med militära medel, men Kinas mål är att kontrollera resten av världen med militära medel. Kina satsar nu stort på att få ut militära medel i rymden. Generaler i USA säger att Kina ligger minst 10 år före USA på det området.

  2. @Blacken
    Oavsett vad dessa gärningsmän gjort eller är misstänkta för skall de ställas inför en domstol. Och de anklagelser som riktas mot dem skall ha utretts på ett professionellt sätt. Kina må vara en enpartistat men det är något som det kinesiska folket får styra över, det åligger inte oss att bestämma över.

    Du är väldigt snabb i att några blådårar kan man behandla hur som helst utan några som helst bevis eller vederhäftig utredning eller ens prövas i domstol. En vacker dag kanske du själv är föremål för en framtida regim att betraktas som en blådåre utan några rättigheter.

  3. @Kjell Lindmark.
    Det är lite skillnad på ett gäng blådårar som var inblandade på ett fruktansvärt attentat på en suverän nation, mot att kidnappa en som talar sanning. liasom det kina gör nu både mot enskilda medborgare och andra länder, finns ingen ursäkt för, kina är en totalitär stat, icke demokratisk eller människovänlig för fem öre.

  4. Replik : har man hjärtat till höger , så är det väl svårt att kritisera USA !
    För övrigt är jag för den tidigare blandekonomin. Jag har alltså tagit ställning för både privata företag och att vissa företag bör/ska vara socialistiska . Exempel på socialistiska företag : postväsende och SJ . En fördel med socialistiska företag är att de kan inte flytta utomlands och dess investeringar utomlands begränsas. Socialistiska företag har som bekant inga imperialistiska ambitioner.

  5. @Nils Brhunner
    Nej då USA:s mål är att bomba länder sönder och samman som inte följer deras diktat. Hur många människor har inte dött p.g.a de ekonomiska sanktioner USA brassar på med innan man tar till militärt våld. Läs kinesisk historia så kanske det klarnar. Det du beskriver är rakt igenom lögn.

  6. USA´s mål är inte att lägga under sig andra länders territorier.
    Tar bara några exempel där Kina på ett flagrant ohederligt sätt gör intrång på andra länders suveränitet, ofta på ett i deras tycke smart sätt.
    Sri Lanka huvudstaden Colombo, där bygger man fula skyskrapor som man sedan hyr ut dyrt och har satt hyrestiden till hundra år. Hur många Sri Lankeser mer än den korrupta ledningen tycker det är bra?
    Afrika, där man lånar ut pengar till dryg ränta, som länderna inte förmår betala tillbaka varvid kineserna tar sig före, att istället för räntan plocka ut oändliga mängder skog och mineraler.
    Man startar hjälpprojekt i skuggade syften, där man utför allt arbete med egen personal från Kina, hur gynnar det arbetslösa afrikaner?
    Kina tar alltid betalt på ett eller annat sätt för sina tjänster. De har aldrig efterskänkt eller gett bort någonting.
    För att inte tala om alla kinesiska fiskebåtar, som rensar Afrikas kuster fullständigt på fisk. Att stå och se hur den stackars afrikanska fiskaren med sina undermåliga redskap inte lyckas få någon fångst alls känns inte roligt.
    Som sagt, att i ett upplyst land som Sverige fortfarande komma dragandes med en idyllisk Kinabild tyder på någon brist.

  7. @Blacken
    När CIA agenter kidnappade två Egyptier i Stockholm och förde ut de ur landet via Bromma för ett antal år sedan. Guantanamofängelset på Kuba där människor sitter utan rättegång eller advokat år efter år. 1965 tvångsförflyttade Britterna infödingar från en atoll i Indiska oceanen, denna atoll hyr USA för en av sina större flygbaser, Diego Garcia, utanför USA.

    De öar som Kina gör anspråk på har man haft sedan länge, man fick till och med tillbaka dem av segermakterna, efter den japanska ockupationen före och under WWII. Kom även ihåg att Vietnam tidigare var en del av Kina tillhörande Guangdong-provinsen. Är det några man ska oroa sig för så är det USA:s skjutjärnsdiplomati som vi sett så många exempel på efter WWII.

  8. Tillhör inte USA – kritik 70 och 80-talet? Idag har väl de flesta vaknat upp ur sina röda drömmar. USA har aldrig lagt munkavle på svenskar som kritiserar landet. Det har däremot Kina. Och de tar sig mer och mer ton. USA är garanten för fred i världen. Kina bryr sig bara om sig självt. Hoppas vi inte får uppleva tomrummet efter Pax Americana. Det skulle nog bli ett smärtsamt uppvaknande för många vilseledda. Och glöm inte att virusen kommer från Kina.

  9. @ Gunnar Eriksson.
    Förstås USA kidnappar inte medborgare i främmande land och fängslar dom på vaga, oseriösa, ohederliga och falska grunder, i väst speciellt i USA så får man öppet kritisera ens regim, speciellt om man har skäl till det. Prova det i kina, som kör över sina medborgare med stridsvagnar, när dom demonstrerar/protesterar.
    Och hur bär dom sig åt i Sydkinesiska havet? bygger baser på INTERNATIONELLT vatten och säger att det är helt kosher att göra så? Nä, från det landet har vi intet att lära oss hur man fredligt umgås med sin nästa

  10. Gunnar Eriksson 2020/05/03 at 04:15
    Du glömde nämna att det var den älskade presidenten Obama som stödde upproren i Libyen, Egypten och Syrien.

  11. Det vi har att se upp med så är det i så fall globalisterna i västvärlden. Kina använder inte kanonbåtsdiplomati medan det omhuldade USA gör våld med med vapen i hand. Jag har varit i Kina väldigt mycket de senaste 12 åren och lärt känna dess historia. Kinas utveckling är inget hot mot oss i väst. Även Sverige borde ta lärdom och ta hand om sin egen befolkning.

    Xinjian erövrades på 100 talet av Han Wudi under Han-dynastin. Då kan man säga att Sverige ska kritiseras för att ha “annekterat” Skåne.
    Tibet har aldrig varit självständigt och 1907 gjorde Storbritannien och Ryssland upp om att Tibet tillhör Kina. Inre Mongoliet går tillbaka till 1600-talet och de erövringar som gjordes från Manchuriet och den politiska omvälvningar som var då. Hong Kong har aldrig varit självständigt det är en del av Kina. Som Kina var tvungen efter Opium-krigen på 1800 talet att avträda till Storbritannien som leasing på 100 år. HK återlämnades 1997 med löften om att få vara en speciell administrativ region (SAR) vilket det fortfarande är tillsammans med Macao som du glömde nämna. Taiwan tillhör fortfarande Kina, det är man överens om mellan Fastlandskinas kommunistparti och Guomindangpartiet i Taiwan är överens om att Taiwan tillhör Kina. Guomindang-pariet alltså nationalistpartiet i Kina som krigade mot kommunistpartiet från 1927 till 1949 då nationalisterna förlorade och flydde till Taiwan samtidigt som man tog med sig den dåvarande stora guldreserv landet hade. Den tredje spelaren i Taiwan det Demokratiska Framstegspartiet som vunnit val i Taiwan med Tsai Ing-wen som partiledare som kräver självständighet för Taiwan.

    Man kan säga att Taiwan är resterna som finns kvar av det gamla Nationalistkina som uppstod då Kejsar-eran tog slut 1912.

  12. Jaa om man har hjärtat till vänster är det svårt att kritisera Kina….

    Att Kinas inflytande ökar är ju för att vi i väst vill ha lite billigare lurar.. skapas via lägre löner i de länder där de produceras….
    vi i väst har det, många iaf, så bra att lite sans skadar inte och det är inte Kina enbart som skapat detta utan fastmer “Money talks” inget enda företag etablerar sig i Kina, eller andra låglöneländer annat än för att tjäna pengar, göra lite mer vinst…. men som vi nu ser blir kostnaden gigantisk då skyddsutrustning och läkemedel inte ens går att köpa för pengar….

  13. Men i jämförelse är Kinas internationella samarbete fredligt . Om en nation vill avsluta samarbete – ja då backar Kina. Till skillnad från Kinas internationella samarbete är USA utrikespolitik brutal . Irak och Lybien som exempel ! USA bombar samman nationer till stenåldern ifall de finner den metoden som en lösning. Eller stödjer extrema terrorister i det att en nation ska försvagas. Som exempelvis Syrien. // Det är stor skillnad vad gäller jämförelse Kina och USA , när det gäller utrikespolitik.

Comments are closed.