Brandfarliga bilbatterier värre än bensin och diesel

Bränder i elbilar blir ofta explosionsartade

Varför är bränder i elbilar farligare än bränder i bensin-och dieselbilar ?

Det föreligger en systemskillnad för innehållet av energi

Bensin och diesel innehåller ingen nämnvärd energi i sig. De måste förbrännas för att energi skall erhållas. Det kräver en stor volym av luft. För att en brand skall uppstå exempelvis efter en krock, måste bränslet läcka ut i luften och en gnista uppstå för att antända blandningen av bränsle och luft. Sedan blir brandens omfattning begränsad av läckans storlek.

Det dröjer alltså sekunder och kanske minuter innan däck och säten tar eld, en oerhört viktig fördröjning för att människorna skall hinna sätta sig i säkerhet.

En explosion är nästan aldrig möjlig. Den skulle kräva att tanken är nästan tom, så där är plats för mycket luft och dess mängd är lagom för en explosiv blandning. Sedan måste en gnista till för att antända gasblandningen.

Det krävs alltså flera samtidiga irreguljära omständigheter för en brand och ytterligare några för en explosion. En brand som bara börjat kan man stoppa genom att täcka över den så att den inte får luft, genom att spruta koldioxid över den med samma resultat, etc.

Det är möjligt att stoppa en brand i bensin eller diesel med tillräckligt tidigt ingripande.

Batteriet innehåller all energi i sig

Energin utlöses när batteriets poler ansluts till en motor, belysning eller värmare, så att ström flyter i ledningarna.

Batteriet sammansätts av flera hundra celler. Dessa seriekopplas i grupper för att ge rätt spänning och grupperna parallellkopplas för att batteriet skall få rätt kapacitet.

Brand uppstår på grund av överhettning i någon cell. Den kan orsakas av snedbelastning då en cell har fått avvikande egenskaper. Överhettningen leder så småningom till kortslutning. Då utlöses energi okontrollerat. Granncellerna skadas och får också kortslutning, som med blixtens hastighet sprids till hela batteriet. Detta exploderar.

Vid kortslutning kan mycket höga temperaturer uppstå. De smälter metaller och sätter eld på somliga, ex.vis aluminium.

Det är inte möjligt att stoppa en sådan explosion. Den kan bara begränsas i batteriets konstruktion, ex.vis med användning av brandväggar och smältsäkringar.

Om batteriet skadas mekaniskt i en krock, torde en explosion vara oundviklig.

Elfärjorna i Helsingborg går nu på diesel

Till Helsingborgs Dagblad säger VD:n för färjerederiet Forsea, Johan Röstin: Vid service upptäckte vi problem med några få batterier – varje färja har 640 – och eftersom vi inte visste vad orsaken var, bestämde vi oss för att stänga ner den driften, tills vi vet vad som ligger bakom.

Där har vi problemet: Vem vågar riskera en explosionsartad brand, som inte går att stoppa med sprinkler eller koldioxid, ombord på ett fartyg med flera hundra passagerare.

OBS ! Det jag skrivit ovan om riskerna gäller tekniken, inte batterierna på färjorna. Jag utgår från att rederiet begärt ett utförande av konstruktionen som begränsar riskerna. Men en ny teknik är ny och en ny användning är ny, i båda fallen med nya osäkerheter. Därför är de försiktiga på rederiet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Brandfarliga bilbatterier värre än bensin och diesel

  1. Ivar Andersson
    Det är riktigt.
    Men det går åt energi för att hålla batterierna på nödvändig temperatur – batterikapacitet. Beroende på temperatur och tidslängd, så kan det som blir kvar för det primära – körning – bli avsevärt reducerat. När varmhåłlning behövs, behövs också kapacitet för värme och AC.

  2. Ingvar Åkesson 2020/05/18 at 15:42
    Batteriet i elbilar har avancerad övervakning bl.a. av temperaturen så att temperaturen hålls uppe. Mobiltelefoner har normalt inte samma finess men det finns kanske undantag.

  3. Väldigt trevlig med gästgiverier utspridda i landskapet. Men troligen inte så billigt. Och så får man ligga i hamn i väntan på förlig vind. Det sätter verkligen fart på världshaldeln!

  4. Li-Ion batterier fixar det själv, de behöver ingen hjälp av kriminella för att elda upp bilar.
    Sen många år tillbaka vet man från mobiltelefonerna att Li-Ion batterier är ”döda” när temperaturen går ned under nollan. Jonerna slutar att röra sig. Det blir ett lugnt tempo i alla fall under vinterhalvåret. Bilarna står stilla, om de är enbart batteridrivna. Hybriderna kan övergå till bensin eller diesel, så det är tur att den möjligheten ännu finns. De stora ”miljö”-SUV:arna, med ett litet Li-Ion-batteri, kan då köra på dieseldrift utan AdBlue-system, vilket är mycket ”miljövänligt” med höga NOx (kvävedioxid) utsläpp.
    Det är kanske tid att planera som på 1700-talet med skjutshåll och/eller gästgivargårdar på lämpligt avstånd så rena batteribilar kan användas.

  5. Tänk vad livet var härligt och oljan flödade obegränsat. När det inte fanns bristfälliga tekniska lösningar, säkerheten fullständig. När nitroglycerin frälste oss alla, visserligen en och annan okontrollerad explosion (fast det problemet löstes ju). När båtarna var osänkbara, när kärnkraftverken aldrig råkade ut för härdsmälta. När smogen i London satte en guldkant på tillvaron, när kineserna slapp se solen mitt på ljusa dan. Det var tider det! Nu kommer dom förbaskade moderna ingenjörerna och saboterar vår världsbild, Lithiumbatterier – vilket djävla skit.

  6. Batterifärjor/fartyg har mycket begränsad räckvidd och är varken på lång eller kort sikt någon bra lösning. Fartyg med el-motorer kommer men det ligger längre fram i tiden när de kan förses med små modulära kärnreaktorer, såsom MSR, Blykalla (Sealer) etc. De kan segla på de ”7 världshaven” i kanske 20 eller 30 år utan att behöva laddas om. Utvecklingen kommer oberoende av vad den svenska regering gör eller vill.

Comments are closed.