Livets gas : Koldioxiden

Koldioxid är livets gas

Inom naturvetenskapen är det många sanningar som är tidlösa. En sådan är att det är koldioxiden som gör livet möjligt. Tege Tornvall har påmint om detta i ett Memo som vi lagt upp i Molnet, för att det alltid skall vara tillgängligt för nedladdning.

Utan kol – inget liv

https://drive.google.com/open?id=1jFY4MvwFnRuZ2zWzYqLDdKLKwxQbC9JL

Koldioxidens funktion i de levande vävnaderna behandlade Ludmila Hell här redan 2014, vilket är lika aktuellt idag:

+ – + – + – +

Koldioxid är vitamin för alla vitaminer. Den är förutsättningen för allt liv på jorden. Ändå räknar många koldioxid som en luftförorening.

Koldioxid är den grundläggande regulatorn av kroppens funktioner och vitamin för alla vitaminer. Den reglerar aktiviteten hos enzymer och vitaminer. Om koldioxiden inte räcker till, fungerar alla enzymer och vitaminer onormalt. Då får man en ämnesomsättning, som leder till allergier, cancer och saltutsöndring. Syre har en rengörande funktion i kroppen. Cellerna i kroppen måste ständigt rengöras. Speciellt känsliga är hjärnceller, som kan dö på grund av syrebrist. I en frisk människa är förhållandet mellan koldioxid och syre 3:1.

Koldioxid finns i öl, mousserande vin, de flesta sorters läsk samt i kvinnans befruktade ägg och i fostrets blod. Ett nyfött barn har en hög halt av koldioxid i blodet. Den är byggnadsmaterial för alla växter, som utgör mat för djuren. Den får vårt bröd att jäsa. Den dödar bakterier i vatten och håller det rent. Den verkar som ett konserveringsmedel med koden E290. Den är färglös, utan lukt och smak.

I fotosyntesen tar växterna upp koldioxid ur luften samt vatten och små mängder mineraler ur marken. Deras klorofyll använder solens energi till att slå samman kol från koldioxiden med väte från vattnet för att skapa kolhydrater, som bygger upp växternas vävnader. Det frigjorda syret släpps ut i luften, som vi sedan kan andas.

I Jordens barndom bestod atmosfären mest av koldioxid. Växtligheten blev enorm. Dels producerade den syre till luften och dels lagrades döda växter ovanpå varandra och bildade efter miljontals år bergarten stenkol. Detta utgör således lagrad solenergi, som frigörs då vi bränner upp det och återför koldioxiden till luften.

I luften finns nu 21 procent syre och 0,04 procent koldioxid. Den senare är den viktigare för livet: Utan syre dör djuren, men växterna överlever. Utan koldioxid dör både växter och djur.

Inom biologin säger man att varje organism upprepar Jordens evolution i individens utveckling: Från encellig varelse till fisk till apa till människa. Koldioxiden är en oumbärlig del av ämnesomsättningen. Människans celler behöver ta upp 6-7 procent koldioxid och bara 2 procent syre. Kvinnans befruktade ägg har under de första dagarna en nästan syrefri miljö, eftersom syre helt enkelt är skadligt. Fostrets blod har en låg syrehalt och en hög koldioxid-halt jämfört med en vuxen människas. Överskott av syre är dödligt, eftersom syre är ett starkt oxidationsmedel, som kan förstöra cellväggarna.

För ett normalt liv krävs 7-7,5 procent koldioxid i vårt blod. Sjunker halten till 4 procent innebär det omedelbar död. Vi får den av maten, vars proteiner, fetter och kolhydrater oxi-deras av syre och bildar koldioxid i vävnaderna.

Den lilla höjning vi sett av luftens halt från 0,03 procent till 0,04 procent har varit gynnsam för mänskligheten. Öknarna har minskat, skördarna ökat och Jorden har blivit cirka 10 procent grönare. Någon annan inverkan på klimatet tycks den inte ha.

Koldioxid är ingen förorening utan Livets Gas.

Ludmila Hell

Fysiklärare

+ – + – + – +

I en kommentar förklarade Ludmila så här:

Det fanns perioder i jordens historia när koldioxidhalten ökade med 10 000 % och som inte åtföljdes av klimatförändringar och som i sin tur inte påverkade det biologiska livet. En liten höjning med 30 % i jämförelse med 10 000 % är verkligen liten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Livets gas : Koldioxiden

  1. Men vår pajasregering som agerar på känslor istället för fakta har utsett CO2 till en fiende som måste utplånas. Mest med hjälp av CO2-skatter. Målet är en koldioxidneutral värld.

  2. Korna kanske inte ger mest metan – överallt där växtdelar hamna under vatten startar produktionen av metangas. Sverige har ca 5 miljoner hektar myr som producerar metan när nu värmen kommer. En gård utanför Ultuna i Uppland värmdes på 1980-talet av gas från närliggande mosse. Metoden för utvinning kallas Vyrmetan-metoden.
    Den presenterades inom Vattenfalls “Uppdrag 2000 Rationell energianvändning.

  3. Björn,

    dom kanske skulle mäta utsläppen av metan också ?? Det är ju orättvist att skylla allt på korna 😀

  4. ”Kanarieöarnas regering avsätter 150.000 euro för att mäta koldioxidutsläpp i administrativa byggnader.” står det att läsa i en av de kanariska dagstidningarna idag. Man vill “veta mängden koldioxidutsläpp som härrör från utvecklingen av verksamhet för att kunna vidta nödvändiga åtgärder för att minska utsläppen.
    Varför frågade de inte mig? Man öppnar fönstren! Vår bil liknade nu på morgonen ett växthus. Den lågt stående solens strålar värmde på och genom glasrutorna. När vi satt oss och hissat ner ner rutorna blev utjämnades temperaturen på bara några sekunder. Individer med koldioxidskräck borde aldrig sätta sig i en bil. Koldioxidhalten ökar på grund av utandningsluften till mellan 2.500 – 3.000 ppm CO2 på bara 12 minuter – med fläkten igång.

Comments are closed.