Vindkraft gör inte någon klimatnytta, men dödar fåglar och hotar naturen

Vindkraft har ingen positiv verkan på klimatet, men dödar fåglar och skrämmer hare, ren och älg samt torkar marken

Länstidningen i Östersund

Tidningen bör ha en eloge för att den respekterar de Pressetiska Reglernas krav på “allsidig” nyhetsförmedling och att “andra sidan” skall komma till tals. Nu har de upplåtit plats för flera inlägg om vindkraft:

2020-05-14: Väg in vindkraftens klimatnytta i besluten

Det har undertecknats av representanter för vindkraftsindustrin med Rom-Klubbens lobbyist, Anders Wijkman som galjonsfigur och av Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi, industrins lobby-organisation, samt företrädare för de stora företagen OX2, Siemens Gamesa, Stena och wpd. Det sistnämna företaget gjorde mig nyfiken, vad står bokstäverna för ?

De använder alltid gemena bokstäver, vilket är ovanligt. I sina bolagsrapporter har jag inte funnit någon förklaring till namnet.

Det är en koncern baserad i Bremen, som omfattar 887 olika företag. De ägnar sig åt förnybar energi i många länder. Det torde betyda att de lever på subventioner.

Budskapet är detsamma som i Unger Larsons många andra insändare runt om i landet: Ge kommunerna del av intäkterna från vindkraften, så att lokalpolitikerna inte vill sätta sig på tvären. När det sker öppet, kan det nog inte kallas för “bestickning”.

Om mediekulturen varit normal, skulle sådant införas på betald annonsplats.

+ – + – + – +

2020-05-15: Vindkraft gör ingen klimatnytta

Anders Wijkman med flera tycker 14 maj att vindkraftens klimatnytta skall vägas in i besluten. Det är bara det att vindkraften inte har någon klimatnytta! Det kanske är överraskande så här i klimathysterins tider, men jordytans viktigaste avkylningsmekanism är inte värmestrålning, utan konvektion.

Först på ungefär en mils höjd i atmosfären är värmestrålning viktigast, och dit har värmen huvudsakligen förts genom konvektion. Konvektion märker vi bland annat som vindar. Om vindarna passerar vindkraftverk, bromsas de in och blir sämre på att transportera värme. Vindkraftverken är även i vägen när luft försöker röra sig uppåt eller nedåt.

De minskar alltså konvektionen och gör jordytan varmare. Det är ett falskt påstående att utbyggnad av vindkraft bromsar uppvärmning. I själva verket bidrar den till uppvärmning av jordytan!

Vindkraften är dessutom så opålitlig att den behöver reglerkraft för nästan all installerad effekt.

I de flesta länder kommer den reglerkraften huvudsakligen från kol- och/eller gaskraftverk. I Sverige har vi kunnat använda vattenkraften som reglerkraft, men den har nu nått sitt tak. Ytterligare utbyggnad av vindkraften, kräver reglerkraft från huvudsakligen fossileldade kraftverk.

Endera importerar vi den elen från grannländer, eller så bygger vi egna kraftverk.

Lars Kamél

Nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

+ – + – + – +

2020-05-19: Vindkraft hotar naturen

Enorma arealer avskogas för att bereda plats för grotesk vindkraft.

Vacker och för den biologiska mångfalden viktig natur förvandlas till sterila spöklandskap där inget levande kan/vill vistas.

Här är orren och tjädern borta, här dräps havsörnen och andra rovfåglar, Älgen, Renen och Haren trängs undan!

Fågelsången tystnar!

Det är lätt att bli hemmablind och bara fokusera på Amazonas!

Torbjörn Eriksson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Vindkraft gör inte någon klimatnytta, men dödar fåglar och hotar naturen

  1. CNN citerar honom så här: “And they say the noise causes cancer. You told me that one, OK.”

    Han har således inte uttryckt det som sin egen åsikt. Att infraljudet är hälsofarligt för människor och djur har vi refererat flera gånger här.

  2. Enligt Donald Trump orsakar vindkraft även cancer hos människor 🙂

Comments are closed.