Debattsvar: Vindkraft får elpriset att kollapsa

Spotpris på elbörsen Nordpool 30 dagar under april-maj

Priset i öre per kWh på Y-axeln. Område SE1 är Övre Norrland och SE4 Småland-Skåne. Medan priset i norr legat mellan 5 och 10 öre fick vi i söder betala upp till 29 öre.

+ – + – + – +

Länstidningen i Östersund håller stilen i debatten om vindkraft och tar in synpunkter även på ekonomin.

2020-05-19: Vindkraft får elpriset att kollapsa

Den enorma utbyggnaden av vindkraft har orsakat kollaps för marknadspriset (spotpriset) på el efter årsskiftet.

Från att tidigare ha rört sig måttligt har elpriset fallit kraftigt och i Norrland största delen av tiden varit under 10 öre/kWh. Den 16 maj var priset på  dagtid 8 öre/kWh. Vi hade även under en natt i början av året negativt elpris vilket var första gången i historien för Sveriges del. I Danmark och Tyskland med ännu större andel subventionerad vindkraft har detta blivit något återkommande.

Elförbrukningen i Sverige har inte ökat på närmare 30 år. Någon ökning är inte heller att vänta på många år. Eventuella industriella utbyggnader kompenseras med fortsatt ökad installation av effektivare värmepumpar och energisnålare vitvaror.  Inom industrin sker även ytterligare effektiviseringar.

Vi har redan ett stort exportöverskott av el. Senaste året har 20 procent av produktionen skickats till andra länder. Trots denna situation fortsätter utbyggnaden av vindkraft. Detta är en av konsekvenserna av den politiska energiöverenskommelse som träffades för några år sedan. I artikel i LT den 14 maj av Anders Wijkman m fl.  har förutspåtts mycket stora utbyggnader. Alla inblandade verkar helt sakna kunskap om elsystemets villkor.

Dagens elpris täcker en mycket liten del av totalkostnaden för vindkraft. Även om utbyggnadskostnaden fallit de senaste åren är totalkostnaden ändå kanske 30-40 öre/kWh. Elpriset täcker då inte mer än kostnaden för driften.

Situationen med ett lågt elpris som troligen håller i sig under flera år måste vara en mardröm för alla ägare till nyare vindkraft.  Kommer vi att få se konkurser där ägarna flyr och lämnar till markägarna att ta hand rasande vindkraftverk? Hur långt räcker då gjorda avsättningar för detta?

Risken är stor att även förvaltarna av våra pensionsfonder förmås att satsa stora belopp som kan gå förlorade.

Sivert Göthlin

Civilingenjör och tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet.

+ – + – + – +

2020-05-24 Östersunds-Posten

Dagens elpris täcker en mycket liten del av totalkostnaden för vindkraft

+ – + – + – +

2020-05-26 Gefle Dagblad

Vindkraften får elpriset att kollapsa

+ – + – + – +

2020-05-27 Dala-Demokraten

Vindkraft får elpriset att kollapsa

+ – + – + – +

2020-05-28 Dalarnas Tidningar

Vindkraft får elpriset att kollapsa

+ – + – + – +

2020-05-30 Allehanda, Tidningen Ångermanland

Vindkraften får elpriset att kollapsa – kommer ägarna till de nya verken att gå i konkurs?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Debattsvar: Vindkraft får elpriset att kollapsa

  1. Jonas.
    Stort “politiker-inflytande” har historien gett oss åtskilliga exempel på hur försörjningssituationen totalt havererar. Oftast då “politiker” som vi allmänt betraktar som diktatorer, men är EU,s “planerade marknadslösningar” så fjärran det vi förkastat som ett undermåligt styrelseskick?
    Egentligen inte, om vi skärskådar den förda jordbrukspolitiken, som inte bara fördärvar marknader inom Europa, utan ödelägger dessutom delar av inhemsk produktion i de länder vi kallar “utvecklingsländer”.

    Många av byråkratins inre bunkergäng i Bryssel har glömt hur det funkade med DDR, både vad gäller energiförsörjning och livsmedel.

  2. Tack för kommentaren om jordbruks-marknaden. Den svänger ju också mycket.

    Det är ju också en marknad där politikern har blandat sig i. Kan det vara så att marknader med stort politiker-inflytande blir instabila ?

  3. Jonas.
    Mycket av de agrala näringarna lever under likartade marknadsvillkor som elenergi-branschen. Där är visserligen möjligheterna att lagra produkten något större än just elenergi. men ändock starkt begränsad.

    Grönsaker handlas på marknaden i partier och där avgörs ofta inom sekunder om skörden “lönar sig”, eller om bonden sätter plogen i marken för att avsluta sitt intresse av att sälja just denna post.

    Subventioner av allehanda slag har stort inflytande på priset och därav kommer osäkerheten hos denne som avser att satsa sina sekiner på en ny omgång.
    Vem vet om subventionerna kvarstår?

  4. Klart att pensionsfonderna ska satsa på förnybart, enligt de klimathotsreligiösa, eftersom seriösa pensionsförvaltare satsar där avkastningen är god.

  5. Subventionerna för vind – och solkraft är lite svårfångade. Direkta subventioner är certifikaten. Men vindkraften medför kostnader för nätet som de slipper. Reglerkraft stand by. Anpassning av nätet. Alla kringåtgärder för att hantera intermittensen. Går inte längre att knipblunda för.

  6. Vår senaste spanska elräkning består av fem poster:
    – Kostnad avhängig av storlek på säkring (5,5 kW) = 17,32 €
    – Kostnad för förbrukad energi = 21,88 €
    – Elskatt = 2 €
    – Hyra av mätare = 0,74 €
    – 7% moms = 0,05 €
    Summa = 41,99 €
    Eftersom förbrukningen var 297 kWh hamnar elpriset på 0,14 €/kWh.
    Det motsvarar 1,49 SEK/kWh
    I Spanien är vinden Kung, de andra får dra ner på produktionen när det blåser.
    https://aleasoft.com/wp-content/uploads/2020/03/20200305-AleaSoft-Daily-balance-electricity-Spain-demand-production.png

  7. Tyvärr verkar inte kommentarsfältet acceptera tabelluppställning
    Därför kan uppställning se lite rörig ut
    2017 var andelen import 6,9%
    och vindkraftens produktionsandel ca 10,2%

  8. Hur mycket el Sverige än producerar och exporterar, måste vi ändå importera el från utlandet. Det visar på att vindkraften behöver “back-up”. Det är ibland vindstilla eller blåser för lite.
    Från SCB:s statistik var
    importen vindkraftens produktion av svensk el
    2017 – ca 6,9% ca 10,2%
    2018 – ca 7,2% ca 9,8%
    2019 – ca 5,2% ca 11,5%
    Ringhals 2 och 1:s andel var ca 8% av Sveriges elproduktion. Så mycket talar för att importen kommer att öka 2020 och mer 2021
    Vindkraften är ingen säker produktionskälla.

  9. Intressant !

    Du skriver att priset på el inte täcker investeringskostnaden för vindkraft. Jag har sett det på flera håll, men jag har aldrig riktigt förstått var pengarna kommer ifrån.

    Får man direkt subvention av staten när man bygger vindkraftverket, eller får man stöd per kWh ? Skulle vara intressant att förstå bättre hur vindkraften subventioneras.

    Funderar också på om det finns någon annan vara med samma pris-volatilitet som el ? Finns det exempel på andra marknader som lever med liknande prisbilder, d.v.s. är det hållbart med dessa enorma prissvängningar ?

Comments are closed.