Haven tar mer koldioxid

Algblomning färgar vattnet i Skagerak och delvis Nordsjön

Bild från NASA. Ett forskarteam från Woods Hole har funnit att haven konsumerar mer koldioxid än man tidigare antagit och driver en stor del av den globala kolcykeln, the biological carbon pump.

Haven tar upp 70 % av planetens yta. Av landmassans 30 % utgörs 10 % av sterila öknar och glaciärer. Således erbjuder haven 3½ ggr så stor yta för biologiskt liv. Deras tillväxt av växt- och djurliv torde vara jämförbar med den på land.

Solens ljus och koldioxid är förutsättningarna för fotosyntesen och därmed för liv. Forskarna fann att tillräckligt med ljus trängde ner till djup mellan 30 och 170 meter. Döda växter och djur singlade ner och blev föda för andra arter ner till ytterligare 100 meter medan en del fortsatte till havets botten. Där ackumuleras kolföreningar med tiden.

De beskriver en enorm “folkvandring” då många djurformer från plankton till fisk varje dygn går upp från de skyddande mörka djupen, för att under nätterna söka föda nära ytan och sedan dyka tillbaka.

Resultaten betyder att den naturliga omsättningen av koldioxid i kolcykeln är betydligt större än hittills beräknat. Förbränning ger ett så litet tillskott att det varit svårt att mäta. Här har vi en av orsakerna till att Corona-krisen inte givit något mätbart utslag på atmosfärens halt av koldioxid.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Haven tar mer koldioxid

  1. Du anför inga uppmätta data.

    Påståendena att the Great Barrier Reef skadats har tillbakavisats av Australiens miljöminister och av Walter Starck, som i 50 år lett en forskningsgrupp med uppgift att noggrant följa utvecklingen på revet.

    Såvitt jag vet har WWF inte visat vetenskaplig kompetens på detta område. Dess affärsidé är att presentera skrämmande historier för att förmå allmänhet och politiker att sända dem bidrag. Det är ofta högst oklar vad de kan åstadkomma med pengarna. Vet du hur de hjälper isbjörnarna med de pengar de får rån faddrar ?

  2. Har du sett några mätningar på det ? Var i så fall ? Hur genomfördes de ?

  3. Hvis den optagne CO2 i havet neutraliseres af kalken i havet, hvorfor er havene så blevet forsuret af den hidtidige CO2-optagelse???

  4. Tack för påpekandet !

    Betydelsen kommer ju fram när man försöker uppskatta hur stor andel av omsättningen som våra bränslen utgör.

    När omsättningen nu uppskattas vara betydligt större “än man trott” blir människans andel mindre.

  5. Missförstånd och sammanblandning i sista stycket: – ”omsättningshastigheten” – eller snarare ”omsättningshastigheterna” (i båda riktningarna) kommer in som en kvot i vad som betecknas som en kemisk jämvikt. Om båda förändras lika mycket (ex vid en temperaturändring) händer inget med ”jämvikten” (här närmast mätt som koldioxidhalten i atmosfären). Hur STORA omsättningshastigheterna är har ingen egentlig betydelse.

  6. Dina påståenden kan inte betraktas som fakta:

    1. Det forskarna på Woods Hole konstaterat är att den biologiska aktiviteten är större än tidigare antagits. Det betyder att en större mängd koldioxid går ner i havet och konsumeras. Den kan således INTE kan verka försurande.

    2. Påståendet om försurning har vädrats i decennier utan att kunna bevisas. Förklaringen är enkel: Haven omges av så mycket kalksten att koldioxiden neutraliseras.

    3. Levande organismer har mycket kvalificerade skyddsmekanismer. Det finns exempel på korallkolonier, där koldioxid bubblar upp genom dem från havets botten. Där kan man utgå från att vattnet var något försurat, utan att korallerna verkade besvärade. Påståendet vilar således på en spekulation.

    Det är viktigt att skilja hypoteser och spekulationer från bevisade fakta.

  7. Man har hidtil regnet med, at havene optager halvdelen af den udsendte CO2. Hvis de optager lidt mere, giver det blot lidt mere tid til at reducere CO2-udsendelsen. Men havene vil så forsures hurtigere, og det nedbryder koralrevene hurtigere.
    Så det er stadig yderst vigtigt at reducere CO2-udsendelsen. Kernekraft + vandkraft + bæredygtig biomasse + elbiler + varmepumper + biobrændsler til den tunge trafik og skibe.

Comments are closed.