Mindre biltrafik – men ändå samma utsläpp

Storbritannien: Mätning av luftföroreningar från vägtrafik, IVL

Liksom nästan alla länder har Tyskland under Corona-krisen upplevt mycket mindre vägtrafik än annars. Den har mer än halverats. Då borde också luftens halt av kväveoxider och mikropartiklar ha minskats i motsvarande grad tror många.

I Tyskland och andra länder har vägtrafiken under Corona-krisen mer än halverats. Industriproduktionen har också minskat kraftigt. Flygtrafiken har nästan helt avstannat.

Det gläder alla miljöorganisationer. Då borde väl luftens halt av kväveoxider (NOx) och mikropartiklar minska lika mycket. Miljögrupperna  tror ju att vägtrafik svarar för det mesta av luftens halt av kväveoxider och småpartiklar.

Men enligt aktuella tyska mätningar har luftens NOx-  och partikelhalter inte minskat märkbart. I städerna Bad Cannstatt, Stuttgart, Ulm och Würzburg är de ännu nästan lika höga som före Corona-krisens halvt stängda samhälle.

Redan före krisen låg NOx-halten under det tyska gränsvärdet på flertalet mätplatser – men har knappast sjunkit sedan dess. Vid Stuttgarts särskilt utsatta Neckartor är värdena visserligen högre – men har inte heller sjunkit.

Moderna dieselbilar renas nämligen så effektivt att de knappast släpper ut några skadliga ämnen när trafiken flyter. Enligt det tyska miljöministeriet har vägtrafikens NOx-utsläpp halverats de senaste tjugo åren. Den tyska industrin har också kraftigt minskat sina utsläpp.

Det har däremot inte utsläppen från tyska hushålls uppvärmning och matlagning. De värms ofta av koleldade värmekraftverk eller – på landet – vedeldning. Maten lagas ofta på gas- eller vedspis. Även hushållsel kommer främst från kolkraft.

Leibniz-institutet i Leipzig har studerat hushåll i Berlin och Leipzig och visat höga NOx- och partikelhalter inomhus. Utan luftväxling finns de kvar i flera timmar.

Enligt experter är mänsklighetens enskilt största hälsoproblem luftföroreningar inomhus. Därför råder tyska myndigheter hushållen att vädra mycket. Men de sätter inga gränser eller regler som för vägtrafiken.

I detta drivs de på av miljöorganisationer, som ogillar att folk åker bil på egen hand och helst ser att alla åker kollektivt, går till fots eller cyklar.

Men att angripa och begränsa enskilda hushålls uppvärmning och matlagning är inte politiskt gångbart. Detsamma gäller även Sverige och andra länder!

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Mindre biltrafik – men ändå samma utsläpp

  1. Jag brukar berätta om när jag frågade chefen för Kew Gardens, som är en av världens viktigaste genbanker och som ligger rakt under huvudinflygningsbanan till Heathrow där mängder av stora flygplan passerar bara ett hundratal meter över växthusen, vad de märkt av utsläppen från flyget. Han berättade då att de några år innan hade skrapat av alla växthustaken och gjort en analys av avskrapet. De hade då inte funnit några anmärkningsvärda spår av flygbränsle. Däremot mängder från vad de kunde hänföra till de kringliggande motortrafiklederna.

Comments are closed.