Svensk el maj 2020

Figur 1. Totalt levererad energi till och med maj: 72,2 TWh

Hittills i år har vindkraften levererat 18,4 % av behovet. Men under maj blev det bara 13,8 %. Det blåste alltså lite mindre än vanligt samtidigt här och i Tyskland.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Figur 3. Vindkraftens effekt

Notera den plötsliga ökningen från 0,1 GW den 21:e till 5,6 GW den 23:e och fallet tillbaka till 0,3 GW redan den 25:e. De svängningarna måste andra balansera.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Svensk el maj 2020

  1. Under någon kurs lärdes det ut att Sverige och också Europa ligger i västvindsbältet. Det innebär att omtämligen vindstilla råder i Tyskland så gäller det också Sverige.
    Lite kuriosa i sammanhanget är att Herbert Clark Hoover i en not anslutning till sin översättning till engelska av Agricolas De Re Metallica skriver att Plinius anger att husen i Kartago är av så dålig kalksten att de förstörs av vindarna från havet. Rakt västerut ligger de antika spanska sulfidmalmsförekomsterna av silver, bly och koppar. Silver framställdes genom drivning, luft blåstes mot smältan och omvandlade sulfiden till blyoxid med rent silver under slagget. Man kan då tänka sig att svaveldioxiden med västliga vindar frätte på husen i Kartago. M a o intet nytt under solen.

  2. Sture
    Kan du be Rolf Schuster att ändra skalan i Figur 3. Vindkraftens effekt från 7000 till 9000 MW för framtida figurer. Jag tror att Sverige har installerat över 9000 MW i vindkraft.

Comments are closed.