Nils-Axel Mörner släpper diger rapport om Ouvéa

Figur 1. Lekiny Cliff är nu 30 m hög och visar att havets nivå i tidigare epoker legat 4 m, 8-9 m och 22 m högre än idag.

Foto © Mörner

Det är med stor glädje jag presenterar ett stycke “riktig vetenskap” av en ovanligt djup grundlighet och hög lödighet. Det är en viktig illustration till det “vetenskap” skall vara i dessa tider av hopgissade datorsimuleringar eller sammanställningar av satellitdata producerade i bekväma luftkonditionerade lokaler. Nils-Axel Mörner åker till de platser det handlar om tittar, noterar och mäter outtröttligt. En preliminär rapport om hans studier på Ouvéa lade jag ut i december 2018.

Nu publicerar han den fullständiga rapporten:

Sea Level Records on Ouvéa Island in New Caledonia

Det är ett omfattande arbete på drygt dussinet sidor och 48 bilder. Jag mäktar inte med att referera det, men gör här en fri översättning av ett illustrativt stycke. En viktig aspekt är att en sådan rapport främst riktar sig till andra, mycket kunniga forskare, varför jag förenklar några facktermer och går förbi några detaljuppgifter. Arbetet är grundligt, så att framtida forskare om hundra år skall kunna besöka samma platser och se vilka förändringar som skett och dra sina slutsatser därav:

+ – + – + – +

The Lekiny Cliff

Den första och viktigaste saken att göra var att fastställa korrekt höjd av Lekiny Cliff i precisionsmätning med laser, se bilden ovan. Det gav klippans totala höjd (30 m) och höjden av tre olika havsnivåer:
1) En + 22 m strand med havsgrottor och en eroderad inskärning
2) En mycket tydlig strand uppdelad i två delar; en enorm inskuren strand från +13 m till + 8-9 m med omfattande stalaktitpelare från det överhängande taket, och en slät, eroderad plattform på +4 m (senare precist mätt till +4,3 m).
3) En sedan epoken Holocene till idag inskuren strand delad i två nivåer; ett övergivet högre hack och ett vid nuvarande havsnivå 70 cm därunder.
+22 m stranden verkar betydligt äldre och mer väderbiten än + 4-9 m stränderna. Det är dock svårt att avgöra vilken epok de tillhör.

Den andra nivån är dubbel: + 8-9 m för det enorma överhänget, och +4 m för den distinkta plattformen. Det verkar rimligt att anta att dessa nivåer representerar den sista mellanistiden. Det motsvarar den nivå under senste mellanistiden, som föreslagits av Andréfouët et al. för Nya Kaledonien i allmänhet på ”ca + 4-6 m (ibland upp till +10 m)”.

Plattformen på 4 m höjd (inskuren i en äldre formation av revet) är ansluten till en strandgrotta, som har sitt golv på nivån +4,3 m. Denna nivå verkar vara en bra approximation av den genomsnittliga havsnivån vid bildandet. Denna nivå representerar troligen en andra lägre havsnivå under den senaste mellanistiden (interglacialen), kanske från cirka 80.000 år sedan.

+ – + – + – +

St. Joseph inland sea

Figur 2. I distriktet St. Joseph finns ett system av insjöar

Foto © Mörner

Det är en serie av “armar” som sträcker sig 4 km in i landet. Särskilt anmärkningsvärt är att de saknar utlopp till havet. Stränderna ligger 40 – 70 cm över havets nivå. Kontakt med havets nivå uppstår förmodligen genom att vatten sipprar genom de underliggande formatio-nerna av koraller. Sjön torde utgöra ett gammalt flodsystem, som troligen kan dateras till den senaste istiden.

Mörner noterar att flera armar håller på att torka ut och växa igen, se längst till höger ovan.

Detta kan bara förstås så att havets nivå sjunkit ca 20 cm i sen tid.

Vetenskapens grund: Observera, mäta, notera och dra logiska slutsatser.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Nils-Axel Mörner släpper diger rapport om Ouvéa

  1. Bästa läsare,
    SIDA’s reportaget – min referens [10] (Pecquet 2018) – är ett närmast sociologiskt förfrågnings-reportage. Det är inte fack-granskat, och saknar därmed vetenskaplig tyngd.
    Man kan verkligen fråga sig varför – och med vilken rätt – SIDA kastar våra skattepengar i sjön med ännu ett sådant meningslöst reportage.
    tycker Nils-Axel

  2. Mörner har med reportaget som nr 10 bland sina referenser.

    Dock har han stavat “Pacquet” istället för “Pecquet”.

  3. Tack för ett intressant referat av Mörners rapport. Jag tycker att Mörners rapport borde få alla som ylar om katastrofalt stigande havsnivåer att knipa igen.

    Håller med om att det är så här vetenskap ska göras. Saknade dock en komponent i din sammanfattning av vetenskap – förkasta en teori om den inte stämmer med observationer !

    Den principen verkar inte gälla klimatvetenskapen. Deras metod verkar vara – ändra data så att de stämmer med teorin.

Comments are closed.