Coronas tydliga eleffekt

Tysklands månatliga elförbrukning under första halvåret

Man ser en tydlig minskning detta året för månaderna april, maj och juni. Notera att Y-axeln börjar vid 30 TWh. Nedgången i maj är alltså c:a 4 av 40 TWh, d.v.s. 10 %.

”Grön” politik har sänkt ekonomin

Från dr. Björn Peters i närheten av Frankfurt am Main har jag fått några intressanta och initierade synpunkter. Elförbrukningen avslöjar också ett annat mycket bekymmersamt förhållande:

Under 2018 var den hög, vilket indikerar den dåvarande höga aktiviteten i näringslivet. Att den var högre i februari 2020 beror på att månaden hade fler arbetsdagar det året.

Från mars 2019 syns en trend av lägre elförbrukning, vilket kan tillskrivas den ”gröna” politik, som bromsat aktiviteten, särskilt för bilbranschen. Med tre stora koncerner i världsklass utgör denna en stor andel av den tyska ekonomin. ”Bilen” har blivit förtalad och belastad med orimliga miljökrav, vilket också medfört stor osäkerhet om framtida villkor.

Hela bilbranschen fick redan innan Corona-krisen mindre omsättning som medförde minskad produktion och avskedanden.

Detta problem kan få längre varaktighet än Corona-krisen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Coronas tydliga eleffekt

  1. Vid all förbränning får man i avgaserna såväl koldioxid, som NOx och sotpartiklar i mer eller mindre omfattning. Då nu NOx är ett problem borde det vara möjligt att förse alla nya dieselbilar med Add-Blue-system och bra partikelfilter. På så vis reduceras NOx-halten kraftigt och omvandlas till kväve och vatten(ånga). Samma recept borde vara gångbart även för “bensinare” fast jag har aldrig hört talas om någon som har det.
    Det borde vara en framkomlig väg för både bränslesnåla och miljövänligare bilar.
    Men man måste börja nån gång. Koldioxiden borde man omgående upphöra med att jaga.

  2. Den tongivande tyska miljöorganisationen DUH (Deutsche Umwelthilfe) har som uttalat mål att minska, motverka och bekämpa bilar, bilism och bilindustri. De väcker åtal mot tyska städer och delstater som inte klarar överdrivet låga gränser för bl. a. kvävoxider och mikropartiklar. Kopplingar även till svenska motsvarigheter.

    Bara fullständig förbränning lämnar enbart vattenånga och koldioxid kvar. Men för att bränna allt går det åt litet mer av bränslet. Det kan inte förenas med samtidiga krav på inga eller extremt låga NOx- och partikelutsläpp.

    När tyska biltillverkare år 2004 fick reda på extrema sådana krav i nya Euro 5- och Euro 6-regler, vände de sig till teknikgiganten Bosch och fick flera förslag. Ett var att styra själva mätprocessen: just när NOx mäts, tillförs litet mer bränsle. Detta ökar för denna korta stund förbrukningen och alltså även CO2-utsläppet.

    Ingen lider skada av det, men grön-påverkade amerikanska och tyska myndigheter hoppade som gubben ur lådan på främst VW-gruppen men även andra. De kände – eller borde känna – sammanhangen men agerade ändå med gigantiska krav på böter, ändringar och skadestånd till enorm skada för tillverkarna, deras anställda och deras kunder = bilköparna. Det faktiska resultatet blev dyrare och sämre bilar.

    Detta är förvisso en skandal, men inte för tillverkarna utan för myndigheter och politiker. Och bakom alltihop lurar DUH med svenska medföljare!

    En skandal är också att fordonsindustrin inte protesterar utan spelar med och utan motstånd låter sig ledas till stupstocken. Alla är skrämmande måna om att inte lämnas utanför och hamna i onåd. I Sverige sköts detta av det statliga “initiativet” Fossilfritt Sverige utan formell status med “färdplaner” mot avgrunden.

Comments are closed.